Stjärnan i "Brottsplats: San Francisco" tvingades dölja sin homosexualitet - News55
Annons
Annons

Stjärnan i “Brottsplats: San Francisco” tvingades dölja sin homosexualitet

”Brottsplats: San Francisco” bröt ny mark genom att bli den första serien i amerikansk tv där en handikappad person porträtterades som hjälte och huvudkaraktär. Samtidigt tvingades seriens stjärna Raymond Burr dölja att han var homosexuell.

Annons
Annons

I seriens inledande avsnitt blir huvudpersonen, polischef Robert T Ironside, skjuten och förlamas från midjan och neråt. Han hamnar i rullstol och tvingas lämna kåren. Han får dock uppdraget som konsult åt San Francisco-polisen, med eget kontor i polishuset. I brist på fysisk förmåga löser Ironside sina brott med skarpsinne i stället för med muskelstyrka – den metod som de flesta av verklighetens framgångsrika poliser använder.

Den väletablerade skådisen Raymond Burr gjorde rollen som detektiv Ironside. Han omgavs av ett stort galleri biroller. I de flesta av seriens nästan 200 avsnitt syntes Gene Lyons som polischefen Dennis Randall och Barbara Anderson som den unga, civilklädda polisen Eve Whitfield.

Raymond Burrs protegé, Don Galloway, fick rollen som kriminalassistent Ed Brown och Don Mitchell innehade serien igenom rollen som Ironsides allt-i-allo, Mark Sanger.

Signaturmelodin skrevs av Quincy Jones, som även gjorde ett kort inhopp den första säsongen. Bland gästskådespelarna märks annars en ung Harrison Ford och kampsportslegenden Bruce Lee.

Deckaren kom tidigt till Sverige; det första avsnittet sändes i januari 1968. Titeln, ”Brottsplats: San Francisco”, var ett svenskt påfund. I USA hette serien kort och gott ”Ironside”.

Slog igenom som Perry Mason

Annons
Annons

Raymond Burr föddes 1917 i en liten stad i British Columbia, på Kanadas västkust. Han debuterade 1946 i en mindre roll i John Wayne-filmen ”Skandal på nattexpressen”, men slog igenom på allvar först 1957, i rollen som försvarsadvokaten Perry Mason, i tv-serien med samma namn. Rättegångsdramat var baserat på en serie böcker av Erle Stanley Gardner, och det var författaren själv som valde Burr till att spela rollen som den stridbare advokaten.

Efter ”Brottsplats: San Francisco” hade Burr bland annat huvudrollen i den kortlivade deckarserien ”Kingston”, som visades i svensk tv under slutet av 70-talet. Han spelade även hjälten i kalkonrullen ”Godzilla 1985”.

Tvingades dölja sin homosexualitet

Burr var en tid gift med skådespelerskan Isabella Ward, men i Hollywood var det länge en inofficiell hemlighet att han egentligen var homosexuell. Enligt biografin ”Hiding in Plain Sight: The Secret Life of Raymond Burr” var hans närmaste medarbetare villiga att gå långt för att dölja Burrs läggning. Man ”uppfann” bland annat en död son och två fruar, samt fick Burr att dejta skådespelerskan Natalie Wood och visa upp sig med henne offentligt.

Under de sista trettio åren av sitt liv levde Burr ihop med en man, och i takt med att omvärldens attityder förändrades blev de två gradvis allt mer öppna med sitt förhållande.

Raymond Burr dog i cancer 1993. Under inspelningen av den sista tv-filmen om Ironside samma år, var han så pass sjuk att han satt i rullstol även när kamerorna stängts av. Burr hade genom åren ägnat sig mycket åt välgörenhet och när han dog skänktes det mesta av hans förmögenhet till just välgörande ändamål.

Populära reportage

 1. Paul Paljett - då och nu

  Han var en av våra största stjärnor och orsakade upplopp på sjuttiotalet och sålde runt en milj...

 2. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

 5. Stefan Sauk i stor intervju: ”Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

  News55 träffade skådespelaren Stefan Sauk och pratade åldersdiskriminering, hårdrocksopera och h...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Stjärnan i “Brottsplats: San Francisco” tvingades dölja sin homosexualitet Stjärnan i “Brottsplats: San Francisco” tvingades dölja sin homosexualitet