Claes Elfsberg: "Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt" - News55
Annons
Annons

Claes Elfsberg: “Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt”

Claes Elfsberg är inte bara känd journalist. Han är också optimist, 40-talist och teknikevangelist. Snart är han aktuell med programserien “Köttberget checkar ut”, men själv tänker han inte lägga av på länge. Oavsett vad SVT säger.

Annons
Annons

Jag möter upp Claes Elfsberg i TV-husets cafeteria, bara meter från de dörrar han en decemberdag för snart 45 år sedan för första gången klev igenom. Då som oerfaren praktikant på ett relativt nystartat Rapport.

– Det var en liten, handplockad elitredaktion. Och så var det jag, som verkligen inte var någon elit, skrattar Claes.

Att tiden i TV-huset skulle vara så länge visste han inte då, journalistiken var från början inget ”kall”. Men kärleken till yrket uppstod snabbt.

– Rapport-redaktionen blev verkligen mitt universitet. Där fanns det massor av kloka människor, med vilda idéer och vitt skilda åsikter. Varenda dag var det diskussioner om vad nyhetsprogrammet skulle innehålla. Det var ett ständigt pågående seminarium i journalistik.

Arbetet på Rapport fick honom även att fastna för idén med Public Service, något som än i dag hänger kvar.

– Jag är väldigt besjälad av den tanken. Att få informera bara utifrån det man är övertygad om att folk måste få reda på, och inte behöva tänka ”men drar det tillräckligt med tittare?”, det är väldigt skönt.

Ett köttberg fyllt med humor

Annons
Annons

Vid sidan av den ”nödvändiga informationen” ägnar sig Claes Elfsberg numer också åt sådant som folk bara kan må bra av att komma ihåg. I höst är han aktuell med den nya programserien Köttberget checkar ut, som redan väckt stor uppmärksamhet.

– Idén fick jag för två år sedan, efter ett bestämt besked från dåvarande chefen Eva Hamilton att någon fortsatt anställning efter 67 år, det var det inte tal om. ”Det gäller för alla på Sveriges Television, sådana är principerna”.

Claes Elfsberg reagerade såsom många andra säkert skulle ha gjort: blev deppig, gick hem, intog soffan med ett glas whiskey och tänkte ”fan vad tråkigt”. Men sen började han summera sina tankar från yrkeslivet.

– Då kom jag på att ”ja, men det är nog fler som är i samma ålder och situation som jag”. Och så liksom vidgades ringarna …

Den 15 november har det första avsnittet i en serie om sex premiär. Magnus Härenstam är en av de framgångsrika 40-talister som uppmärksammas.

        LÄS MER: Magnus Härenstam och andra hederspristagare genom tiderna

– Jag fick äran att göra den sista, stora intervjun med honom innan han tragiskt nog gick bort. Han var på ett lysande humör och bjussade verkligen på sig själv och sina minnesbilder.      

”TV4 har uppenbarligen en bättre policy”

Annons

Humor och glädje i all ära, men när det gäller uppsägningen och SVT:s policy har Claes Elfsberg i grunden varit urförbannad.

– Nu har jag lyckats förhandla mig till att få fortsätta jobba via eget bolag. Men jag kommer inte att vara anställd. Det tycker jag är knäppt, det finns ju ingen lag som tvingar bolag att säga upp människor bara för att de fyller 67.

      LÄS MER: Rolf Porseryd – 68 år och nyanställd

På frågan om han kan tänka sig göra en Porseryd, det vill säga att vid 68 års ålder gå och bli anställd på ett konkurrerande tv-bolag, svarar han:

– Ja, TV4 har ju uppenbarligen en annan och bättre policy än vad SVT har. Jag skulle inte ha något emot att bli korrespondent i New York heller.

”Löjligt att sitta och rulla tummarna”

Att sluta jobba tycks i alla fall vara det sista Claes Elfsberg har i sikte.

– Jag tycker om att arbeta, jag har turen att inte vara kroppsligt utsliten och jag tror att arbetsgemenskapen är viktig för de flesta. Ett annat skäl är min fru som är nästa elva år yngre än jag. Jag ser inte precis framför mig hur jag bara skulle sitta där hemma och vänta på henne en massa år.

Annons

Claes vill inte förneka åldrandet. Det är ett faktum som inte går att göra mycket åt, menar han. Men däremot konstaterar han att hans generation, 40-talisterna, är mycket friskare och piggare än vad deras föräldrar var vid samma ålder.

– Det är en del av den positiva utvecklingen, vi lever mycket längre. Om man inte råkar ut för en olycka eller sjukdom i unga år, kan man ju säga att fram till 70 är vi tämligen besvärsfria.

Levande bevis till trots tycker inte Claes att det reflekteras särskilt väl i samhället. Att vi i dag har en pensionsålder som ligger kvar på ungefär samma ställe som den gjorde på 1930-talet förstår han inte.

– Det var väl motiverat då, när man hade några få friska år kvar innan man dog. Nu kan man se fram emot att leva i 20, kanske 30 år till, efter pensionsdagen. Då blir det ju lite löjligt att man ska sitta och rulla tummarna, om man inte behöver eller vill.

      LÄS MER: En jobbsugen ex-minister halvvägs till hundra

Beteendeförändringarna som drabbat framför allt tidningsbranschen märker Claes och hans kollegor också av, tittarsiffrorna sjunker. Ändå tycks han inte bekymrad.

Annons

–  Unga människor sitter inte stilla och tittar på ett nyhets-program i tv, det är en annan typ av konsumtion nu. Men vi måste ju anpassa oss till det och leverera nyheter på den plattform och det sätt som passar publiken.

      LÄS MER: Tonårspanelen om sociala medier

Med det sagt kan ha dock även se negativa sidor.

– Nu är det så många andra saker som konkurrerar om uppmärksamheten, så många väljer helt enkelt bort nyheter. Det är inte bra för samhället eller demokratin.

Själv konsumerar Claes nyheter på alla sätt de finns tillgängliga: via tidning, radio, tv och mobilt.

– Via mobilen får jag reda på att något har hänt. Vill jag sen ha en förklaring, då är det tv:n eller tidningen som gäller.

”Vi bara måste hantera flyktingproblematiken”

Under Claes Elfsbergs yrkesverksamma år har även nyheterna hunnit bli många. Den enskilda händelse han minns mest är utan tvekan mordet på Palme.

– För en svensk är det väl uppenbart att när ens statsminister mördas på öppen gata, då är det en oerhört omtumlande sak. Jag var dessutom ansvarig utgivare för Rapport natten då det hände. Sändningsnätet hade stängt och bara att dra igång den apparaten tog nästan tre timmar. Det var en annan värld.

Annars är minnet av när muren genom Europa föll ett bestående minne.

Annons

– Det är den största förändringen i vårt närområde. Länder som inte hade funnits med på kartan i svenska läroböcker återuppstod och i andra länder fick människor plötsligt en chans att bestämma över sina liv. Det var otroligt viktigt och omtumlande.

Till de mest akuta problemen i dag tycker Claes att klimatförändringarna hör. Och, framför allt, flyktingsituationen.

– Flyktingströmmarna härstammar från krig och elände i delar av världen som vi västerlänningar varit med om att ställa till med, det ska man inte glömma bort. Nu håller IS och Talibanerna på att ta över och människor flyr för sina liv – till Europa. Det är en fråga som vi inte har lyckats hantera, och det måste vi bara göra.

Allt går att lösa

Den dagliga fokusen på världens problem är dock inget som någonsin ”äter upp” Claes. Tvärtom är han övertygad om att nästan alla problem går att lösa.

– Man kan åtminstone förbättra läget. Det är en del av den optimism som min generation, 40-talisterna, fick med sig – att tro på möjligheten att vi tillsammans kan förändra saker.

      LÄS MER: 40-talisterna i Sverige har sett att det fungerar med invandring

Mobilen ett sätt att slappna av

När Claes inte bevakar omvärlden umgås han gärna med vänner och familj.

Annons

– Jag och min hustru är ute i vår sommarstuga mycket och så ofta det någonsin går sticker jag ut med båten. Att vara i skärgården, ute på sjön, är för mig väldigt rogivande.

Mobiltelefonen har han alltid med sig, men att ständigt vara uppkopplad och nåbar är inget som stressar honom, tvärtom.

– Jag är mycket lugnare i dag när jag inte behöver lyssna på alla radiosändningar och läsa alla tidningar jämt. Är det något väldigt speciellt, då får jag reda på det, tack vare mobilen. Den är en skön garanti.

Vad gäller egna garantier kan Claes lämna åtminstone en om den närmsta framtiden – den kommer att innehålla en hel del arbete, varav litegrann under SVT:s tak.

– Men det kan jag ju säga nu, att är det någon som är intresserad av mina erfarenheter så är det bara att höra av sig!

Populära reportage

 1. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 2. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 3. Sven-Bertil Taube: De flesta av mina vänner är borta

  I ett samtal med Sven-Bertil Taube i bostaden i London pratar han om livet som en av våra mest folk...

 4. Marita: "Min man ville aldrig acceptera sin diagnos"

  När Marita Andreassons man insjuknade i Parkinson var det Marita som fick ta det största ansvaret...

 5. Mikaels mamma tog sitt liv vid 89 års ålder

  Att åldras är en stor omställning för många. Ibland så stor att den ger upphov till psykisk o...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Claes Elfsberg: “Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt” Claes Elfsberg: “Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt”