Bodil Jönsson: "Allt handlar om livet, hela livet" - News55
Annons
Annons

Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

Dygnet har alldeles för få timmar, tycker fysikern och författaren Bodil Jönsson som trots att hon för ett par år sedan gick i pension är mer aktiv än någonsin. Hon är en inspirationskälla för många äldre och hennes föreläsningar brukar dra fulla hus.

– Jag fyller nog den funktion som kyrkan hade förr, säger Bodil Jönsson till News55.

Annons
Annons

Författare, fysiker och expert på tid. Bodil Jönsson har många strängar på sin lyra. I flera av sina uppmärksammade böcker, en av dem är “Silver”, skriver hon om det hon kallar ”den friska ålderdomen”. Bodil Jönsson menar att det finns många förlegade föreställningar om vad åldrande innebär.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

– Att åldras idag är något helt annat än vad det var för min mammas generation. Vi både hör och ser bättre, rör oss mer och har mindre ont. Trots att de flesta lever den största delen av sitt liv som friska är det inte många som vågar prata om den friska ålderdomen. Men det vågar jag.

– Om inte folk kände igen sig i det jag berättar hade mina föreläsningar fallit platt till marken. Efteråt rätar människor på ryggen och blir stärkta i att de är värdefulla. Inte trots att de är gamla utan just för att det är gamla, säger hon.

Enligt Bodil Jönsson är föreställningen om den sjuka ålderdomen ett historiskt arv, men tekniken har gjort att ett annat sätt att åldras är möjligt. Hon möter ofta äldre som tycker att den tekniska utvecklingen känns skrämmande, men Bodil Jönsson är tvärtom positiv.

Annons
Annons

– Om man frågar äldre idag vad som är viktigast för dem svarar de flesta ”Jag vill kunna klara mig själv”. Den tekniska utvecklingen möjliggör en självständighet i allt större grad, och det ska man försöka omfamna.

”Jag fyller den funktion kyrkan hade förr i tiden.”

Till sist handlar det om att se ljust på framtiden, och det är just det Bodil Jönsson vill uppmuntra människor att göra. Det handlar om att ge många svar, ställa lika många frågor och i viss mån också ge något så mänskligt som tröst.

– Jag undrar ibland vad det är människor vill ha mig till, och jag tror att de vill ha tröst. Man skulle kunna säga att jag fyller den funktion kyrkan hade förr i tiden. De flesta som kommer till mina föreläsningar behöver bara lite uppmuntran så att de ser ljusare på framtiden. För det är ju det allt handlar om, att leva livet. Hela livet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Kojak lade inte fingrarna emellan

  Trots hatt och flint var Theo Kojak New Yorks hårdaste polis.

 2. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 3. Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: "Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort"

  Egentligen ville Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson fira 60-årsdagen den 1 december i London, men...

 4. Leif GW Persson: "Utan medicinerna dör jag"

  Han fyller 71 om tre månader och när han inte medverkar i “Veckans Brott” eller blir c...

 5. Psykologen: Så hanterar du ensamheten i jul

  Många firar jul ensamma trots att julen är tänkt att vara en tid av gemenskap och familjefest. P...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet” Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”