Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare - News55
Annons
Annons

Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fick möjlighet att klura ut vem som låg bakom morden. I ett ganska töntigt grepp vände sig detektiv Queen i slutet av varje avsnitt mot kameran och räknade upp ledtrådarna, innan han avslöjade den skyldige.

Annons
Annons

”Ellery Queen” baserades på en serie deckare av den mycket produktiva författarduon Manfred B. Lee och Frederic Dannay. De båda hade tillsammans skrivit nästan femtio böcker om karaktären, så det fanns gott om material att ösa ur till tv-versionen.

Serien kom dock att bli kortlivad; totalt gjordes 23 avsnitt. Bakom ”Ellery Queen” låg skaparna av ”Mord och inga visor” och ”Columbo”, där ”Mord och inga visor” kan ses som en fortsättning på ”Ellery Queen”. Serierna var så till den grad besläktade att de manus som blivit över från ”Ellery Queen” återanvändes till efterföljaren.

Huvudkaraktären spelades av Jim Hutton. Han var född 1934 i järnvägsknuten Binghamton, på gränsen mellan New York och Pennsylvania, och hade, före sitt genombrott i deckarserien, mest haft roller i romantiska komedier. Efter ”Ellery Queen” han hann medverka i några enstaka tv-serier innan han 1979 avled i levercancer, endast 45 år gammal.

Jim Huttons son är den kände skådespelaren Timothy Hutton. Två år efter faderns död dedikerade Timothy den Oscarstatyett han vann för sin roll i ”En familj som andra” till fadern.

Populära reportage

 1. Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

  Med en stämma och en jobbiver som få är jazzkungen Svante Thuresson, 78, fortfarande het på gr...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Psykologen: Så hanterar du ensamheten i jul

  Många firar jul ensamma trots att julen är tänkt att vara en tid av gemenskap och familjefest. P...

 4. Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

  Ingela ‘Pling’ Forsman, 65, saknar inte att skriva låtar till Melodifestivalen. Tävlin...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare