De är Sveriges äldsta fångar - News55
Annons
Annons

De är Sveriges äldsta fångar

Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 berättar om fem av dem.

Annons
Annons

I Sverige sitter totalt ungefär 4 500 personer frihetsberövade och av dessa finns de som utmärker sig för mer än de grova brott de begått. Här är några av landets äldsta fångar som än idag sitter inlåsta.

Helmer Ljus, 87

Sveriges idag äldsta livstidsfånge dömdes 1988 för att ha yxmördat en man i Delsbo. Straffet blev elva års fängelse men han släpptes fri efter nio år. 1999 begick han ännu ett mord då han 71 år gammal knivmördade en handikappad granne i Ljusdal. Han avtjänar idag straffet på anstalten Saltvik utanför Härnösand och har i samband med nådeansökan angett att han börjat känna sig ”skraltig”, drabbats av hjärtflimmer, fått svårt med balansen och opererat bort en del av en lunga.

Anses för farlig att släppas ut

Enligt ett utlåtande från Kriminalvården har han även begynnande demens. Men Helmer Ljus bedöms ändå vara för farlig för att släppas ut enligt Göta Hovrätt: ”Helmer Ljus har inte vidtagit några som helst åtgärder för att minska risken för återfall i brottslighet”.

Sten-Erik Eriksson, 85

Annons
Annons

Han har kallats ”Sveriges farligaste pedofil” och sitter sedan 48 år inspärrad för ett mord med sexuella motiv på en åttaårig pojke 1967. Eriksson ströp pojken och gömde kroppen i en ihålig trädstam efter att ha lurat med honom till ett ödehus på Lidingö efter att först ha hjälpt pojken med att pumpa cykeln. Eriksson dömdes till sluten psykiatrisk vård och har genom åren varit inlåst på olika rättspsykiatriska sjukhus som Karsudden i Katrineholm, Sankt Sigfrid i Växjö och Säter i Dalarna.

Rymde 79 år gammal

I augusti 2010 rymde Eriksson i samband med att han besökte en familjegrav i sällskap med två vårdare. I ett obevakat tillfälle kröp den 79-årige Eriksson genom en häck, beställde en taxi och tog sedan tåget mot Norge men greps i Charlottenberg. Under flykten hade han flera gånger tagit kontakt med små barn och vårdas sedan 2011 på sluten avdelning på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

      LÄS MER: Dömd trippelmördare överklagar

Leif Axmyr, 77

Annons

Den av Sveriges nuvarande livstidsfångar som oavbrutet suttit längst tid i fängelse. 1982 mördade han en 19-årig kvinna och en 24-årig man i Gävle och dömdes till livstids fängelse. Men trots att rätten anser att ”hans personlighetsstörningar med narcissistiska och psykopatiska drag, hans missbruksbakgrund samt hans explosiva humör” kan utgöra risk för återfall i brottslighet tidsbestämde Örebro tingsrätt härom året Axmyrs straff till 51 år.

Inlåst 33 år

Det innebär att han enligt principen att man släpps efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff kan bli villkorligt frigiven i slutet av 2016. Han har då suttit inlåst i drygt 34 år. För två år sedan påbörjades utslussningen av Axmyr då han flyttades från den slutna anstalten Tidaholm till anstalten Halmstad med lägre säkerhetsklass.

Lillemor Östlin, 75

Den kvinna som suttit längst sammanlagd tid i fängelse i Sverige. Östlin blev tidigt prostituerad, har missbrukat amfetamin i över 50 år och har tillbringat nästan 30 år av sitt liv inom Kriminalvården, främst gällande narkotikabrott. Tre gånger har hon rymt från kvinnoanstalten Hinseberg.

Dömdes på nytt 72 år gammal

Annons

Hon säger sig ha varit betald älskarinna åt tidigare justitieminister Lennart Geijer under tio år på 60- och 70-talet och gav 2005 ut självbiografin ”Hinsehäxan” som härom året blev miniserie i tv med Vera Vitali i titelrollen. 2013 dömdes Lillemor Östlin till 4,5 års fängelse för narkotikabrott efter att ha påträffats med nära ett kilo amfetamin. Hon kan tidigast bli villkorligt frigiven 2016 då hon kommer att ha hunnit fylla 76 år.

      LÄS MER: Misstänkt pojkmördare kan höras igen

Rahmi Sahindal, 69

Fadime Sahindals pappa dömdes till livstids fängelse för mordet på sin 26-åriga dotter i januari 2002 som han sköt i huvudet då hon öppnade dörren hemma hos sin syster i Uppsala. Som motiv angav han att Fadime vanhedrat släkten och var tillsammans med Fadimes bror redan sedan tidigare dömd för att ha misshandlat och hotat sin dotter.

Fadimes pappa 80 år då han släpps

Annons

Bara månader före sin död talade Fadime inför Sveriges riksdag om hur hennes manliga släktingar börjat vakta henne för att de inte tyckte om hennes “västerländska” sätt att leva. Hon hade även framträtt i flera tv-program och berättat om sin utsatta situation och blev för många en symbol för alla unga som lever under hedersförtryck. I september 2015 omvandlade Örebro tingsrätt Rahmi Sahindals livstidsstraff till ett tidsbestämt straff på 24 år vilket innebär att han kommer att vara 80 år då han släpps fri.

Satt fängslad mellan 1911 och 1980

Men samtliga dessa fångar ligger i lä jämfört med amerikanen Paul Geidel Jr. Han dömdes för mord 1911 och släpptes först i maj 1980 efter att ha avtjänat 68 år och 245 dagar i fängelse, 86 år gammal.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Sedan reportaget publicerades har Rahmi Sahindal och Lillemor Östlin släppts ur fängelset och Sten-Erik Eriksson och Leif Axmyr har avlidit.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 3. Arja Saijonmaa: "Vitalitet har ingen ålder"

  Artisten Arja Saijonmaa lever överallt och ingenstans. Det som driver henne är tron på sina idée...

 4. Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord

  Gruppen äldre lider i stor omfattning av psykisk ohälsa och män över 80 år har högst självmor...

 5. Cannon – en osannolik hjälte

  Drevs av jakten på sin frus mördare.

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel De är Sveriges äldsta fångar De är Sveriges äldsta fångar