Cannon – en osannolik hjälte - News55
Annons
Annons

Cannon – en osannolik hjälte

Bland alla tuffa tv-deckare var den matglade ex-snuten Frank Cannon en osannolik hjälte, med en drivkraft sprungen ur en personlig familjetragedi.

Annons
Annons

Den klotrunde Cannon var en kriminalpolis som lämnat sin tjänst och öppnat eget efter att frun och sonen omkommit i en mystisk bilolycka. Liksom andra tv-deckare löste han ett nytt fall i varje avsnitt, men i det långa loppet var Cannons drivkraft att klara upp vem som låg bakom familjemedlemmarnas död.

Tack vare bättre manus och klurigare fall än många andra deckarserier gick ”Cannon” hem hos tittarna. Den tunnhårige detektiven med mustasch var en lätt karaktär att tycka om. Han uppskattade god mat och vin och hade en förkärlek för stora amerikanska bilar. I de flesta avsnitt fanns en scen där Cannon kryssade runt i Los Angeles i sin Lincoln Continental, utrustad med en nymodig biltelefon.

Även om det var med hjälp av list han löste sina flesta fall, var den över hundra kilo tunge Cannon samtidigt en riktig hårding som kunde slå ut sina motståndare med ett välriktat karateslag.

Slog sig ihop med Barnaby Jones

Frank Cannon spelades av William Conrad. Conrad föddes 1920 i Lexington, Kentucky. Föräldrarna ägde en biograf i staden och under sin uppväxt plöjde den unge Conrad filmer på löpande band.

Han kom till tv från radioteatern och var under hela sin karriär en ofta anlitad berättarröst. Många amerikaner kände hans röst lika väl som hans ansikte.

Annons
Annons

Totalt producerades 124 avsnitt av serien och en lång rad gästskådespelare hann passera revy under Cannons jakt på mördare och bankrånare; bland annat en ung Martin Sheen, som gjorde flera inhopp.

Cannons detektivbyrå låg i Los Angeles och ett par avsnitt i serien överlappade med deckaren ”Barnaby Jones”, som utspelade sig i samma stad. Flera gånger slog sig Cannon och Jones ihop och löste fall tillsammans.

”Årets bästa utländska program”

Än mer känd i Sverige blev William Conrad för rollen som den buttre åklagaren J L ”Fatman” McCabe i ”Rättvisans män”. Serien blev så populär att Aftonbladets läsare i början av 90-talet röstade fram den till ”Årets utländska program”, samt utsåg Conrads medspelare Joe Penny till “Årets utländska tv-personlighet”.

År 1994, två år efter att Conrad avslutat arbetet med rollen som Fatman i ”Rättvisans män”, dog han av en hjärtattack, 73 år gammal.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Cannon – en osannolik hjälte Cannon – en osannolik hjälte