Elva moderna efterföljare - News55
Annons
Annons

Elva moderna efterföljare

Om du gillade de klassiska 70-talsdeckarna är det inte helt osannolikt att du även uppskattar de här elva moderna efterföljarna.

Annons
Annons

”Luther”

Idris Elba som John Luther. Foto: BBC.

Idris Elba som John Luther. Foto: BBC.

Ett brittiskt kriminaldrama som följer utredaren John Luther (Idris Elba). Han arbetar på en polisenhet som tar sig an de absolut svåraste fallen. Luther är helt besatt av sitt arbete och går in i fallen på ett närmast maniskt sätt. Ibland blir han så arg att hans kollegor får hindra honom från att bruka våld mot misstänkta förövare. Samtidigt är Luthers främsta drivkraft just att han tar så illa vid sig av allt mörker han upplever genom sitt arbete.

I serien utvecklar Luther en relation med mördaren Alice Morgan (Ruth Wilson), som hjälper honom att förstå hur andra mördare fungerar. Hittills har tre säsonger producerats och det talas om en eventuell film framöver, baserad på samma karaktär.

”Happy Valley”

Polisen Catherine (Sarah Lancashire) jagar kidnappare i "Happy Valley". Foto: BBC.

Polisen Catherine (Sarah Lancashire) jagar kidnappare i “Happy Valley”. Foto: BBC.

En stor skillnad mot 70-talets deckare är att polisserierna i dag inte längre utspelar sig i en totalt mansdominerad värld. I BBC-serien ”Happy Valley” spelar Sarah Lancashire polisen Catherine Cawood som utreder ett kidnappningsfall, samtidigt som hon plågas av minnet av sin dotters självmord.

Annons
Annons

Handlingen blir stadigt mörkare i takt med att kidnapparna gör allt för att hålla sig undan polisen. I det att hon nystar upp fallet hamnar Catherine Cawood öga mot öga med mannen som ligger bakom att hennes dotter tog sitt liv.

Den första säsongen av ”Happy Valley” sändes i SVT 2014 och en andra säsong är under produktion.

”The Wire”

"The Wire" vann en lång rad priser för sin skildring av sociala problem i Baltimore. Foto: HBO.

“The Wire” vann en lång rad priser för sin skildring av sociala problem i Baltimore. Foto: HBO.

”The Wire” satte, när den hade premiär 2002, ribban för hur ett modernt kriminaldrama ska göras och serien etablerade bolaget HBO som en kvalitetsproducent av tv-dramatik. Handlingen i den första säsongen skildrar kampen mellan polisen och knarklangande gäng i Baltimore. En central figur i ensemblen av karaktärsskådespelare är polisen Jimmy McNulty, spelad av Dominic West. Med sin realistiska skildring av livet i Baltimore är ”The Wire” mycket mer än bara ett kriminaldrama. Du som ännu inte har sett serien har en fantastisk, fem säsonger lång, tv-upplevelse att dyka in i.

”True Detective”

Annons

Förra årets absolut mest omtalade kriminaldrama var tveklöst ”True Detective”. Serien följer två poliser som jagar en seriemördare i den amerikanska södern. Under berättelsens gång nystar de upp en pedofilring som verkar sträcka sig hur högt upp som helst bland de styrande i delstaten Louisana.

Matthew McConaughey och Woody Harrelson i True Detective. Foto: HBO.

Matthew McConaughey och Woody Harrelson i True Detective. Foto: HBO.

Konceptet med ett manligt radarpar på jakt efter en seriemördare kan kanske kännas slitet, men den fängslande historien och enastående insatser av Matthew McConaughey och Woody Harrelson, som spelar seriens två mordutredare, gör ”True Detective” till en serie där man knappt kan bärga sig inför nästa avsnitt.

Det kan vara på sin plats att utfärda en varning för att ”True Detective” är en riktigt mörk serie, där man som tittare får vara beredd på att dras in i en skrämmande labyrint av obehagligt våld och utnyttjande av barn och kvinnor.

En andra säsong med en helt ny historia och nya karaktärer hade nyligen premiär. Den andra säsongen har fått ett ljummet mottagande i jämförelse med den första.

”Brottet”

Sofie Gråbøl i "Brottet". Foto: Danmarks Radio.

Sofie Gråbøl i “Brottet”. Foto: Danmarks Radio.

Annons

”Brottet” är en riktig uppvisning i danska tv-makares känsla för dramatik. När en ung flicka hittas våldtagen och mördad kopplas Köpenhamnspolisen Sarah Lund (Sofie Gråbøl) in. Under jakten på den hänsynslösa mördaren dras hon och hennes kollega Jan Meyer (Søren Malling) in i en labyrint av villospår.

Samtidigt skildrar serien Sarah Lunds privatliv och den mördade flickans sörjande föräldrar. I bakgrunden till detta får vi därtill följa en smutsig kommunalvalskampanj i Köpenhamn och det politiska maktspelet i Rådhuset. Den amerikanska versionen, ”The Killing”, är även den sevärd.

”Engrenages”/”The Spiral”

”Engrenages” är en fransk-brittisk samproduktion som skildrar polisen och rättsväsendet i Paris. Serien tar sig ofta an sociala problem. I den första säsongen visar sig till exempel mordet på en ung rumänska ha kopplingar till korruption högt upp i Parissocieteten och i den femte säsongen engagerar sig advokaten Joséphine Karlsson (Audrey Fleurot) för illegala immigranter. Serien har hyllats av en närmast enig kritikerkår och sålts till över 70 länder. Många hoppas nu att den ska komma till Sverige via SVT, eller någon annan distributör.

”Sherlock”

Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i en nytolkning av Arthur Conan Doyles klassiska deckare. Foto: BBC Worldwide / Hartswood Films.

Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i en nytolkning av Arthur Conan Doyles klassiska deckare. Foto: BBC Worldwide / Hartswood Films.

Annons

”Sherlock” är den bättre av två nyproducerade serier baserade på Arthur Conan Doyles klassiska detektivhistorier. Det är BBC som bjuder på en fräsch nytolkning med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i rollerna. På klassiskt Sherlock Holmes-manér löser den asociale detektiven fall genom sin unika observationsförmåga.

Den amerikanska ”Elementary” är för all del också sevärd, även om seriens inkarnationer av Watson och Sherlock Holmes är en aning ocharmiga och svåra att riktigt tycka om.

”Monk”

Monk har några år på nacken, men är fortfarande riktigt sevärd. Den minutiöst noggranne Adrian Monk, gestaltad av Tony Shalhoub, är nog den tv-karaktär som allra bäst axlat Columbos mantel. Monk har ett oklanderligt minne och på grund av sitt svåra tvångsbeteende ser han detaljer som andra missar. Monk sändes i åtta säsonger mellan 2002 och 2009, och vann en lång rad tv-priser.

”Psych”

Annons

”Psych” är en mysdeckare av den gamla skolan i rakt nedstigande led från ”Cannon” eller ”Rockford tar över” – men med en extra dos humor. Serien följer Shawn Spencer (James Roday) som, tack vare sin enastående förmåga att observera detaljer, har lyckats lura i polisen att han är synsk. Tillsammans med en barndomsvän, som fungerar som ett slags Watson, öppnar Spencer en detektivbyrå och hjälper polisen att lösa fall.

”Bosch”

la-et-st-amazon-bosch-review-20150213

Titus Welliver som Bosch i serien med samma namn. Foto: Amazon

En polisserie baserad på Michael Connellys detektivromaner borde vare ett säkert recept på succé. ”Bosch” är en av e-handelssajten Amazons första steg in på tv-seriemarknaden. Innan serien sjösattes fick tittarna vara med och tycka till på nätet om det första avsnittet och resten av säsongen anpassades utifrån responsen.

Titus Welliver spelar Los Angeles-polisen Harry Bosch, som försöker lösa ett tjugo år gammalt mord på en pojke, samtidigt som han själv står inför rätta för att ha skjutit en man i tjänsten. Serien är ett helgjutet kriminaldrama, även om berättartempot stundtals är något lågt. Eftersom Amazons streamingtjänst ännu inte finns i Norden, får svenska tittare se serien via HBO Nordic.

”Life on Mars”

Annons

Efter att ha hamnat i koma efter en bilolycka vaknar kriminalpolisen Sam Tyler (John Simm) upp på en polisstation i 70-talets Manchester. Den brittiske kriminalserien ”Life on Mars” är döpt efter den klassiska David Bowie-låten med samma namn och avsnitten ackompanjeras av tidsperiodens allra bästa brittiska rock. Serien fick så stort genomslag i Storbritannien att låten åter slog sig in på topplistan, mer än 30 år efter att den släpptes första gången.

”Life on Mars” har inte bara bra musik, utan även en riktigt bra story. Samtidigt som Sam Tyler hjälper sina 70-talskollegor att utreda mordfall upptäcker han hemligheter från sin egen barndom. ”Life on Mars” slutade produceras efter två säsonger, en aning abrupt och utan att ge svar på alla frågor, men uppföljaren ”Ashes to Ashes” är lika bra, och reder ut några av de lösa trådarna från föregångaren.

Populära reportage

 1. Kojak lade inte fingrarna emellan

  Trots hatt och flint var Theo Kojak New Yorks hårdaste polis.

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord

  Gruppen äldre lider i stor omfattning av psykisk ohälsa och män över 80 år har högst självmor...

 4. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 5. McCloud – cowboysnuten i New York

  Klädd i boots och cowboyhatt löste den orädde sheriffen Sam McCloud mordfall i storstaden med gam...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Elva moderna efterföljare Elva moderna efterföljare