Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo” - News55
Annons
Annons

Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

Med en stämma och en jobbiver som få är jazzkungen Svante Thuresson, 78, fortfarande het på gröten. Och golfbanan. Han får utslag av reklamfilm och avskyr Melodifestivalen, men har ändå medverkat på båda håll. Följ med när Fredrik Belfrage möter en av vår tids största, men kanske mest diskreta, spelemän.

Annons
Annons

Lyssna på hela den oredigerade intervjun här:

Skulle Fredrik Belfrage skriva en bok om arbetsglädje, är Svante Thuresson troligen den första han skulle ha med. Det har sina skäl – med över 60 år som aktiv i musikbranschen, ser jazzmästaren Thuresson ingen mening med att inta vilstolen.
– Jag har inte tid. Att jobba är inte svårt, det är fortfarande vansinnigt roligt. Det är ju drivkraften i hela maskineriet.

Glädjen han finner i arbetet är genuin, att ge ifrån sig något som folk förhoppningsvis gillar.
– Och så lär jag mig något nytt varje gång, så är det fortfarande. Den bästa låten kommer alltid snart.

”Jag försöker sjunga lite också ibland”

I familjehemmet var det dock snarare sport än musik som gällde, som barn drömde Svante om att bli idrottsman. Ändå kom musiken tidigt, han sökte den själv. Kompis- och skolband ledde till det andra och det tredje. Men ursprungligen var trumslagen hela grejen.
– Det är fortfarande trummor som gäller, egentligen. Fast jag försöker sjunga lite också ibland.

Annons
Annons

1963 slog Svante igenom stort med sångsextetten Gals and Pals. Därefter har framgången kommit och gått, men aldrig helt förtvinat. Kärleken till musiken får honom alltid att återvända. På listan av människor som Svante jobbat med finns storheter som Hasse och Tage, Povel Ramel och Cornelis Vreeswijk
– Jag har  jobbat med alla i alla generationer och har väldigt lätt för att samarbeta.

”Jag tänker inte en sekund på åldern”

Nej, att jobba hårt tycks inte bekymra Svante det minsta. Inte heller att han nu hunnit fylla 78 år.
– Jag tänker aldrig en sekund på åldern. I mitt jobb behöver man inte det. Jag sätter inga tidsramar för när jag är bra.

Ramar för vilka som är bra nog att spela med tycks heller inte finnas. Svante har jobbat med de största både i Sverige och internationellt, men reser samtidigt land och rike runt för att ideellt lära människor spela.
– Det är ett sätt att försöka få dem som gillar samma musik som jag att fortsätta sprida den.

”Man får mycket till livs när man lyssnar”

När Svante Thuresson blir beskriven som trygg och stabil instämmer han gärna, Men epiteten ”hipp och cool”, som följt honom över åren, är han mer tveksam till.
– Beppe Wolgers myntade det där en gång i tiden. Då  jobbade jag kanske på det mer, att försöka märkas genom snygga kläder och så.

Annons

Om fåfängan ännu finns där märks den inte mycket av. Svante Thuresson är diskret, han har aldrig sett sig själv som ett varumärke. Ironiskt nog är han inte heller den som helst tar ton i ett sällskap.
– Man får mycket till livs när man lyssnar.

Men sin egen musik lyssnar han ogärna på. Och fastän publiken ofta ber om gamla hitlåtar, är han inget fan av favoriter i repris.
– Jag kan inte framföra ”Mulliga Maj” nu, med hjärta och själ som jag gjorde då. I så fall måste jag bearbeta låten så att den passar tidsandan.

”Jag säljer mig varje gång jag jobbar”

En av de största, svenska musikhändelserna i vår tidsanda, Melodifestivalen, har Svante Thuresson inte mycket till övers för.
– Det rör mig inte i ryggen den musik som görs där. Alla låtar låter likadant. Det är ju bara trix och fejk och effekter man jobbar med och inget med harmonik och melodik.

Trots det har han själv varit med ett flertal gånger, senast 2007 i en duett med Annelie Rydé. Men det var en konstig låt och mest för skojs skull, säger han.
– Jag fyllde 70 och de bjöd på tårta, det var kul. Men annars, det är ju bara ett stort, hemskt jippo. Man har inte en minut ledig under tiden det håller på. Påtvingad autografskrivning, press, repetitioner… nej usch!

Annons

Något annat Svante sällan ser på är reklam, det ger honom utslag. Ändå har han själv medverkat i en reklamfilm för ett mäklarföretag.
– Det var skillnad. De presenterade en väldigt fin liten låt för mig. Och ingen sade vad jag skulle säga eller sjunga, så det kunde jag gott göra.

Att han möjligtvis skulle ”ha sålt sig” är inget som stör.
– Jag säljer mig väl varje gång jag jobbar. Det är olika sätt att förtjäna sina pengar bara.

”Det gäller bara att vara lite på tå”

Om det bortom musiken är Svante oftast tyst.  I media vill han fokusera på sin sysselsättning och det privata tar han helst med dem han känner. Av liknande skäl avstår han sociala medier.
– Jag har faktiskt inte tid med det. Jag vill ha mer handfasta konversationer. Att prata med varandra, det är en jättebra grej.

Familjelivet tillhör det privata, men Svante intygar att han har en bra relation till sina barn.
– De har alltid varit närvarande. Min son har sen barnsben hört mig framifrån, bakifrån, uppifrån och nerifrån. Han följde jämt med på repetitioner och konserter.

2005 miste plötsligt Svante sin fru Carina, men det är inget som han tycker har förändrat honom,
– Det är sånt som händer. Tyvärr var det alldeles för tidigt, det sa bara pang när hon var på gymmet. Men tiden går. Hon är med mig i minnet.

Annons

Något annat Svante bär med sig är golfen, den har han länge hyst stor kärlek för. En gång om året bilar han själv ner till Barcelona för att ägna en månad åt sin favoritsport.
– För mig som reser är det idealiskt. Har jag en repetition klockan 16 så är jag på golfbanan från åtta fram tills dess, naturligtvis.

Nej, några vilstolar finns inte i sikte för Svante Thuresson. Varken när det gäller greenen eller scenen.
– Det dyker alltid upp saker. Jag har aldrig haft drömmar, men har blivit väldigt glad när det hänt saker. Det gäller bara att vara lite på tå och veta vad man vill göra.


Referat av radiointervju: Jennifer Bark

Texten ovan är ett referat av den längre, inspelade intervjun med Svante Thuresson. Vill du veta vad Svante är mest stolt över? Vilket  handikapp han har i golf? Hur han minns krigstiden? Eller vad det egentligen var som fick honom att sätta sig i bilen, 55 mil tur och retur under en svinkall decemberdag, för att få tillbringa några timmar ute i kylan i Torekov?

Lyssna på hela den oredigerade intervjun med Fredrik Belfrage!

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

 3. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 4. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 5. Helena Bergström: "Min ålder är min merit. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet"

  Hon är en högljudd motståndare till åldersdiskriminering. Och med en aktuell biofilm som speglar...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo” Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”