Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut - News55
Annons
Annons

Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den en omedelbar succé. ”Baretta” var, tillsammans med ”Columbo”, ”Kojak”, ”Cannon” och ”McCloud”, en av deckargiganterna som under 70-talet fick svenskarna att förväntansfullt parkera sig i tv-soffan.

Annons
Annons

Totalt blev det 82 avsnitt med den hårde men godhjärtade undercover-polisen. I Sverige bänkade sig en storpublik framför tv:n på fredagskvällarna för att följa Barettas äventyr i en fiktiv amerikansk östkuststad. Förklädd och ständigt med en otänd cigarett i mungipan rörde han sig vant i den undre världen.

Många minns säkert det funkiga ledmotivet “Keep Your Eye on the Sparrow”. Låten spelades i seriens intro till kameraåkningar över en mörk storstad och Baretta på jakt efter kriminella i sin slitna Chevrolet Impala. Introt var under den första säsongen instrumentellt, men fick sedan sång av Sammy Davis Jr, med den klassiska texten ”Don’t Do the Crime if you Can’t Do the Time”. Låten skapade rusning till skivaffärerna och låg på USA:s Billboardlista i 13 veckor.

Våldsam för sin tid – men empatisk

Iförd sliten skinnjacka, jeans och keps gjorde den okonventionelle snuten Tony Baretta entré i svensk tv. Han levde ensam i källaren på ett nedgånget hotell och gav ett ganska sjavigt intryck. Hans rumskamrat var den snabbkäftade kakaduan Fred. Fågeln blev snabbt en publikfavorit och inspirerade troligtvis en och annan tv-tittare till att köpa en egen papegojfågel.

Annons
Annons

Likt många tv-snutar löste Baretta sina fall på sitt eget sätt och han kom ofta på kant med polisledningen. Precis som Columbo hade han ett ovårdat yttre och körde en nedgången bil, men till skillnad från sina poliskollegor i tv-deckarnas värld drog sig Baretta inte för att använda hårda metoder och våld för att lösa sina fall.

Barettas raseri mot de kriminella var något helt nytt i tv. Med dagens mått mätt rörde det sig om ganska oskyldiga slagsmål och biljakter, men det fanns en opinion som ville stoppa serien från att sändas. ”Baretta” var dock alldeles för populär för att plockas bort ur tablån.

Samtidigt som han var hård mot brottslingar visade Baretta stor empati för dem som hamnat snett i livet. Man fick ofta intryck av att han hade mer gemensamt med människorna på storstadens bakgator än med cheferna på polisstationen. Detta medmänskliga drag fick många att ta serien till sina hjärtan. Serien innehöll också en stor dos humor; Baretta hade ett kvickt språk fullt av slang och en förkärlek för lustiga förklädnader. I bästa Sherlock Holmes-manér lurade han skurkar, förklädd i stora hattar och lösmustasch.

Annons

Rollen som Baretta fick Robert Blake av en slump när Tony Musante, en annan amerikansk skådespelare med italienska rötter, hoppade av projektet. Blake gjorde rollen till sin och fick ofta manusförfattarna att skriva om avsnitt för att passa hans skådespelarstil.

I hård konkurrens med ”Kojaks” och ”Columbos” stjärnor, Telly Savalas och Peter Falk, belönades Robert ”Baretta” Blake med både en Emmy och en Golden Globe 1975, för bästa manliga huvudroll i en tv-serie.

Seriens popularitet till trots, lades ”Baretta” ned efter bara fyra säsonger.

Började som barnskådespelare

Blakes karriär som skådespelare började redan 1939 när han som barn spelade en av buspojkarna i den klassiska serien ”Vårat gäng”. Föräldrarna hade bestämt sig för att få in sonen i nöjesbranschen och flyttade tidigt från New Jersey till Los Angeles.

Blake hade en tuff uppväxt. Han har berättat om hur han utsattes för grova övergrepp av föräldrarna; till exempel brukade de låsa in honom i en garderob och tvinga honom att äta direkt från golvet, som en hund.

Robert Blake i "Med kallt blod". Foto: Viasat / Sony Pictures

Robert Blake i “Med kallt blod”. Foto: Viasat / Sony Pictures

Annons

Sitt stora genombrott fick Blake som den iskalle brottslingen Perry Smith i filmatiseringen av Truman Capotes reportagebok ”Med kallt blod”. Filmen skildrade ett rån i en amerikansk småstad, som slutar med att en hel familj mördas. Biobesökarna fascinerades av att Blake var kusligt lik tidningsbilderna av verklighetens mördare, Perry Smith.

Före genombrottet med ”Med kallt blod” hade Blake dock gjort sin karriärs troligtvis största blunder när han tackade nej till en av huvudrollerna i ”Bröderna Cartwright”. I stället blev det Michael Landon som fick spela den yngste cowboybrodern, Little Joe, i den omåttligt populära westernserien.

Deltog i antivåldskampanj

Efter att ”Baretta” lades ned hade Blake en minst sagt ostadig karriär. Under 80-talet försökte han återskapa något av ”Barettas” glans och tuffhet med en egenproducerad polisserie, med sig själv i huvudrollen. Serien utspelade sig i Los Angeles i stället för på östkusten, men i övrigt hade huvudpersonen, Joe Dancer, stora likheter med Tony Baretta. ”Joe Dancer” blev en flopp och skrotades efter bara tre avsnitt. Kanal 5 har visat serien, men då med en sändningstid mitt i natten.

Annons

Efter ”Joe Dancer” blev det mest småroller för Blake. På 80-talet iklädde han sig åter rollen som Baretta och medverkade i en antivåldskampanj. I videon, som visades för svenska högstadieelever, försöker Baretta ”skrämma vett” i ungdomar genom att med sin tuffa stil föreläsa om riskerna med vapen och våld.

Åtalades för hustrumord

I ett av de första avsnitten av “Baretta” mördas tv-deckarens fru utanför en restaurang. Scenen fick en ryslig genklang när Robert Blake i början av 2000-talet själv åtalades för mord på sin unga hustru; ett mord som skedde efter just ett restaurangbesök. Paret hade haft ett stormigt förhållande och två stuntmän vittnade om att Blake försökt leja dem för att utföra dådet.

Historien satte punkt för den då 68-årige Blakes Hollywoodkarriär. En långdragen rättegångsprocess tog vid där den förre detta tv-polisen hävdade att frun skjutits till döds i parets bil medan han var kvar inne på restaurangen. Åklagaren menade att Blake själv hade skjutit hustrun efter att de båda stuntmännen vägrat ta på sig uppdraget. Han frikändes så småningom i brottmålet, men gick i ett civilmål med på att betala 30 miljoner dollar i skadestånd till hustruns barn.

Pendlade mellan pojkaktig och tuff

Annons

Det tragiska slutet på Blakes karriär kastar i dag en mörk skugga över hans tid som Baretta. Samtidigt är serien en given klassiker bland de amerikanska deckare som kom till Sverige under 70-talet.

”Baretta” var stundtals ganska ojämn. Vissa avsnitt hade klart bättre manus än andra och Blake pendlade mellan en pojkaktig och en tuff spelstil, som om han inte riktigt kunde bestämma sig för hur karaktären skulle vara.

Serien har varit fortsatt omtyckt både bland nya tittare och bland alla dem som minns fredagskvällarna i tv-soffan som en högtidsstund under sent 70-tal. Under många år sändes ”Baretta” i repris på TV4 Guld, men i dag går serien inte längre att se på svensk tv. För den som vill uppleva ”Baretta” igen finns den första säsongen på dvd i Sverige, släppt år 2013. Tyvärr verkar det dock inte finnas några planer på att ta resten av säsongerna till Sverige.

Några återkommande karaktärer

Utöver kakaduan Fred hade inte Baretta många återkommande vänner i serien. Det fanns dock några karaktärer som följde med under flera säsonger.

Annons

Barettas närmaste vän var den pensionerade polisen Billy Truman. Han hade varit poliskollega med Barettas pappa innan han började arbeta på det ruffiga hotellet där Baretta bodde. Truman spelades av Tom Ewell, som hade en lång karriär bakom sig inom film och tv. Han största roll var i ”Flickan ovanpå” (1955), där han spelade mot Marilyn Monroe i den klassiska scenen där vinden tar tag i och lyfter hennes vita klänning.

Rooster var en välklädd hallick och Barettas informatör på gatan. Han gestaltades av Michael D Roberts. Roberts slog igenom i ”Baretta” och gjorde efteråt en lång rad gästinhopp i serier som ”Knight Rider” och ”Seinfeld”, samt en biroll i långfilmen ”Rain Man” (1988).

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut