Belfrage möter Lill-Babs - News55
Annons
Annons

Belfrage möter Lill-Babs

”Lill-Babs” har knappast levt ett Svenssonliv. Hon har genom ett långt artistliv hunnit stå mer i rampljuset än utanför. Och som en av Sveriges mest folkkära underhållare har hon ständigt ögonen på sig. I sitt möte med Barbro Svensson går Fredrik Belfrage på djupet om ålder, utseende, krav och rädslor. Och om hur man uttalar ordet ”botox”.

(Här kan du också lyssna på intervjun)

Annons
Annons

Jag möter upp Barbro där hon trivs som allra bäst och numer spenderar alltmer tid, på sin Järvsö-altan med utsikt över Ljusnan. Lyckan och lugnet hon känner här är tydlig, det riktigt strålar Lill-Babsk harmoni.
– Järvsö är hemma för mig, här älskar jag att vara. Stockholm har också varit hemma i sextio år. Men här är jag född. Här är ingenting som överraskar, här känner jag mig trygg. Med bergen, älven, byggnader, vegetationen.

I Järvsö ligger också ”Lill-Babs kaffär” – ett uttryck som uppstod när det blev tröttsamt att beskriva att det både var kafé och affär. Det är alltså Barbros lilla restaurang där hon även har en utställning med personliga saker, kläder och minnen från en sextio år lång karriär.
– Min mamma och jag har sparat och sparat. Och ja, det är verkligen ett fantastiskt liv jag har haft!

Det är bland annat därför vi har stämt möte nu. För att samtala om livet och åren som gått och som är, men också om krav och ideal runtomkring. Med Ljusnan och naturen i blick inleder vi samtalet med något långt bortom det naturliga: de ideal som ställs på unga i dag.

Annons
Annons

Enligt idealet ska man ha liten rumpa, vara smal, ha stora bröst och fylliga läppar. Vad tycker du om det?
– Ska man? Ja, jag hoppas i alla fall att det inte håller i sig så länge, utan att man är sig själv och stolt över det. Jag tycker det är så synd när man ser tjejer som är runt 18 och gör det här när man sprutar in….vad heter det?

Botox?
– Botox ja! Det är så tråkigt, det är inte vackert. Sen kan jag förstå dem som kanske har lite för små tuttar och vill ha lite större. Men ta då lite större, kom inte med sådana där bomber.

Men om du själv hade en dotter i tonåren idag som bestämt ville förstora exempelvis sina läppar?
 Jag tycker att läppförstoring på unga flickor är fel, helt fel. Så jag skulle jag säga nej och försöka övertyga henne att inte göra det.

Vi diskuterar om åldersgräns för den här typen av ingrepp är rätt lösning på problematiken, men det tror inte Barbro på.
– Föräldrarna har ett stort ansvar att försöka diskutera och argumentera mot ett ingrepp på sina unga döttrar.

Och läkarna?
– Jag vill tro att läkarna låter etiken gå före pengarna.

Annons

Så vad är ditt råd till unga flickor i dag?
–  
Tänk efter före, sen kan det vara för sent och leda till jobbiga konsekvenser under många år. Ingen kan garantera ett beständigt bra resultat. Det finns ett undantag och det är om det finns medicinska skäl eller att utseendetskapar en form av “lidande”.

Du menar när det orsakar problem i det privata livet, då är det okej?
– Ja, om man till exempel har ärr eller har haft finnig hy, då förstår jag om man vill göra något åt det. Och de som vill lyfta lite när de kommit upp i andra, lite äldre åldrar, bryr jag mig inte om. Men det där med… vad hette det sa du?

Botox?
– Haha, botox ja. Det gillar inte jag. Jag vill inte se ut som alla andra.

Barbro vågar inte lova att det alltid kommer att vara så, men när jag undrar om hon aldrig känt sig frestad att göra ingrepp svarar hon bestämt nej. Hon lyfter upp sin mamma och skådespelerskan Viveca Lindfors som exempel på varför.
– Du kanske minns, Viveca blev ju rynkig. Och jag tyckte att mamma och hon var vackra, uttryckslinjerna de hade. Att det fanns en karaktär.

Annons

När du var ung, vad hade du för skönhetskrav på dig från omgivningen?
– Jag tänkte aldrig på att jag hade krav. Jag var bara den jag var. Sen såg jag ju ganska bra ut faktiskt, det kan jag se nu. Då tyckte jag att folk sydde upp fina kläder åt mig, men jag tänkte aldrig att jag var så speciellt fin.

Men skönhet har väl varit en del av ditt jobb där publiken ställt krav på hur du ser ut. Är hon tjock? Är hon smal? Ser hon glad ut?
– Ja, men jag har inte tänkt så, att de kommer för att titta på hur jag ser ut. Jag har velat se fräsch ut, naturligtvis. Men inte för att publiken väntade sig det av mig, för det tror jag inte att de gjorde.

Men du har väl ändå fått några komplimanger genom åren?
– Visst är det så. Men det hoppas jag också har att göra med att jag gjort bra texter, bra jobb och alltid velat lära mig mer. Att det är därför jag är och har varit populär och fått hålla på i sextio år.

”Jag var ingen dansare, men bra på att luras!”

Jag påpekar för Barbro att jag alltid upplevt henne som en väldigt fysisk person, både på och utanför scenen. Hon bekräftar min uppfattning och berättar att förr om åren blev det väldigt mycket träning.
– Det var jag ju tvungen till för att lära mig nya danssteg. Sen var jag ju ingen dansare, men jag var nog bra på att luras.

Annons

”Tränade väldigt mycket”, hur mycket innebar det?
– Det var så olika i olika perioder. När man jobbade hårt dansade man så mycket på scen. Då behövde man inte träna så mycket. Men sen när man var ledig…

Barbro tar en kort tankepaus och tycks ”komma på sig själv”.
– Eller ja, jag var förstås inte ledig så mycket heller. Men jag gick på Akademin ibland och jag tränade ibland. Men jag var ingen sån där galenpanna.

Jag undrar om Barbros egna skönhetsideal förändrats något med stigande ålder, men det kan hon inte påminna sig om.
  Jag har alltid gillat fräscht och sportigt. Sen måste man ju jobba lite för det så klart, ingenting kommer gratis.

”Du är inte gammal, du är 77 år”

Efter en knäoperation blev det dock svårare för Barbro att ”jobba för det”. Hon hade stränga order om att inte röra på sig och gick upp i vikt.
– Jag blev vansinnig! Kände mig gammal. Men en klok tjej sa:  ”Barbro, du är inte gammal, du är 77 år. Och hur gammal du än är så är musklerna en färskvara, dem kan du alltid bygga upp. Det beror helt på dig själv”.

Barbro pekar mot en motionscykel en bit från där vi sitter.
– Den där cyklar jag nu på varje dag. Och så simmar jag i poolen så mycket jag kan. Jag har alltid haft bra kondition och den vill jag ha tillbaka. Det är den nästan. Det där med kilona är värre…

Annons

Vad är det kroppsligt som du märker att du tappar med stigande ålder? Som du inte kan bromsa, som naturen bestämmer.
– Att jag fick ett utslitet knä och fick ett nytt knä. Jag hör dåligt, jag har fått hörapparater. Jag har haft linser i tjugo år, nu har jag opererat in linser. Det klart att kroppen säger ifrån, den har fått sina smällar. Men det är så bra när man kommer upp i vår ålder för det finns ju reservdelar. Det tycker jag man ska ta vara på.

”Så länge jag är ung håller jag på”

Den som undrar om Barbro trivs i sin ålder behöver inte fundera länge till. Svaret kommer snabbt och är bestämt.
– Ja! Det kanske inte är många som tror mig, men jag gör faktiskt det. Herregud, jag har tre år kvar till åttio, det är mycket som ska hinnas innan dess! Som tur är kan man spela golf hur länge som helst, bara man kan röra på sig. Och jag har en underbar familj och barn och barnbarn som är fulla av liv. De ger mig ett fantastiskt liv.

Kan du aldrig komma i svarta tankar?
– Visst har jag haft mina downs. Men hade jag inte också haft min olycka, min sorg, så hade jag nog inte varit så lycklig som jag är i dag. Jag tror att man måste uppleva sorgen för att få uppleva glädjen.

Annons

Trösten, när den behövs, finner Barbro hos sina barn och vänner. Till dem kan hon ringa och grina av sig. Tröst för vårt samtal in på tro och jag undrar om Barbro är religiös. Det är hon inte, men säger att hon har sin egen tro.
– Vad gäller döden tänker jag mig den såsom en god vän till mig beskrev det för längesen: ”Jag ser en vän sätta sig i en båt och ro iväg. Jag ser honom hela tiden ro där tills han kommer till en horisont och då är han borta”. Så tänker jag. Vännen har lika långt kvar till nästa horisont. Jag tror alltså att det finns någonting efter det här.

Känner du fasa för döden?
– Nej, det tillhör livet att vi ska dö en dag. Jag vill bara inte göra det än.

Nej, Barbro fasar inte för döden. Men jag undrar ändå hur hon känner för ålderdomen, om hon någonsin är rädd för den.
– Nej, inte om man får må så här bra. Det enda som skrämmer mig är att bli liggandes som ett paket någonstans. Men jag är inte rädd för ålderdomen, jag tänker hålla på, leva mitt liv. Det är också mitt råd till andra: Lev ditt liv, sätt dig inte och gör ingenting. Det finns alltid något man kan göra.

Annons

Jag undrar om det inte finns något av allt det som Barbro hunnit göra som grämer henne. Men hon säger sig inte ha något att klaga på.
– Jag har levt ett vansinnigt rikt liv, fått göra så mycket. Jag skulle skämmas om jag grämde mig.

Vad säger du till alla som undrar hur länge du egentligen ska jobba då?
– Jag säger som Putte Wickman: så länge jag är ung! Det är en så fantastiskt bra replik. Så bara så ni vet, så länge jag är ung håller jag på.

Vill du höra intervjun i sin helhet? Lyssna på min intervju med Lill-Babs här. Då får du även med bonusmaterial, såsom historien om när vi spelade golf tillsammans för länge sedan och om vad Barbro svarade när jag utbrast: ”Svensson för helvete, nu hänger allt på dig!”.


Textbearbetning av radio-intervju: Jennifer Bark.
(Texten innehåller kompletterande frågor)

Populära reportage

 1. ”Rockford” – en bortglömd pärla

  I Sverige fick den välskrivna serien aldrig den uppmärksam den förtjänade.

 2. Bakom kulisserna hos engelsk arbetarklass och överklass

  Om tv-såporna i USA helst skildrar livet med makt, rikedom och glamour är den brittiska tv-såporn...

 3. Hund och katt istället för lyckopiller

  Soltorps äldreboende använder djuren som medicin, istället för tabletter.

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Lasse Holm: "Det finns en åldersfascism i Sverige"

  Han blir aldrig gammal, bara äldre. Schlagerveteranen Lasse Holm berättar om varför han kliver a...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Belfrage möter Lill-Babs Belfrage möter Lill-Babs