Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell" - News55
Annons
Annons

Cay Bond på Stockholm Art Week – “Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell”

“Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta och det är det som utvecklar ekonomin”.

News55:s kulturreporter Cay Bond har besökt Stockholm Art Weeks öppningsevent där bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnke deltog. Läs hennes tips inför konstveckan liksom spännande reflektioner kring konstens roll i dagens samhälle.

Annons
Annons

Stockholm Art Week inleddes med att fira World Art Day på Konstakademien Fredsgatan 12.

Konstnärsorganisationen KRO och föreningen KIF anordnade ett samtal med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Rossana Dinamarca (V), Per Lodenius (C) och Olof Lavesson (M) om den nationella handlingsplanen för bild och formkonsten, liksom konstnärens villkor och roll i samhället.

Katarina Jönsson Norling från Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sanna Svedestedt Carboo från Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF) var samtalsledare. Efter samtalet blev det tårtkalas och visning av den nya utställningen “Konstnären”.

Det var ett påtagligt bra initiativ, eftersom frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell.

Konst behöver inte vara kommersiell

Många som arbetar med konst och kultur i Sverige har alltid behövt försvara och förklara värdet av detsamma. Det vill säga – om det är kommersiellt eller inte. Och sanningen är att ofta är den inte det, men det gör den inte sämre för det. Tillgängligheten är ingen måttstock. Marknaden efterlyser och sätter värde på det unika idag. Och det kan konst och formgivning leverera.

      LÄS MER: Konst och kommers med Andy Warhol

Annons
Annons

Under samtalet på Konstakademien nämndes klassfrågan. Rossana Dinamarca talade sig varm för Kulturskolan som finns tillgänglig i många förorter.

Jag menar att det är en fråga om att den svenska skolan borde återgå till att öka kunskapen redan från start. Precis som man gör i många europeiska länder, där man anser att kultur är till för folket och där man exempelvis sätter en heder i att känna till sina poeter och konstnärer redan i lågstadiet.

Navet i samhället

Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta och det är det som utvecklar ekonomin.

Under min utbildning i Paris till trendanalytiker fick jag nogsamt lära mig att konst och kultur ligger till grund för analysen – den som sedan ska inspirera och beskriva samtiden, i syfte att gå vidare in i framtiden.

Det är heller ingen tillfällighet att många i “den nya generationen” i dag söker avancerad utbildning i konst, design, formgivning, litteratur, scenkonst med mera – med andra ord, till de så kallade fria yrkena! Men de stöter på patrull redan där, då de möter den fördomsfulla inställningen här hemma om att “det går ju inte att överleva ekonomiskt med en sådan typ av utbildning”.

Annons

Det beror väl på om man är begåvad eller inte, tänker jag, precis som i alla yrken. Hur som och trots fördomar är dock utbildningen attraktiv och vi har kanske aldrig haft så bra högskolor i konstämnen som nu.

       LÄS MER: Vi måste sätta stopp – klotter är inget oskyldigt pojkstreck

Många frågar sig hur en konstnär får ihop det ekonomiskt. Med all rätt. Dagens värdar och samtalsledare KRO/KIF kämpar för konstnärers rätt till korrekt ersättning med hjälp av bland annat genom det så kallade MU-avtalet (ramavtalet för konstnärers ersättning för medverkan vid utställningar). Men det visar sig att alla uppdragsgivare inte alltid följer dessa regler. Och att man ofta utnyttjar konstnären med ursäkten “ja, men de får visa sina verk och på så sätt får de möjlighet att sälja”.

Det håller inte. Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson menade att ”kulturen skall vara en dynamisk, utmanande, obunden, kraft med yttrandefriheten som grund”.

En jargong i vår samtid

Annons

Vår kulturminister Alice Bah Kuhnke är fullständigt inne på att förbättra förutsättningarna för konstnärer och berättade att de nu prioriterar och gör handlingsplaner i alla kulturfrågor och vill förändra. Det framgår när hon talar att hon har bråttom och gärna vill lösa så många frågor som möjligt under sin mandatperiod. Eller som hon sa under samtalet: ”Kreativitet, mångfald och konstnärlighet skall prägla samhällets utveckling”.

Nu när det blivit coolt med allt som har med form att göra – fotokonst, måleri, design och scenkonst – kan man till och med spåra detta i de moderna modetidningarnas bilder. De så populära klädstylisterna verkar sätta sig in i det senaste inom bild och fotokonsten, för att visa att man hänger med. Nya konstgallerier poppar upp i modesammanhang, vilket leder till att de som inte visste får veta. Att känna till, om så bara ytligt och snabbt via en skärm, är en jargong i vår samtid. Om konst får man tycka vad man vill!

      LÄS MER: Het debatt om konstbilder på nätet

Samtidigt som diskussionen om “Konstnären” pågår lever konstbranschen glada dagar och har lyckats skapa ett stort intresse för Stockholm Art Fair med en mängd spännande konst i gallerier på olika platser i stan.

Annons

Har du vägarna förbi Stockholm är det bara att gå titta på de utvalda konstnärerna i gallerierna CF Hill, Market Art Fair, c/o Stockholm, Belenius/Nordenhake, Swedish Art Now på Sven-Harrys Konstmuseum och många fler hela veckan med början den 19 april.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Cay Bond på Stockholm Art Week – “Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell” Cay Bond på Stockholm Art Week – “Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell”