Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar - News55
Annons
Annons

Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar

En av de absolut största amerikanska deckarna i Sverige under 70-talet var tveklöst Columbo. Förvisso var den svenska tv-publiken populärkulturellt svältfödda på den tiden och tittade på allt som rörde sig, men serien om den rufsige detektiven i den slitna rocken var faktiskt både spännande och välspelad.

Annons
Annons

Serien följde den trevlige och ganska tankspridde Los Angelespolisen Columbo som knäckte mördarna genom att långsamt och tålmodigt dra ur dem sanningen med inlindande frågor och allmän pratsamhet. Med sin hopsjunka hållning gjorde den sympatiske Columbo ett ofarligt intryck som invaggade de misstänkta i en falsk trygghet. De flesta brottslingar underskattade honom och blev under utredningens gång allt mer självsäkra och irriterade över hans frågor. Samtidigt kunde tittarna hemma i tv-soffan se att det egentligen var Columbo, med list och öga för detaljer, som lekte katt-och-råtta med de skyldiga.

Mot slutet av avsnittet när Columbo hade lagt ihop alla ledtrådar brukade han tacka för sig och låtsas att han var på väg att gå innan han vände i dörren och drämde till med sin klassiska replik: ”Bara en sak till…” och satte den självsäkre brottslingen på pottan. Sedan slutade avsnittet med att den chockade mördaren, som aldrig anat att den skulle bli påkommen och överlistad av Columbo, fördes bort i handbojor. I regel utan vare sig handgemäng eller skottlossning.

Annons
Annons

I News55:s artikelserie om 70-talets deckarhjältar kan du läsa allt “Kojak“, “Rockford tar över“, “McCloud“, “Baretta“, “Cannon“, “Brottsplats: San Francisco“, “Ellery Queen och “Quincy“. Missa inte heller vår lista med elva moderna efterföljare. 

Omvänd deckare

Columbo skapades av William Link och Richard Levinson. Karaktären dök för första gången upp i amerikansk tv som en liten biroll, spelad av Bert Freed, i en halvtimmeslång tv-film 1960. Sedan skulle det dröja åtta år innan samma historia plockades upp igen av manusförfattarna. Den var då förlängd till över en timme och Columbo, som nu spelades av Peter Falk, hade lyfts fram från en biroll till filmens huvudkaraktär. Filmen blev en tittarsuccé och tv-bolaget beställde en serie med karaktären.

Columbo vände på det klassiska deckarformatet och populariserade den så kallade inverterade deckaren. I nästan varje avsnitt fick tittarna i början se brottet och vem brottslingen var. Historierna kretsade sedan kring hur mördaren som redan var känd för publiken avslöjas av polisen. Det fanns ingen oväntad twist i historien och manusförfattarna försökte inte dölja något för tittarna, istället byggde spänningen på samspelet mellan Columbo och den skyldige.

Annons

Till stor del berodde framgången på Peter Falk. Han var som klippt och skuren för att gestalta Columbo. Klädd i sin skrynkliga trenchcoat och tuggandes på en cigarr, förkroppsliga han sin rollfigur. Det var inte svårt att känna sympati för Columbo, som trots att han ständigt verkade vara förvirrad och på efterkälken ändå vann kampen mot brottslingarna. Ett extra plus var att de skyldiga ofta var högt uppsatta personer som trodde sig vara listigare än Columbo.

Höll motspelarna på tårna

Flera av Columbos konstiga egenheter improviserades fram av Falk. Under en tagning kunde han gräva i rockfickan och plocka fram en papperslapp istället för bevismaterial, be att få låna en penna, eller mitt i ett samtal bli distraherad av en ovidkommande detalj i rummet. Falk tyckte att improvisationerna höll hans motspelare på tårna och gjorde deras förvånade och irriterade reaktioner på Columbos konstigheter mer genuina.

Bland annat Johnny Cash dök upp som gäst i Columbo. Foto: NBC.

Bland annat Johnny Cash dök upp som gäst i Columbo. Foto: NBC.

Annons

Columbo verkade i princip leva för sitt jobb. I serien talades det om att han hade en fru, men tittarna fick aldrig se henne. Det verkade mer troligt att Columbo var gift med sitt arbete och sin slitna regnrock. Samtidigt verkade han brinna för sin uppgift och trivas riktigt bra med att vara mordutredare. Han rörde sig aldrig uppåt i polishierarkin utan förblev serien igenom en vanlig mordutredare.

Avsnitten var filmlånga. Mellan 70 och 100 minuter. Bland regissörer som arbetat med serien hittar man både Steven Spielberg och Richard Donner. Peter Falk och skaparna bakom Columbo håvade in en lång rad priser; bland annat tretton Emmys, två Golden Globes och två Edgarpriser. Serien sändes i USA mellan 1971 och 1978. Efter det återkom karaktären flera gånger mellan 1989 och 2003 i nya säsonger, samt några tv-filmer.

Förlorade ett öga som barn

Annons

Peter Falk som spelade Columbo var lite av en osannolik hjälte. Han föddes 1927 i Bronx i New York som son till östeuropeiska judar som hade emigrerat till USA. När han var tre år gammal upptäckte man en cancertumör bakom hans högra ögat och för att rädda hans liv och få bort tumören var läkarna tvungna att opererade bort ögat. Det var inte lätt att växa upp som enögd och i skolan lärde sig Peter Falk att parera klasskamraternas gliringar genom att bli bra på sport och utveckla en trotsig och subversiv humor.

Den unge Falk hade inga planer på en skådespelarkarriär. Bland barndomsvännerna i det hårda Bronx sågs inte skådespelaryrket som något jobb för en riktig man. Falk sökte istället jobb hos underrättelsetjänsten CIA, men fick nobben, och hamnade på budgetavdelningen på ett kommunkontor i Connecticut.

När längtan bort från livet som budgethandläggare blev för stor sökte han sig trots sin första tveksamhet till skådespelaryrket och började ta kurser hos Eva Le Galliennes. Hon såg potentialen i hans spännande utseende och starka personlighet och 1955 uppmanade hon honom att säga upp sig och flytta tillbaka till New York för att satsa på en karriär på scen.

Annons

Med blandad framgång var han med i ett gäng Broadwayuppsättningar av klassiska föreställningar, samtidig som han försörjde sig på småroller i westernserier. En av hans mer lyckade tidiga teaterroller i början av karriären var den som bartender i Eugene O’Neills “Si, iskarlen kommer”, där han spelade tillsammans med Jason Robards.

Ofta med i gangsterfilmer

Peter Falk och Richard Kiley i Columbo. Foto: NBC.

Peter Falk och Richard Kiley i Columbo. Foto: NBC.

Sina första stora roller på vita duken hade Peter Falk i ”Pretty Boy Floyd” och “Nattens vargar” (båda 1960). För den senare blev han uppmärksammad för sin starka gestaltning av en iskall mördare. Rollen gav honom en Oscarsnominering för bästa biroll. En Emmynominering för rollen som heroinmissbrukare i en tv-serie samma år gjorde honom till den första personen att bli nominerad för båda priserna under ett år. Med sin storstadsdialekt och tuffa spelstil fick Falk sedan ofta roller i gangsterfilmer.

Annons

När Frank Capra år 1961 gjorde en remake i färg av sin klassiker “Lady för en dag” under titeln “Fickan full av flax” fick Falk en liten roll. Både Capra och kritikerna tyckte att Falk var filmens stora behållning och han nominerades till en Oscar för bästa biroll. Året därefter vann han ytterligare en Emmy. Trots sin sena debut i branschen hade Falk fort blivit en etablerad skådespelare. Han hade ett stadigt flöde av roller och fick bland annat chansen att spela mot Frank Sinatra och de andra medlemmarna i det legendariska rat pack i ”5 ess i leken” (1964).

Sedan kom flera floppar under det sena 60-talet och det blev stiltje i karriären för Falk. Men när det såg ut som om han skådespelarbana skulle peka nedåt för all överskådlig framtid fick han höra att Bing Crosby hade tackat nej till rollen som detektiv i en planerad tv-film. Regissören Richard Irving övertygade skaparna Levinson och Link om att Falk skulle passa som mordutredare, och fyrtio år gammal rodde Falk så hem den roll som skulle komma att definiera hans karriär.

Blev mångmiljonär

Falk blev efter det djupt involverad i produktionen av serien. Han kom med egna idéer och regisserad och skrev till och med två avsnitt. Mellan 1971 och 1978 gestaltade han Columbo i 69 avsnitt. Tack vare Columbo blev Peter Falk 70-talets bäst betalde skådespelare på amerikansk tv.

Annons

Columbos slitna regnrock var Falks egen. Faktum är att hela karaktärens klädsel kom från Falks garderob. I en intervju påpekade han själv att han med sin arbetarbakgrund hade mycket gemensamt med den sege och ihärdige kriminalaren. ”Han är besatt, obeveklig, extremt noggrann i sitt arbete och definitivt inte välklädd.”

Som mångmiljonär använde Falk sina pengar till att hjälpa den banbrytande vännen John Cassavetes att finansiera prestigefilmerna ”Äkta män” (1970) och “En kvinna under påverkan” (1974). I den senare medverkade han själv. I rollen som en man som kämpar med sin psykiskt sjuka fru, spelad av Gena Rowlands, fick Falk chansen att visa upp sin talang som karaktärsskådespelare.

Hårt drabbad av vännens död

Peter Falk var under 70-talet den bäst betalde tv-skådespelaren i USA. Foto: NBC.

Peter Falk var under 70-talet den bäst betalde tv-skådespelaren i USA. Foto: NBC.

John Cassavete var en av Peter Falks närmsta vänner. Falk tog Cassavetes tidiga död 1989 mycket hårt och gick helt upp i arbetet med Columbo som gjorde comeback i tv-rutan samma år. För att göra rollen på nytt fick Falk ett guldkantat kontrakt och kreativ kontroll över serien som exekutive producent.

Annons

År 2005 släpptes Falks memoarer “Just One More Thing”, som fick sin titel från tv-detektivens kända replik. Under de följande åren blev hans hälsa allt sämre. Sin sista stora roll gjorde han år 2007 i den sågade komedin “Three Days to Vegas”.

I slutet av 2007 diagnosticerades Peter Falk med alzheimer. Han hade planer på att gestalta Columbo en sista gång och hade till och med valt ut ett manus han gillade. Han blev dock snabbt sämre efter diagnosen och år 2011 avled han. Under de sista åren med alzheimer uppgav hans läkare att han inte längre kunde minnas att han någonsin spelat Columbo och inte längre visste vem karaktären var. Efter sig lämnad Peter Falk frun Shera och två döttrar från ett tidigare äktenskap. Den ena dottern, Catherine, följde på sätt och vis i sin faders fotspår. Hon är privatdetektiv på riktigt.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Elva moderna efterföljare

  Om du gillade de klassiska 70-talsdeckarna är det inte helt osannolikt att du även uppskattar de h...

 3. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 4. Kamilla, 26: "Jag vill vara mammas dotter - inte hennes vårdare"

  Kamilla Karlsson, 26, vårdar sedan flera år tillbaka sin mamma som lider av demens. Hon har sedan...

 5. McCloud – cowboysnuten i New York

  Klädd i boots och cowboyhatt löste den orädde sheriffen Sam McCloud mordfall i storstaden med gam...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar Den pratsamme Columbo var besatt av sina utredningar