Christina Rogestams råd till de äldre: Håll ihop med din partner - News55
Annons
Annons

Christina Rogestams råd till de äldre: Håll ihop med din partner

Det är ett heltidsjobb att vara ordförande för en stor pensionärsorganisation, men SPF Seniorernas Christina Rogestam har inget emot att arbeta. Och trots sina 70-plus, såg hon sig aldrig som en pensionär. Det som gjorde henne tveksam inför uppdraget som ordförande för SPF Seniorerna år 2014 var att det innebar ett steg tillbaka till offentligheten.

Annons
Annons

Hennes meritlista är lång och imponerande. Riksdagsledamot för Centerpartiet i tre omgångar 1974-1982. Hon har också varit Generaldirektör för Statens invandrarverk, genomfört utredningar för regeringen och medlat mellan fack och arbetsgivare.

– Mitt dittills viktigaste uppdrag var hos Invandrarverket. Där fick mitt arbete en mänsklig dimension. Då var jag inte så insatt i pensionsfrågorna. Men som ordförande för SPF Seniorerna insåg jag vilken svår ekonomisk situation många pensionärer lever under, säger Christina Rogestam, till News55.

– Det som gör mig oerhört upprörd är andelen fattigpensionärer i Sverige. Vi måste få ordning på det här och det är en av mina viktigaste uppgifter.

“Håll ihop med din partner”

Cirka 315 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s gräns för risk för fattigdom. Den ligger på ungefär 11 500 kronor i månaden efter skatt. Och i Sverige ökar både andelen fattigpensionärer, samtidigt som den minskar i övriga Norden.

– Håll ihop med din partner, är mitt råd till alla äldre. Två kan klara sig på pensionerna men ensamma gör det inte. Det gäller framför allt kvinnorna.

Annons
Annons

Före jul fick fyra riksdagsledamöter prova på hur det var att leva som pensionärer under en vecka. De fick klara sig på mellan 800 och 1 200 kronor, vilket motsvarar inkomstspannet mellan en garantipensionär och en snittpensionär. Och deras villkor var då att alla fasta kostnader som hyra, försäkringar och medicin redan var avräknade. Trots det, fick de oerhört svår att klara sina budgetar.

– De tyckte att det var tufft. Istället för riksdagens restaurang blev det mest fil och flingor.

Ledamöterna hade endast några kronor över. De fick tacka nej till mycket i vardagen, inte minst sina sociala kontakter.

De äldres röster hörs inte i riksdagen

Christina Rogestam har också suttit med som expert i demokratiutredningen där Olle Wästberg är ensam utredare. Hon har bland annat pekat på det demokratiska underskottet av äldre i Sveriges riksdag. Precis som hennes kollega Christina Tallberg, ordförande i PRO, har gjort.

– Vi är ungefär tjugofem procent av väljarkåren, men bara tre procent av de som sitter i riksdagen är 65 år eller äldre.

Tyvärr ser det ut som om utredningen inte bryr sig om det här. Att de äldres röster inte hörs i riksdagen är inget demokratiproblem, menar den. Christina Rogestam anser också att det är dags för en ordentlig översyn av hela pensionssystemet. Det nuvarande fungerar inte.

Annons

“Det är ett märkligt system”

En ensamstående pensionär med garantipension får närmare 7 900 kr per månad och har man rätt till fullt bostadstillägg kan det bli totalt cirka 11 700 per månad att leva på efter skatt. Då skiljer det bara 500 till 1 000 kronor netto från en person som har arbetat i drygt fyrtio år och som har inkomstpension och tjänstepension.

– Det här håller inte, det måste löna sig att arbeta och att ha arbetat.

Dessutom betalar pensionärer högre skatt på sina pensioner än de som har vanlig arbetsinkomst.

– Det är ett märkligt system. De som har det sämst har högre skatt. Så är det bara i Sverige om vi exempelvis jämför med övriga Europa.

Emot ett pensionärsparti

Och det stundar tuffare tider för de pensionärer som är i behov av hjälp från hemtjänsten. Det har bl.a. SPF Seniorerna uppmärksammat genom Hemtjänstuppropet.

– Det blir högre avgifter inom äldreomsorgen. Regeringen säger att de för en politik som gynnar de mest behövande pensionärerna. Men det är fel. Det är de mest utsatta som nu drabbas av höjda avgifter.

PRO och SPF Seniorerna organiserar tillsammans nära 800 000 medlemmar. Trots det tycker Christina Rogestam detsamma som PRO, att det inte är dags för ett pensionärsparti.

– Det skiljer för mycket mellan oss, säger Christina Rogestam.

– Vi vill inte sälja ut människors möjlighet att välja inom vård och omsorg. Man måste kunna säga nej till dåliga alternativ. Kommunernas tjänstemän vet inte alltid vad som är bäst.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Christina Rogestams råd till de äldre: Håll ihop med din partner Christina Rogestams råd till de äldre: Håll ihop med din partner