Cay Bond tar modepulsen på London - News55
Annons
Annons

Cay Bond tar modepulsen på London

Fem dagar i London och du behöver ta semester när du kommer hem. Så många upplevelser och så mycket inspiration som man får i denna gigantiska stad ger kickar för livet. Här finns allt: häftiga hotell, traditionsrik mat med närodlade råvaror, kultur inom konst, teater och arkitektur och inte minst – design som sjuder av liv!

Annons
Annons

Det verkar som om hela staden – institutioner, organisationer, företag – engagerar sig i att visa alla alster av de intressanta formgivare som presenterar sina arbeten här. Allt känns nytt, men med ett förhållande till tradition och hantverk. Utbildningen i London har hög status både inom klädformgivning, textil och industridesign.

Mångfald på gatan, mångfald på podiet

Först ut på designprogrammet var modevisningarna på olika platser, museer, gallerier och även berömda teaterscener. Mångfalden är påtaglig. Precis det som man också upplever i stadsvimlet – här finns människor från alla världens hörn. Det är fascinerande! Jag konstaterar också att övriga modevärlden tar starka intryck av vad som händer på modescenen här. Fantasin flödar och folk på gatan speglar det nya modet genom att klä sig i ystra mönster.

Mary Katranzou, född i Grekland, fick förra årets pris som bästa designer. Hon arbetar i en säregen stil med digitala mönster i färger som jag förstår inspirerar vidare.

      LÄS MER: Medelhavskvinnan visar gärna upp sin kropp

Anrika trenchcoat-märket Burberry, med Christopher Bailey som kreativ chef sedan 2001, visade i Hyde Park och markerade aktualitet genom att skicka information om visningen via en app, kvällen innan.

Annons
Annons

Bailey är trogen märkets historia och gör ständigt välgjorda gångbara kläder med bred spridning i åldrarna, något man förväntar sig här. Samtidigt har han förmågan att följa med i tiden och lockar en ny generation med en oklanderlig elegans. Jag föll för en lång siluett.

Victoria Beckham, som jag först varit mycket skeptisk till visade inte i London denna gång utan veckan innan i New York. Sedan hon lanserade sin första kollektion för några få år sedan har hon blivit en säker designer med en personlig och mycket feminin stil. Det var en mogen, välskräddad och lättburen kollektion med tonvikt på egna mönster. En hit tror jag.

      LÄS MER: Klä dig som din ålder

Bakom Erdem står en begåvad designer med turkiskt ursprung. På en teaterscen i en scenografi med en bäck och en bro tog designern oss med till en engelsk Viktoriansk vacker naturscen. Ett lystmäte för romantik.

Annons

Simone Rocha har asiatiskt påbrå och är dotter till den legendariske modeskaparen John Rocha. Hon har utvecklats till att bli en mycket begåvad och fantasirik klädskapare. I England uppskattar kunden festkläder eftersom man älskar att klä upp sig till olika tillfällen. Därav också alla duktiga modister i denna stad. Till elegansen hör en hatt säger etiketten! Därför upplever jag en tonvikt på detta i alla kollektioner och skulle önska lite mer av den varan här hemma.

Fest med klädkoder har vi för lite av. Det är tidlöst och fungerar för alla generationer.

Design att inspireras av

Inte nog med modet. Efter tre dagars modevisningar öppnade “Design Festival”, ett evenemang som samlar alla nyheter inom inredningsdesign och som återkommer varje år. Dagarna var fullspäckade med presentationer i kulturhus som Victoria & Albert museum och Somerset House, på andra olika platser och i olika kvarter.

Allt var otroligt väl förberett av vänliga och proffsiga engelska PR-byråer. De släppte mig inte för en sekund. Med den engelska vänligheten, utan att tränga sig på, slussade de mig smidigt runt i stan till jättetrevliga möten med härliga formgivare.

Annons

Först ut för mig var Designers Guild, där den enastående Tricia Guild, grundare till detta lyckosamma varumärke, gjorde en inspirerande beskrivning för pressen om sin passion för mönster och färger, det som också är Designer Guilds signum sedan många år. Vi hann småprata över en kaffekopp och konstaterade hur länge sedan det var vi träffades för första gången i Provence och hur vi då diskutera färginspiration och vad  olika kulturer har att erbjuda. Tricia är säkert en förebild för många unga kvinnliga företagare, hela hennes person utstrålar den passion och glädje för det hon skapat under  många år. Hon är helt enkelt en strålande vacker åldrande kvinna med framtiden för sig.

      LÄS MER: Hon är 71 år och aktiv modell

Designmötena tog mig till bland annat Shoreditch, en energibubblande stadsdel som välkomnar den mest aktiva nya generationen. Lee Broom är en av många som skapar inredning, just nu historiskt artdeco inspirerade lampor som man bara vill ha! Hans showroom off Shoreditch High street förvandlades till en Floral Shop som smakfullt inramade all design och som också inhyste en ”chef”som serverade mat på temat blommor. Vi åt helt enkelt blommor!

Annons

Från detta till nya ACE-hotel full med hipsters i alla format där en grupp formgivare presenterade nya objekt under projektet Ready Made Go speciellt framtaget för hotellet som under processen samtidigt blev en reflektion över vad hotell har för behov av samtida formgivnig och hur den ska se ut. I ett fristående designexperiment har exempelvis de franska bröderna Ronan och Erwan Bourollec tillsammans med Samsung arbetat fram en förenklad och blygsam TV skärm med en enda sladd!

Choklad för hjärta och själ

På en annan tvärgata fick jag mitt absoluta lystmäte i mörk hemmagjord choklad. Lystra till Mast Brothers från Brooklyn, som redan gjort en stor succé overthere och nu i butik och tillverkning i Shoreditch. Jag som trodde jag visste allt om choklad fick av dessa två bröder lära mig hur man tillverkar den bästa chokladen med chokladbönan i fokus. Att exempelvis choklad-kvalitet är en  fråga om ursprung och årgång precis som vin, hade jag ingen aning om! Bröderna Rick och Michael Mast tog mig med storm och jag förlorade en del av mitt hjärta hos dem i de roterande chokladcisternerna.

Populära reportage

 1. Lasse Holm: "Det finns en åldersfascism i Sverige"

  Han blir aldrig gammal, bara äldre. Schlagerveteranen Lasse Holm berättar om varför han kliver a...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

  Med en stämma och en jobbiver som få är jazzkungen Svante Thuresson, 78, fortfarande het på gr...

 4. Stefan Sauk i stor intervju: ”Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

  News55 träffade skådespelaren Stefan Sauk och pratade åldersdiskriminering, hårdrocksopera och h...

 5. Sven Nordqvist: "Det var roligare att fylla 30 än 70"

  När han ser små barn som pillar på sina surfplattor hoppas han att de flesta föräldrar plockar...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Cay Bond tar modepulsen på London Cay Bond tar modepulsen på London