Barbro Westerholm: "Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner" - News55
Annons
Annons

Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Barbro Westerholm är många saker. Läkare, forskare och politiskt aktiv i Liberalerna. 83 år gammal är hon också den äldsta, eller som hon skulle säga, den mest årsrika ledamoten i Sveriges Riksdag.

– Vi behöver fler årsrika personer i beslutsfattande positioner. Först då kan vi komma framåt, säger Barbro Westerholm till News55.

Annons
Annons

– Jag har lusläst förslaget och det är precis samma sak som vanligt. Det finns inga konkreta åtgärder. Vi behöver vara mycket mer konkreta. Hur ska vi göra vården mer jämställd?, säger Barbro Westerholm i telefonen.

Med väskan svängande vid höften rör hon sig i snabb takt genom de långa korridorerna i Riksdagen. Först utanför dörren till sitt rum på Liberalernas kontor avslutar hon samtalet.

      LÄS MER: Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder

“Vi behöver fler livserfarna personer i beslutsfattande positioner”

Barbro Westerholm är många saker. Hon är läkare, forskare, politiskt aktiv i Liberalerna och en stark röst i debatten om kvinnors och hbtq-personers rättigheter. I egenskap av generaldirektör för Socialstyrelsen drev hon 1979 igenom att homosexualitet skulle upphöra att klassas som en psykisk sjukdom i Sverige. Mellan 1999 och 2005 var hon ordförande för Sveriges Pensionärsförbund.

Det är tveksamt om Barbro Westerholm har några punkter kvar att bocka av på sitt livs att göra-lista.

83 år gammal är Barbro Westerholm också den äldsta, eller som hon skulle säga, den mest årsrika ledamoten i Sveriges Riksdag.

Annons
Annons

– Vi är mellan fem och sju ledamöter som är över 65 men jag är den enda som är över 80. Vi behöver fler årsrika personer i beslutsfattande positioner eftersom vi kan tjäna som en slags backspegel och berätta hur det var förut. Först då kan vi komma framåt, säger Barbro Westerholm till News55.

Enligt Barbro Westerholm är bristen på äldre personer i beslutsfattande positioner ett stort problem eftersom det innebär att den äldre generationen inte i lika stor utsträckning kan påverka de beslut som tas. Och åldersdiskriminering mot årsrika personer menar Barbro Westerholm förekommer överallt i samhället.

      LÄS MER: Stefan Einhorn: “Jag var ett väldigt otryggt barn”

“Åldersdiskriminering finns överallt, på alla scener, i hela världen”

–  Varför tror du att vi antog lagen om åldersdiskriminering? Jo, för att pensionärsorganisationerna kunde visa på massa situationer där deras kronologiska ålder var grund för diskriminering. Det var mannen som inte fick teckna ett avtal för sitt mobilabonnemang för att han var för gammal och kvinnan som av samma anledning inte fick köpa glasögon på avbetalning. Åldersdiskriminering finns överallt, på alla scener, i hela världen.

Annons

Det var efter att Barbro Westerholm, som ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, i flera år hade drivit frågan om att inrätta en bredare lagstiftning mot diskriminering på grund av ålder som lagen mot åldersdiskriminering antogs 2013. En efterlängtad om ändock svag lag, menar Westerholm, eftersom alltför få ärenden faktiskt går till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta är en av många saker som Barbro Westerholm jobbar för att förändra.

Men intresset för äldre personers situation i samhället väcktes långt tidigare.

– Det var när flera av mina medarbetare på Socialstyrelsen gick i pension som jag förstod hur dåligt många mådde av det. Det var så många som ville fortsätta jobba och jag minns att någon sade till mig: “Jag vill inte ha livslång semester”. Det blev så tydligt att man inte såg dem som en resurs längre bara för att de hade uppnått en viss kronologisk ålder. Jag menar; alla vill ju känna att de behövs, säger hon.

Annons

Enligt Barbro Westerholm baseras åldersdiskrimineringen mot årsrika personer i samhället bara på myter om vad det innebär att åldras. Som att man till exempel inte kan lära sig nya saker, inte är förändringsbenägen, är långsam och ineffektiv eller brister i kreativitet. Även om människan förlorar en del i takt med att hon åldras vinner hon samtidigt mycket annat, menar Barbro Westerholm.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

“Hur ska vi kompensera för det vi förlorar?”

– Människan förlorar en del muskler när hon åldras, men det finns ju tillräckligt för att man ska kunna stå, gå och springa. Det gäller ju hjärnan också. Och vad betyder livserfarenhet i arbetslivet? Årsrika personer har till exempel bevisats vara bättre på att lösa problem och konflikter, men det är inte som att arbetsgivarna springer benen efter en. Så frågan vi måste ställa oss och forska kring är: Hur ska vi kompensera för det vi förlorar när vi blir äldre?

Barbro Westerholm fortsätter.

Annons

– Istället för att bedöma en människa utifrån hennes kronologiska ålder ska man se personen man har framför sig. Av samhället krävs att man visar att årsrika personer är behövda i samhället. Men det krävs också att man själv både vågar ta sig an och skapa sig egna utmaningar. Om man känner livsleda gäller det att skapa innehåll och så länge man är nyfiken på vad som ska hända imorgon har man livsgnistan kvar, säger hon.

Barbros mobil börjar surra där den ligger på en trave böcker på bordet. Hon lutar sig över displayen, rynkar pannan och trycker bort samtalet. Istället berättar hon om sin uppväxt och om de kvinnor som har varit med och format henne till den hon är idag.

– Jag uppfostrades till att inte låta mig plattas till. Farmor, mormor och mina lärare i flickskolan sade alla samma sak: “Utbilda dig så att du får ett jobb och gör dig sedan ekonomiskt oberoende. Älska gärna en man, men se till att du aldrig blir beroende av honom”. Och det där har nog påverkat mig mycket. Jag vill bestämma över mitt liv till sista andetaget, säger hon.

      LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

“Jag ser att vi är på rätt väg”

Annons

Barbro Westerholm kastar ett öga på klockan. Hon har ett möte på våning fem om en stund, sedan ett kort möte till och därefter ska hon iväg med tåget till Örnsköldsvik för att föreläsa på Pride om årsrika, samkönade par.

Barbro Westerholm är många saker, men framför allt är hon en kämpe.

– Det händer att folk frågar mig: “Barbro, hur länge kommer du att hålla på?”. Jag kommer att driva de här frågorna så länge jag kan för jag ser att vi är på rätt väg, säger Barbro Westerholm.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner” Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”