Arja Saijonmaa: "Vitalitet har ingen ålder" - News55
Annons
Annons

Arja Saijonmaa: “Vitalitet har ingen ålder”

Artisten Arja Saijonmaa lever överallt och ingenstans. Det som driver henne är tron på sina idéer, sin livslust och vitalitet. Och vitalitet har ingenting med ålder att göra, tycker hon.

– Jag har alltid brunnit, och jag har brunnit för livet först och främst, säger Arjaa Saijonmaa till News55.

 

 

Annons
Annons

Arja Saijonmaa har varit på cafét i saluhallen på Östermalmstorg i Stockholm många gånger om.

– Vill du dela på en sån där apelsinkaka med vitt på?

Det är mer ett påstående än en fråga, likväl som när hon frågar tjejen i kassan om inte den där biten hon just skar upp var väldigt tunn.

Arja Saijonmaa har oändligt många äventyr bakom sig. Hon har turnerat med den grekiska kompositören och frihetskämpen Mikis Theodorakis och introducerande hans sånger i Sverige, hon har skrivit en bok om bastukulturen och öppnade dörren till de kulturella finrummen för den finska tangon. 1979 slog hon igenom i Sverige med den till svenska översatta sången “Jag vill tacka livet” av Violeta Parra.

       LÄS MER: Sissela Kyle: “Jag har inte tid att tänka på att jag blir äldre”

“Jag har skapat min egen nisch”

– Jag har aldrig haft en självklar hylla att ställa mina skivor på. Min sångstil hade inte ens ett namn. Genom åren har jag skapat min egen nisch genom att bygga broar mellan kulturer med hjälp av musik. Ett sätt har varit att översätta poesin i mina sånger till svenska och finska, säger Arjaa Saijonmaa.

Annons
Annons

Espressomaskinen dunkar i takt med de förbipasserandes steg. De som, precis som Arja Saijonmaa, verkar vara i ständig rörelse. Samtidigt är det inte lätt att som Arja säger, “segla rätt här i världen”. Särskilt inte när det som i dag erbjuds så många alternativ.

– Jag är nyfiken och har alltid flera projekt på gång samtidigt. Det som håller mig igång är min vitalitet, och vitalitet har ingen ålder. Jag ser ofta mycket yngre människor som redan har bränt ut sig, deras ögon lyser inte längre, och det gör mig ledsen. Men jag har alltid brunnit, och jag har brunnit för livet först och främst.

“Min resa inåt startade”

Det är svårt att berätta om Arja Saijonmaa utan att nämna hennes koppling till Finland där hon växte upp. Samtidigt tog det lång tid för henne att identifiera sig med sitt finska arv, berättar hon.

– Jag gjorde världsturné och reste runt som representant för Grekland, men efter ett tag började det störa mig lite. Jag började tänka: men herre gud, jag är ju faktiskt finne! Det var då min resa inåt startade.

– Jag ville ta fram något som kändes lika stort som “Jag vill tacka livet” från mitt eget land. Då tyckte jag inte att det fanns något, men i samband med det kom jag att tänka på finsk tango, säger Arja Saijonmaa.

Annons

Arja Saijonmaa tystnar en stund. Sedan berättar hon om de som aldrig trodde att hon skulle lyckas.

      LÄS MER: Barbro “Lill-Babs” Svensson: “Att åldras i Sverige är fantastiskt!”

Har mött mycket motstånd

– Folk har skällt ut mig och ifrågasatt det jag håller på med. Finnarna fattade inte varför jag ville lyfta finsk tango och inte något de tyckte var finare, som Sibelius. Och bastu badar man, inte kan man väl skriva en bok om det? sade de. Det har varit ensamt ibland men jag har lärt mig att man måste tro på det man gör även om man inte tror på sig själv.

Och Arja Saijonmaa har fortfarande mycket kvar att ge. Efter 72 år i livet och många år på scenen känner hon sig mer kapabel än någonsin. Diskussionen om ålder vill hon inte ens ta i.

– Jag bryr mig inte ens om det för det är så dumt, fnyser hon.

“Det är förkastligt att vi bara har blivit en personnummer”

– Att komma upp i ålder räknas i många andra kulturer som att man blir visare, men i den västerländska kulturen vill man istället kasta äldre i soptunnan. Ju äldre man blir, desto mer onödig blir man. Man blir onödig ur samhällssynpunkt, man pensionerar sig när man mår som bäst och fast man inte vill. Det är allvarligt, säger hon och fortsätter:

Annons

– I Paris där jag bor eller i Grekland eller Italien blir man inte isolerad på grund av ålder. Det är ingenting man tjatar om. När en äldre människa bjuder in till födelsedagsfest i Paris vet inte ens de närmaste hur mycket personen fyller. Det är sorgligt att vi välfärdsmänniskor bara har blivit ett personnummer. Och vilket slöseri med kunskap!

      LÄS MER: Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Arja Saijonmaa återkommer gång på gång till det där ordet som för henne verkar ha en nästan magisk innebörd. Vitalitet är nyckeln till det mesta verkar det som.

– Så länge jag har vitaliteten och umgås med läromästare som är över 90 och bara pratar om framtiden är det ingen fara. När jag står på scen vill jag stärka publiken och ge utlopp för vår glädje och sorg. Det är lika viktigt som en bastukvast!

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. Arja Saijonmaa: "Vitalitet har ingen ålder"

  Artisten Arja Saijonmaa lever överallt och ingenstans. Det som driver henne är tron på sina idée...

 5. Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord

  Gruppen äldre lider i stor omfattning av psykisk ohälsa och män över 80 år har högst självmor...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Arja Saijonmaa: “Vitalitet har ingen ålder” Arja Saijonmaa: “Vitalitet har ingen ålder”