Barbro "Lill-Babs" Svensson: "Att åldras i Sverige är fantastiskt!" - News55
Annons
Annons

Barbro “Lill-Babs” Svensson: “Att åldras i Sverige är fantastiskt!”

Från jazz till schlager, cabaret till revy och TV och sedan tillbaka till scenen. Under sina 62 år i underhållningsbranschen har en av Sveriges mest älskade artister Barbro “Lill-Babs” Margareta Svensson, 78, prövat på i stort sett allt.

– Jag har fått min publik att skratta, gråta, bli berörd och upprörd. Jag älskar varje del av det jag gör, säger hon till News55.

Annons
Annons

Den folkkära artisten Barbro “Lill-Babs” Margareta Svenssons bana startade när hon 1954 sjöng i radioprogrammet Morgonkvisten. Efter det hörde orkesterledaren Simon Brehm av sig och kom att bli Barbros mentor. Showkrogen Bal Palais blev inkörsporten till Barbros professionella debut, det var samma år som hon gav ut sin första stenkaka med låtarna Min mammas boogie och Svar till “Ung och kär”.

Snart var hjulen i rullning. Men Barbro var mer än den strålande artisten Lill-Babs. Bakom scen fanns också en ung människa i sina tidiga tonår. Och det var allt annat än en lek, berättar Barbro.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

Livet som artist ingen lek

– Allt gick så oerhört snabbt. Jag minns att jag gick till rektorn på skolan och sade att jag skulle ta ledigt ett tag. Jag trodde ju att jag skulle komma tillbaka, säger hon.

– Från en dag till en annan såg mitt liv helt annorlunda ut och det tog lång tid för mig att förstå att det som kändes så overkligt var på riktigt. Det var både förfärligt och fantastiskt på samma gång. Jag var ju bara 16 år.

Trots att det fanns många runt omkring Barbro som stöttade och trodde på henne fick sig självförtroendet då och då en rejäl törn.

Annons
Annons

      LÄS MER: Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”

“Jag fattade aldrig vad jag gjorde för fel”

– Grabbarna i bandet mobbade mig och det kändes som att allt jag gjorde var fel. När jag kom i snäv kjol sade de att jag hade för stor häck men när jag istället hade vid kjol sade de att den inte passade mig heller. Det var tufft. De bad faktiskt om ursäkt flera år senare och berättade att de inte ville att jag skulle bli för stöddig. Jag förstod aldrig vad jag gjorde för fel.

Något som har burit Barbro när det har varit tufft i livet är publiken, en publik som har stått bakom henne och varit ett stort stöd, berättar hon.

– Min publik har allt. De var med när både jazzen och rocken var som störst, de klappar på två och fyra som man ska, inte på ett och tre som alla andra gör. Det svänger om dem! Jag minns när jag gjorde ett jobb på ett äldreboende och sade till grabbarna “Nu kör vi rockmedleyt” och de utbrast “Är du galen? De är ju gamla!” Då skrattade jag och sade “Men hallå, vilka var det som var med och startade rocken tror ni?”

      LÄS MER: Pia Sundhage: “Det är bedrövligt hur vi behandlar våra gamla”

“Att åldras i Sverige är fantastiskt”

Annons

Under hösten har vi fått se Lill-Babs på News55 Seniorevent i bland annat Linköping och Göteborg och nästa år gästar hon mässan i både Skövde och Uppsala där hon kommer framföra några av sina bästa hits och dela med sig av anekdoter från sitt liv.

– Jag kommer bjuda på det bästa jag har att erbjuda: mig själv, skrattar hon.

Och talesättet “Tiden går fort när man har roligt” ligger minst sagt nära till hands för Barbro. Men trots det funderar hon inte en dag på att trappa ner, även om hon ibland säger till sina barn att hon ska göra det. Och att åldras i Sverige är, enligt Barbro, fantastiskt.

– Pressen skriver aldrig om det positiva med att åldras i Sverige, men så fort någon klagar på maten på ett äldreboende blir det stora rubriker. Tänk vad mycket som finns för oss äldre att göra och hur bra vi har det som har människor som tar hand om oss! Jag tycker att man borde uppmärksamma de som ställer upp och har hjärtat på rätta stället, vilket de flesta har.

      LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

Tusen järn i elden

Annons

Mitt emellan alla resor kors och tvärs genom Sverige, shower och repetitioner, filminspelningar, radioprogram och uppträdanden hittar Barbro de där stunderna av egen tid. Som en vecka tillsammans med dottern på Mallorca, ett parti golf under en resa till New York eller så tar hon en sväng ner till tvättstugan.

– Jag är bra på att slappna av. Igår var det till exempel min dag. Då gick jag ner i tvättstugan och tvättade alla överdrag till soffan och fåtöljerna. Det är så skönt att göra sådana vardagliga saker som att pyssla hemma. Det är avkoppling för mig, säger hon.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Barbro “Lill-Babs” Svensson: “Att åldras i Sverige är fantastiskt!” Barbro “Lill-Babs” Svensson: “Att åldras i Sverige är fantastiskt!”