Bakom kulisserna hos engelsk arbetarklass och överklass - News55
Annons
Annons

Bakom kulisserna hos engelsk arbetarklass och överklass

Om tv-såporna i USA helst skildrar livet med makt, rikedom och glamour är den brittiska tv-såporna mera jordnära. De populäraste har arbetarklassens perspektiv där puben är navet kring vilket allt kretsar.

Annons
Annons

Läs gärna även del ett och del tre i Leif Schulmans serie om såpor.  

Coronation Street

Coronation street på 80-talet. Foto: Granada Television.

Coronation street på 80-talet. Foto: Granada Television.

Världens äldsta tv-såpa. Serien hade premiär på ITV den 9 december 1960 och är än i dag en stor del inte bara av brittisk tv-historia utan även av dess kulturliv. Den utspelar sig på den fiktiva gatan Coronation Street i en tänkt förort till Manchester. Här skildras arbetarklassen med varm humor och starka typer. Redan under sitt första år blev serien etta på tittartoppen och har genom sin framgång under ett halvt sekel bidragit till både produktionsbolaget Granada Television och ITV:s framskjutna ställning. Bland några av seriens toppar återfinns den 27 juli 1981 då två av seriens populäraste rollfigurer gifte sig. Det avsnittet drog över 24 miljoner tittare, fler än vad bröllopet mellan prins Charles och Diana drog bara två dagar senare. Rekordpublik fick serien 1989 då en tågolycka tog livet av en ledande rollfigur – 26,9 miljoner såg det avsnittet vilket är den nionde största tv-publiken i brittisk historia. Här hemma ser vi serien på TV4.

EastEnders

Annons
Annons

BBC, som under 60- och 70-talet mest satsade på en annan typ av tv-serier kunde naturligtvis inte stillasittande se på när ITV tog15-20 miljoner tittare per avsnitt. Det kom dock att dröja ända till 1985 innan man lanserade sin egna tv-såpa ”EastEnders”. Upplägget var detsamma – ett litet kvarter med pub, nattklubb, och diverse butiker. Denna utspelar sig i den fiktiva Londonstadsdelen Walford i Londons East End. Serien blev en omedelbar succé och än i dag ligger serien stadigt förankrad i toppen av den brittiska tittar-siffrorna tillsammans med ITV-konkurrenterna ”Coronation Street” och ”Emmerdale Farm”. Här hemma kan vi se serien på BBC Entertainment.

Hem till gården

Det första avsnittet av ”Hem till gården” började med begravningen av familjen Sugdens patriark, Jacob, och den äldste sonen Jacks återkomst till gården från livet i London. Foto: ITV.

Det första avsnittet av ”Hem till gården” började med begravningen av familjen Sugdens patriark, Jacob, och den äldste sonen Jacks återkomst till gården från livet i London. Foto: ITV.

Annons

Emmerdale Farm är den engelska tv-såpa som gått längst i svensk tv. Här hemma känner vi den som ”Hem till gården”, sedan den hade premiär på TV2 den 10 juni 1975. I hemlandet England såg den dagens ljus den 16 oktober 1972, och är därmed Storbritanniens näst äldsta tv-serie (efter ”Coronation Street”). Här handlar det om livet på landet, specifikt i en by som döpts till Beckindale i Yorkshire. Från början kretsade handlingen kring familjen Sudgen och livet på deras gård, Emmerdale Farm. Med åren kom den att utvidgas till att handla om livet i och kring byn. Tittarrekordet slog man den 30 december 1993 då ett flygplan kraschade i byn och dödade fyra av byns invånare. Hela 18 miljoner tittare satt bänkade då. Här hemma kan vi numera se serien på TV4.

Historierna i ”Hem till gården” blev med tiden allt mer spektakulära i takt med att man fick en större budget. På 80-talet brann det för första gången i byn. Sedan dess har byborna varit med om en lång rad olyckor, bland annat en flygkrasch som dödade tre karaktärer. Foto: ITV.

Historierna i ”Hem till gården” blev med tiden allt mer spektakulära i takt med att man fick en större budget. På 80-talet brann det för första gången i byn. Sedan dess har byborna varit med om en lång rad olyckor, bland annat en flygkrasch som dödade fyra karaktärer. Foto: ITV.

Annons

Lika fascinerade som den brittiska tv-världen är av arbetarklassen är man av överklassen. Dess liv har varit föremål för åtskilliga tv-serier. Här hemma har vi genom brittiska tv-serier lärt oss hur man umgås på puben och hur man intar afternoon tea. The British way of life, var en naturlig del av vår tv-värld på 70- och 80-talen, innan dagens generation började lära sig sippa dry martini eller beställa en Daiquiri på någon bar på Manhattan. Här kommer två exempel på brittiska tv-såpor som lärt oss allt om hur överklassen lever, fyra decennier innan dagens ”Downton Abbey”.

Forsytesagan

Forsyteensemblen i den första säsongen 1967. Foto: BBC.

Forsyteensemblen i den första säsongen 1967. Foto: BBC.

Annons

En av tv-barndomens stora tv-serier här hemma. Baserad på Nobelpristagaren John Galsworthys böcker, producerad av BBC med premiär 7 januari 1967. I Sverige gick första avsnittet den 30 augusti 1967. Serien, som kom att bli BBC:s sista dramaserie i svart-vitt, skildrar släkten Forsytes liv från 1879 till 1926. I förgrunden finns den buttre patriarken Soames Forsyte, spelad av Eric Porter. Här finns också rollfigurer som Irene (Nyree Dawn Porter), Jo Forsyte (Kenneth More) och Fleur Forsyte (Susan Hampshire). I England blev sagan om släkten en stor succé med 18 miljoner tittare. Den kom att visas på söndagskvällar vilket fick pubarna i landet att stänga tidigt och kyrkorna att lägga om sina kvällsgudstjänster. Även i Sverige och i övriga världen blev den en stor framgång med en tv-publik som uppskattades till 160 miljoner. Forsytesagan blev också det första BBC-programmet att säljas till Sovjet.

 

 

 

 

Vad hände sen?

Forsytesagan kretsade kring den engelska överklassen. Foto: BBC.

Forsytesagan kretsade kring den engelska överklassen. Foto: BBC.

Eric Porter var redan innan serien en av landets främsta scen-skådespelare. Han fortsatte både på scen och i tv, bland annat i BBC-produktioner som ”Oliver Twist” och ”Hamlet”. Han dog 1995, 67 år gammal.

Annons

Susan Hampshire blev stor idol, även här i Sverige. Hon blev till och med anlitad för att spela in reklamfilm för Skandinaviska Enskilda Banken mot Ernst-Hugo Järegård. En reklamfilm av Alf Mork, som fick flera internationella priser. Hon gjorde flera tv-roller både i USA (bland annat mot Kirk Douglas) och i England och vann en Emmy för sin roll som Fleur. Hon blev också uppmärksammad för sin självbiografi ”Susan’s Story” där hon öppenhjärtigt skrev om sin dyslexi. Hon fick brittiska imperieorden, OBE, 1995.

Kenneth More var redan innan ”Forsyte” en av Englands mest populära filmstjärnor och hade varit ett stort namn ända sedan 50-talet. Han fortsatte både med film och tv, bland annat hade han huvudrollen i serien ”Fader Brown” på 70-talet. Fick även han brittiska imperieorden 1970. Dog 1982, 67 år gammal.

Herrskap och tjänstefolk

Stilbildande klassiker, föregångare till dagens ”Downton Abbey”. ”Herrskap och tjänstefolk”, som “Upstairs, Downstairs” kom att heta här hemma, skapades av skådespelerskorna Eileen Atkins och Jean Marsh. Den senare kom även att spela kammarjungfrun Rose i serien. Serien producerades av ITV där den gick i fem säsonger från 1971 till 1975. Under samma period sändes serien även på SVT.

Annons

”Herrskap och tjänstefolk” hade ett rikt myller av rollfigurer. Den utspelar sig i huset på 165 Eaton Place i den fashionabla stadsdelen Belgravia i London mellan åren 1903 och 1930. Här bor parlamentsledamoten Richard Bellamy (David Langton) med sin hustru Lady Marjorie (Rachel Gurney) och deras två barn, militären James (Simon Williams) och ungmön Elizabeth (Nicola Pagett). Det banbrytande med denna serie var att man inte bara skildrade societetslivet i de fina salarna utan även tjänstefolket en trappa ner. Dessa leddes av den skotske butlern Mr Hudson (Gordon Jackson) och här fanns även kokerskan Mrs Bridges (Angela Baddeley), jungfrun Sarah (Pauline Collins), chauffören Thomas (John Alderton) och kökspigan Ruby. I ett avsnitt, ”The Swedish Tiger”, gästspelade Sven-Bertil Taube. Serien blev en succé i hela tv-världen och fick en lång rad utmärkelser, bland annat hela åtta Emmys och en Golden Globe och kom att inspirera till tv-serier som ”The House of Elliot”, ”The Duchess of Duke Street”, ”The Palace” och – naturligtvis – ”Downton Abbey”.

 

Herrskap ovan, och tjänstefolk nedan. Foto: PBS.

Herrskap ovan, och tjänstefolk nedan. Foto: PBS.

Vad hände sen?

Gordon Jackson fick en Emmy 1976 för sin roll som butlern Hudson. Tre år senare erhöll han orden OBE. Mellan 1977 och 1983 var han med i den brittiska agentserien ”De professionella”. Han dog 1990, 66 år gammal.

Annons

Jean Marsh, en av upphovskvinnorna till serien skrev även den populära brittiska kostymserien ”Huset Elliot”, som vi såg här hemma 1991. Hon fick en Emmy för rollen som Rose 1975. Hon var även med och skrev fortsättningen på ”Herrskap och tjänstefolk”, som BBC producerade 2010. Hennes egen roll som Rose fick tonas ner då Jean drabbades av en hjärnblödning. År 2012 fick hon orden OBE.

Pauline Collins, som spelade Sarah, träffade sin blivande make John Alderton, som spelade Thomas, i serien. Rollfigurerna blev populära och fick en egen serie ”Thomas och Sarah” 1979. År 1988 gjorde hon ”Shirley Valentine” på Broadway, en roll hon fick en Tony för och som ledde till film där hon blev Oscarsnominerad.

I morgon försätter Leif Schulmans serie om såpor man minns. I morgon kan du läsa om ”Rederiet”, ”Varhuset” och alla de andra stora serierna från såpornas storhetstid i Sverige.

 

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Belfrage möter Hasse "Kvinnaböske" Andersson – Nu har det blivit revansch!

  ”Jag behöver inte en massa tekniska attribut, musiken och glädjen är det viktiga”. Ja, för...

 3. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 4. Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar

  Nu fortsätter vår serie om 70-talets deckarhjältar. Störst bland dem alla var tveklöst Columbo...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Bakom kulisserna hos engelsk arbetarklass och överklass Bakom kulisserna hos engelsk arbetarklass och överklass