Deckarhjältarna från 70-talet - News55
Annons
Annons

Deckarhjältarna från 70-talet

Utbudet av amerikanska serier var skralt i svensk tv på 70-talet, men sent på fredags och lördagskvällar var det högtidsstund i hemma i tv-sofforna då statstelevisionen bjöd på serier som ”Columbo”, ”Kojak” och ”Baretta”.

Annons
Annons

Efter westernseriernas storhetstid gjorde amerikanska kriminalare och detektiver entré i tv-rutan. Serierna fick snabbt många tittare och helgens mordmysterier var varje måndags självklara samtalsämne arbetskollegor och klasskamrater emellan.

Med undantag för vissa dubbelavsnitt handlade det om fall som klarades upp under programmens knappt timslånga sändning. Visst var det lite tråkigt att det spännande programmet var över så fort, men samtidigt låg det en tjusning i att därefter gå och vänta på nästa veckas avsnitt.

I vår artikelserie kan du läsa allt om den stenhårde polisen “Kojak“; James Garner i den bortglömda pärlan “Rockford tar över“; cowboysnuten “McCloud” som löste brott till häst i New York; “Baretta” vars stjärna själv hamnade i en uppmärksammad rättegång; “Cannon” som jagade sin frus mördare; “Brottsplats: San Francisco” som bröt ny tv-mark med en rullstolsburen huvudkaraktär; pusseldeckaren “Ellery Queen; den första rättsläkarserien “Quincy“; och serien som kanske var största av dem alla – “Columbo“.

Missa inte heller News55:s lista med elva moderna efterföljare. Ett helt gäng krimserier från de senaste åren som lär uppskattas  av dig som gillade serierna ovan.

Annons
Annons

Lättsam stil – tät stämning
Många av tv-deckarna fick en speciell känsla och ett speciellt utseende i och med att de gjordes på 35-millimetersfilm, samma format som biofilm. Och trots sin lite lättsamma stil kunde de i sina bästa stunder lyckas nå upp till nästan samma nivå som samtida filmer. Ett riktigt bra avsnitt av ”Baretta” kunde förmedla den härligt ruffa och mörka New York-känslan i Scorseses ”Taxi Driver” (1976) och ett nervpirrande ”Columbo” kunde fånga den täta spänningen i en Coppola-thriller, som ”Avlyssningen” (1974).

Mord, biljakter och ex-snutar på dekis
En tråkig baksida av att avsnitten var fristående var att SVT sällan köpte in hela serier, utan nöjde sig med det antal avsnitt och säsonger man behövde för att fylla tablån. Ibland hoppade man helt sonika över avsnitt som bedömdes som för dåliga eller för våldsamma för den svenska publiken. Trots detta bjöds det på en rejäl dos mord, biljakter och ex-snutar på dekis.

Ingen av 70-talsdeckarna tycks ännu ha nått vår tids streamingtjänster, som Netflix eller Viaplay, men de flesta av serierna finns att köpa; kompletta i dvd-boxar med svensk text. Några håller fortfarande måttet, medan andra överlever på ren nostalgi. Varsågod; sju klassiska 70-talsdeckare som du kanske har glömt att du minns…

 

Populära reportage

 1. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 2. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 3. Sven-Bertil Taube: De flesta av mina vänner är borta

  I ett samtal med Sven-Bertil Taube i bostaden i London pratar han om livet som en av våra mest folk...

 4. Marita: "Min man ville aldrig acceptera sin diagnos"

  När Marita Andreassons man insjuknade i Parkinson var det Marita som fick ta det största ansvaret...

 5. Mikaels mamma tog sitt liv vid 89 års ålder

  Att åldras är en stor omställning för många. Ibland så stor att den ger upphov till psykisk o...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Deckarhjältarna från 70-talet Deckarhjältarna från 70-talet