En glad liten revolution när Chanel kommer till Stockholm! - News55
Annons
Annons

En glad liten revolution när Chanel kommer till Stockholm!

Det världskända modehuset Chanel har upptäckt Sverige och öppnar för första gången butik i vår huvudstad. Det är något som News55:s modereporter Cay Bond förtjust applåderar och ackompanjerar med berättelsen om en av modevärldens mest revolutionära kvinnor: Gabrielle ”Coco” Chanel.

Annons
Annons

Tänk att Stockholm har blivit en sådan attraktiv modemarknad så att modehuset Chanel vågar satsa på att öppna butik här. Idag den 19 maj slås portarna upp på Birger Jarlsgatan, som blivit stadens motsvarighet till fashionabla Avenue Montaigne i Paris, där butiker som Louis Vuitton, Bottega Veneta, Prada med flera ligger intill varandra.

Nu kan vår huvudstad säkert hävda att vi skriver modehistoria, eller i alla fall skriver in oss i den, eftersom historien berättar att det var Gabrielle ”Coco” Chanel som i princip skapade modet och plaggen vi klär oss i varje dag. Hon introducerade kläder för kvinnor att röra sig i: byxan, kavajen, kjolen och klänningen, koftan och sportkläder till tennis och ridning.

     LÄS MER: Klä dig som din ålder!

Idéer till detta uppenbarade sig på 20-talet då hon under en tid levde hos sin älskare, i ett slott på landet, där det anordnades en mängd sociala tillställningar. Societetsdamerna var då klädda i stora sjok av obekväma kläder, som “Coco” själv aldrig bar. Men det förväntades av henne att hon skulle klä upp sig vid högtidliga tillfällen, så hon hämtade idéer ur sin älskares garderob och”tog sig an” hans kostymer, tröjor och västar och gjorde om dem till feminina modeller.

Annons
Annons

Mademoiselle Gabrielle var en revolutionär när det kom till att skapa ett aktuellt mode. Hon chockerade gärna den fisförnäma societeten med att träda in i salongen iklädd exempelvis vit herrskjorta med kavaj och slips och långkjol som hon gjorde  av herrbyxor. Samtidigt som alla förfärade sig väckte hon stor beundran och nyfikenhet, speciellt hos kvinnorna, och på den vägen är det.

      LÄS MER: Gudrun Sjödén: ”Vi lite äldre kvinnor är ganska förargade”

I dag förvaltar designchefen på modehuset,Karl Lagerfeld, hennes idéer sedan många år. Han lyckas förnya Gabrielle Chanels ursprungsmodeller som han samtidigt respekterar – de som en gång chockerade men som idag anses vara klassiker.

I den nya butiken kan vi säkert förvänta oss ett stort sortiment. Inte enbart kläder utan också accessoarer och dofter som No 5, Gabrielle Chanels favoritdoft som hon själv skapade 1926, efter att hennes livs kärlek dog i en bilolycka. Trots att många fler doftkompositioner har kommit till genom åren förvaltas detta parfymminne oerhört väl. Jasmin, som är huvudtonen av ett alldeles särskilt slag, odlas fortfarande i Grasse och doften framställs i begränsad kvantitet enligt parfymkonstens alla regler.

      LÄS MER: Blod, svett och Zlatans fåfänga

Annons

I revolutionens anda, men trots allt lekfull, friheten till ära, presenterade Karl Lagerfeld nyligen Cruise Collection 2016/17 i Havanna på Cuba. Modevisningen ägde rum på Paseo del Prado, Havannas pulsåder. Det är en symbolisk promenadallé som förenar Cuba och Frankrike efter att 1926 ha byggt om av en fransk landskapsarkitekt. Där lät han bland annat uppföra flera skulpturer av lejon, Coco Chanels favoritdjur.

Kollektionen innehåller en härlig kubansk kulturinspiration som går igenom i färgstarka tyger, men också i det svartvita, i både det manliga och kvinnliga i en slags “tvårtomvariant” – precis som Mademoiselle själv skulle kunna ha gjort med Panama-hattar och cigarrer och medryckande samba.

      LÄS MER: Ana Martinez – “Släpp kroppen fri med Zumba!”

Chanelbutiken i Stockholm ligger också nära stadens minipulsåder, som man kanske kan kalla Biblioteksgatan, gågatan intill. 

Öppningen av det nya mondäna butikstillskottet blir kanske också en glad minirevolution som kommer att skapa nya band och förena Sverige och Frankrike!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 3. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

 4. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel En glad liten revolution när Chanel kommer till Stockholm! En glad liten revolution när Chanel kommer till Stockholm!