Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer” - News55
Annons
Annons

Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarprata i radio och släppt en bästsäljande bok. Vi tog en pratstund med Claras pappa Graham Henry om hans tankar kring dotterns framgångar.

 

Annons
Annons

För fyra år sedan lade göteborgstjejen Clara Henry upp ett klipp på sin youtubesida där hon humoristiskt pratade om ”Apotek-arnes” julmust. Klippet fick hennes youtubesida att explodera och blev startskottet för en sällan skådad framgång i sociala medier.

Idag är Clara Henry en superstjärna framför allt bland landets tonårstjejer. 350 000 personer prenumererar på hennes youtubekanal. Hon har vid 21 års ålder hunnit jobba som programledare i egna showen ”Med Clara Henry” på Kanal 5 Play, hålla i Melodifestivalens kringkommentarer på SVT Play, vara sommarpratare i P1 och i september släpptes Claras faktabok om mens ”Ja jag har mens, hurså?” som genast blev en enorm succé.

      LÄS MER: Tonårspanelen om sociala medier

Förra veckan berättade Jun Hermansson, pappa till en annan av den nya tidens mediastjärnor Rackartygarna-Alex, om hur det är att se sitt barn nå stora framgångar genom webb-tv och bloggar. Den här gången har vi pratat med Clara Henrys pappa Graham Henry:

– De här senaste åren sedan Clara slog igenom med sitt ”Apotek-Arnes”-klipp har gått väldigt fort. Det tog ett tag innan jag förstod vad allt det här med visningar och likes innebar, men så insåg jag så småningom att ”Herregud, det här är stort!”, säger Graham.

Annons
Annons

Det omtalade videoklippet som Clara Henry slog igenom med.

“Finns behov av en helt vanlig tjej”

Hur noga har du själv följt Claras bloggskrivande och videobloggande?

– Jag har inte velat kolla Claras blogg så mycket, det har känts lite som att jag snokat, men det har hänt att jag gått in när det varit något hon själv berättat om. Jag har även gått in och läst kommentarer och sett vilken enorm uppskattning hon får av sina följare.

Vad tror du själv är hemligheten bakom Claras popularitet?

– Att hon är sig själv. Jag tror att hon förstår att det är hennes viktigaste egenskap. Det är uppenbart att det finns behov av en helt vanlig tjej som säger att det är okej att vara sig själv. Clara har mycket humor, det är nog ett bra verktyg och även vapen.

      LÄS MER: Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom”

Vilka egenskaper kommer hemifrån?

– Det är nog ett antal, var ska jag börja… Från min fru Petras sida kommer nog mycket av planeringen av vardagen, hon jobbar som personaladministratör. När det gäller att framträda inför publik kommer det definitivt inte från mig, den delen vet jag inte riktigt var den kommer ifrån. Det är en av livets gåtor vad man överlämnar till sina barn genom sitt dna.

Försöker du ge några råd?

Annons

– Nej, det skulle jag inte påstå. Men man vet aldrig, vissa saker som man säger kanske har haft större påverkan än man tror. Man vet aldrig riktigt vad som går in. Clara är ju väldigt självgående.

Fick något i sin drink under youtubegalan

Hur har familjens liv förändrats sedan Clara slog igenom?

– Den största förändringen är att vi inte träffar Clara så mycket sedan hon valde att flytta till Stockholm, dit där allt händer. Vi kanske ses tre-fyra gånger per år och håller kontakten på telefon och skype. Annars är vardagen densamma med fru, Claras småsyskon och katt.

Hur hanterar ni i familjen Claras kändisskap med exempelvis närgångna fans?

– Nu är vi ju inte med Clara varje dag men om hon är här i Landvetter eller vi besöker henne i Stockholm dröjer det inte många minuter innan folk kommer fram och tar bilder eller stirrar. Det är lite surrealistiskt men så länge hon trivs med det är det okej. Men ibland skulle man föredra att folk kom fram och sa hej istället för bara stirrade…

När är du orolig?

Annons

– Det är ju det här med den mörka sidan, vad all internetexponering kan leda till, man vet ju att det finns en del näthat där ute. Och så vet man aldrig vilka aktörer som vill försöka dra fördel av Clara, som gamla rockband med managers som bara tänker på sig själva. I början fanns en viss oro när Clara fick kontrakt med youtubenätverket Splay. ”Jaha, vilka sjutton är de?” tänkte vi, men det visade sig bara handla om vår egen okunskap. Hon befinner sig nog i väldigt trygga händer.

– Men det var en incident för några månader sedan, när någon lade något i hennes drink under youtubegalan Guldtuben. Då var jag var väldigt orolig, man är väldigt maktlös i sådana situationer.

      LÄS MER: Pewdiepie tjänar mest på Youtube.

Sugen på att skriva något skönlitterärt

När var du extra stolt över Clara?

– Spontant kommer jag att tänka på när hon var yngre och höll på väldigt mycket med friidrott, när hon gjorde bra ifrån sig i tävlingar. Sådan ögonblick. Jag är också väldigt stolt över att hon är en stor förebild för många unga tjejer. Att hon fyller något slags lucka.

Som hennes mensbok?

Annons

– Ja, när jag och min fru var på bokmässan stod mässans grundare Bertil Falck och bara skakade på huvudet när han såg den långa kön till Clara. Han hade aldrig sett något liknande. Även om boken är riktad till de som snart kommer in i puberteten har jag även hört från vuxna att ”Oj, det visste jag inte”. Jag blev stoppad i korridoren av en jobbarkompis vars fru som är barnmorska hade sagt att ”Nu har vi äntligen ett verktyg att prata om det är med vår egen dotter”.

Vad tror du att Clara gör om tio år?

– En gissning är att hon kanske gör sig en karriär inom det mer klassiska skrivna ordet. Jag tror att hon är sugen på att skriva något skönlitterärt. Hon har bra fantasi så vem vet…

Populära reportage

 1. Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar

  Nu fortsätter vår serie om 70-talets deckarhjältar. Störst bland dem alla var tveklöst Columbo...

 2. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 3. McCloud – cowboysnuten i New York

  Klädd i boots och cowboyhatt löste den orädde sheriffen Sam McCloud mordfall i storstaden med gam...

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: "Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort"

  Egentligen ville Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson fira 60-årsdagen den 1 december i London, men...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer” Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”