Cay Bond i Paris - "Paris mon amour!" - News55
Annons
Annons

Cay Bond i Paris – “Paris mon amour!”

Jag kan aldrig få nog av denna stad. Den kryper under huden och jag känner hur jag “vips!” anpassar mig när jag landar. Här är det tillåtet att njuta!

Annons
Annons

Paris är en vuxen och kultiverad stad. Det första jag gjorde denna gång efter en hektisk Design Festival i London var att besöka min frisör Joel Villard, som ägnat tid åt mig i 25 år.

Att gå till en fransk salong är en lisa för själen och det tar tid. Men samtidigt vill man som journalist vara fit for fight inför bevakningen av säsongens modevisningar. Joel råkar dessutom ha varit assistent åt Haute Coiffure-frisören Maurice Franck som jag var au-pair hos när jag gick på universitetet här. Hundra år sedan!

      LÄS MER: Cay Bond tar pulsen på London

Maurice skola var inte att leka med. Med konstens alla regler mejslade han till frisyrer och dessutom var han hårt anlitad på Haute Couture-visningarna. Vi som var med då vet hur viktigt det var att ha en ”frisyr”. Maurice övertalade mig att jobba lite extra som mannekäng i modehussalonger då, exempelvis Dior, där jag fick visa kreationer för kunder som satt på guldstolar och sippade champagne.

Ibland var jag även hårmodell. Och så tjänade jag en liten slant som fattig student!

Annons
Annons

Så Joel Villard är upplärd i den hårda frisörskolan, och driver en liten elegant salong på rue Saint Simon. Inte nog med att han är skicklig, han var först i Paris med att använda ekologiska hårprodukter. När jag är där ger jag mig hän och litar fullständigt på Joel. Så när jag var färdig kände jag mig uppiggad och kom ut med kortare hår och lugg!

Staden som visar vägen för världen

Egentligen är det inte bara modet på podiet här i Paris, som avgör vad som komma skall. Modevisningarna visar nu de olika modehusens vårkollektioner inför 2016. Hit bjuds i första hand världspressen men samtidigt viktiga inköpare från varuhus och butiker i olika länder.

En och en annan stjärna som klädskaparna gärna vill ska bära deras kreationer, finns också på plats.

      LÄS MER: Mode för rymdfarare och erfarna kvinnor

Den vanliga konsumenten får nöja sig med att ta del av det nya när inköpare gjort sina val och modet levererats i butik. Eller helt enkelt följa modetidningen Vogues dagliga rapporter från catwalken på nätet. Så brinner man av nyfikenhet och vill vara på plats när denna modeiver pågår kan man ändå uppleva pulsen, glo på alla oss modetanter som irrar från visningslokal till visningslokal.

Annons

Det mest intressanta är nog att sitta på en trottoarservering, i närheten av visningslokalerna, så att man ser alla initierade modejournalister välla ut efter visningarna för att ta en uppiggande café noir eller noisette. Innan de rusar vidare, exempelvis på Café Flore på bld St Germain, La Palette på rue de Seine, Café Charlot i le Marais, au Bar du Théatre på Avenue Montaigne, Carette på Trocadéro, Merci vid Bastiljen eller inne på Angelina rue de Rivoli. Och beskåda hur den rutinerade parisiska journalisten själv anammar modet och gör det till sin personliga stil.

“Förebilden för den optimala modestilen”

Just stil är ett ord som för övrigt också används opportunt i Stockholm sedan inte mindre än fyra modeböcker om STIL kommit ut samtidigt. Det kan nog stämma att vi är lite svältfödda i ämnet här hemma men frågan är vem av de olika författarna har den egentliga kunskapen om vad stil är och hur man förskaffar sig densamma.

Parallellt med dessa svenska böcker finns boken Parisian Chic av den franska modeikonen Inès de la Fréssange nu tillgänglig i svensk bokhandel. Parisiskan har alltid varit förebilden för den optimala modestilen, men enligt Inés ,som skriver med en lekfull penna och med humor och distans, är stil en fråga om kunskap först och intresse sedan.

Annons

      LÄS MER: Cay Bonds boktips – Fiffig läsning för alla er som har barnbarn

Att känna till namnen på sina franska modeskapare, hör till allmänbildningen. Att mode ursprungligen är en fransk kultur värnar man om och därför är Paris fortfarande modets mecka.

För en fransk yrkeskvinna i vuxen ålder är det god etikett att klä sig hos sina favoritdesigners. Men lustigt nog är fransyskan noga med att helst inte låta varumärket vara synligt. Det anses helt enkelt vara vulgärt.

Däremot tar hon sig friheten att blanda kända modemärken hejvilt i det viktiga syftet att skapa sin egen stil. Och det är därför det är så intressant att se hur hon ser ut på gatan, hon, la Parisienne som gör en heder i att fritt tolka kreatörernas kollektioner vare sig hon är ung eller gammal.

Populära reportage

 1. Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar

  Nu fortsätter vår serie om 70-talets deckarhjältar. Störst bland dem alla var tveklöst Columbo...

 2. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 3. ”Jag vill inte vara ensam, men jag vill bli lämnad ifred” – ett bildligt möte med Greta Garbo

  Hon är en av Sveriges genom tiderna mest mytomspunna kvinnor, och förmodligen en av våra största...

 4. Mikaels mamma tog sitt liv vid 89 års ålder

  Att åldras är en stor omställning för många. Ibland så stor att den ger upphov till psykisk o...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Cay Bond i Paris - "Paris mon amour!"
Läs nästa artikel Cay Bond i Paris – “Paris mon amour!” Cay Bond i Paris – “Paris mon amour!”