Belfrage möter Claes Eriksson – ”Det är fegt att inte vilja gestalta komiken” - News55
Annons
Annons

Belfrage möter Claes Eriksson – ”Det är fegt att inte vilja gestalta komiken”

En ensamvarg som trivs bäst i grupp. En mångsysslare som kallat sig jonglör bara för att jävlas. En komiker som tycker ståuppkomik är fegt. Och en man som står för allt han gjort. Fredrik Belfrage har mött Galenskaparnas Claes Eriksson, 65-åringen som är aktuell med ny revy i höst. Och som fortfarande tycker det ska vara gott att leva.

Annons
Annons

Lyssna på hela den oredigerade intervjun här:

 

Claes Eriksson är nyss fyllda 65, men har ingen ambition att pensionera sig. Vad skulle han göra?

– Jag spelar ju inte golf eller knypplar. Många pensionerar sig och ägnar sig åt sitt intresse. Men jag ägnar mig ju redan åt det, så det skulle bara bli samma sak.

Intresset Claes talar om har hållit honom produktiv genom årtionden. Verken han har bakom sig, bland annat tillsammans med Galenskaparna, har skänkt otaliga skratt åt Sveriges humorpublik.

– Vi slog inte igenom över en natt, vi lyfte som en albatross. Men när vi väl kom upp i luften, då flög vi jävligt bra och har flugit bra sen dess.

Åren kring 1985 – 1987, då mediaintresset var som störst, gav nästan Claes hybris. Det var då succéer som Cyklar, Macken, Stinsen brinner och den första långfilmen Leif kom till. Claes minns det som en mycket lycklig period.

– Det var ”de osårbara åren”, när vi inte visste att vi kunde vara dåliga på något sätt. Då kom det också väldigt mycket bra.

Kallat sig jonglör bara för att jävlas

Den som googlar ”Claes Eriksson” får upp en mängd epitet: regissör, manusförfattare, revyartist, komiker, skådespelare. Själv har han alltid haft svårt att veta vad han ska kalla sig.

Annons
Annons

–  Någon gång skrev jag ”jonglör” på deklarationsblanketten, bara för att jävlas. Men jag är väl nån sorts kulturarbetare, mångsysslare. Och i första hand manusförfattare.

Claes må aldrig ha jonglerat, i ordets rätta bemärkelse, men många bollar i luften har han alltid haft. Nu med några fler år på den vältränade nacken – Claes springer fyra gånger i veckan – har han lugnat ner sig något. Men mest för att det går naturligt långsammare nu.

– Det klart jag känner att tiden har gått, jag hoppar inte upp ur sängen varje morgon. Både fysiskt och i tanken blir det lite omständigare ibland.

Långsammare går det kanske, men still står det inte. I september är det premiär för hans nya revy Spargrisarna kan rädda världen. Att föreställningen började påas flera månader i förväg och fortfarande inte är färdigskriven är dock inget som stressar. Är det något som alla verksamma år har lärt Claes är det att veta när något kommer att bli riktigt bra.

– Det är en underlig känsla som sprider sig i min kropp. Jag bara vet.

Talangen Claes besitter vet han inte om den är medfödd. Men intresset för underhållning och komik har alltid funnits där.

Annons

–  Jag behöver inte alltid skapa komiken själv, jag behöver bara vara där. Det är roligt att vara där det är roligt.

“Ståuppkomik är för enkelt för min smak”

Claes kan ha blivit mer självkritisk med åren, numer rensar han lite mer noga. Samtidigt upplever han en njutning i den inspiration som nu ersatts av erfarenhet.

– Jag kan göra väldigt mycket av en liten idé numer, ett konsthantverk jag inte hade förr.

Just den lilla idén, det enkla uttrycket, är något Claes uppskattar.

– Jag gillar ”funny bones”. Det är inget fel att vara enkel i sitt uttryck, det är ju kommunikation det handlar om, att nå fram till publiken.

För simpelt får det dock inte bli. Anledningen till att han inte är så förtjust i ståuppkomik är till exempel just den.

– Det är lite för enkelt för min smak. De tycker själv att de är djärva, men jag tycker det är fegt. Att man inte vill gestalta komiken, klä ut sig. Det är djärvare att stå längst ut på komikens brant. Funkar det inte så ramlar du ner och slår ihjäl dig.

Utöver scenen är Claes också en stor beundrare av tv-mediet. Men han tittar inte speciellt mycket längre. Något i uppsåtet har gått förlorat tycker han, och han kan alltmer sakna det folkbildande perspektivet.

Annons

– De gör inte tv för min skull utan för att sälja tvättmedel. Och där har även SVT börjat gå i fällan. Det är en modern trend där jag känner mig lite vilsen.

Claes Eriksson vill inte påstå att allt han gjort varit lysande, men han står för allt han gjort. Och vid 65 års ålder tycker han fortfarande att det ”ska vara gott att leva”.

– Jag har ju många fördelar: har varit med länge, har fortfarande bara minne, jag har upplevt alla årtionden från 50-tal till nu. Peppar, peppar har jag fått vara frisk. Jag tränar och springer och känner en glädje i det. Så ja, det är gott att leva!

Referat av radiointervju: Jennifer Bark


Texten ovan är ett referat av den längre, inspelade intervjun med Claes Eriksson. Vill du veta vilket verk som Claes är mest stolt över? Hans bästa tips för att övervinna ”det tomma, vita arket”? Varför han, trots sin förkärlek till att uppträda i grupp, ändå kan kallas ensamvarg? Eller vilka han ser upp till i det unga humor-Sverige?

 

Lyssna på hela den oredigerade versionen där Fredrik Belfrage möter Claes Eriksson.

 

 

Populära reportage

 1. Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: "Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort"

  Egentligen ville Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson fira 60-årsdagen den 1 december i London, men...

 2. Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord

  Gruppen äldre lider i stor omfattning av psykisk ohälsa och män över 80 år har högst självmor...

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. Hund och katt istället för lyckopiller

  Soltorps äldreboende använder djuren som medicin, istället för tabletter.

 5. Leif GW Persson: "Utan medicinerna dör jag"

  Han fyller 71 om tre månader och när han inte medverkar i “Veckans Brott” eller blir c...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Belfrage möter Claes Eriksson – ”Det är fegt att inte vilja gestalta komiken”
Läs nästa artikel Belfrage möter Claes Eriksson – ”Det är fegt att inte vilja gestalta komiken” Belfrage möter Claes Eriksson – ”Det är fegt att inte vilja gestalta komiken”