En plats att alltid längta till – välkommen till vänliga Los Angeles! - News55
Annons
Annons

En plats att alltid längta till – välkommen till vänliga Los Angeles!

“Den oslagbart varierande naturen, och hur människor respekterar den, är i sig nästan en konstart här. Det är minst sagt fascinerande”.

Det finns en plats som ligger News55:s vagabond Cay Bond lite extra varmt om hjärtat – och när hon delar sina upplevelser av den är det inte svårt att förstå varför.

Annons
Annons

Efter flera års återkommande besök i Los Angeles med omnejd, där jag lärt känna speciellt Venice och Santa Monica, kan jag inte annat än varmt rekommendera denna del av jorden till oss alla äldre reslystna och nyfikna. Det mesta av alla förnödenheter är bekvämt tillgängliga och man kan leva hur sunt eller hur osunt man vill.

Själv väljer jag det stora utbudet av lokala och medvetna produkter, vad det än gäller. Maten här kan vara en lisa för själen. Min senaste upptäckt är Malibu Farm med restaurangen på Malibu Pier.

Helene, en svenska från Luleå, startade Malibu Farm. Pappan var jazzmusiker och blev förälskad i en norrländska under en spelning. Med surfbrädan i högsta hugg eller framför ögonen, kan man avnjuta tidig frukost längst ut på piren.

Kultur och natur som imponerar

I LA finns mycket att upptäcka inom konst, kultur och arkitektur. Man har satsat på imponerande museum och kulturbyggnader av världens bästa arkitekter, Renzo Piano, Richard Meier, Frank Gehry med flera. Det har gjort att intresset för måleri, skulptur och foto är ofantligt stort.

Då attraktionerna ligger utspridda blir der mycket bilkörande, men jag undviker motorvägarna och kör hellre boulevarderna mellan kusten och LA. En färsk nyhet är nu också spårvagnen Metro som går mellan Santa Monica och Downtown där flera konstmuseer ligger.

Annons
Annons

Den oslagbart varierande naturen, och hur människor respekterar den, är i sig nästan en konstart här. Vare sig vi talar om havet, bergen, öknen och med det surfing, hiking eller naturstrapatser. Det är minst sagt fascinerande.

Staden där man lever som man lär

Allt jag nämnt ovan och de olika livsstilar detta för med sig påverkar också marknaden. Mode och sportbutikerna är utrustade med miljömedvetna, läckra plagg. Butikerna i sig är också läckert arkitektritade. Glam och party finns naturligtvis med i stor skala, men då i Hollywood och Beverly Hills. Alla lever som de lär. Film och musikvärlden tar ut sin rätt, sin look, sin livsstil.

Att gå på bio och se det senaste utkomna hör till. Det är trots allt “talk of the town”. Vi som hängt med ett tag har ju också lite hum om filmhistorien och musikhistorien, som både syns och hörs i en salig tidsresa. Det roliga är att man blandar nutid och dåtid  i en tilltalande kompott, i alla sorts offentliga miljöer. Man drar då igenkännande på munnen och nynnar med, eller förhåller sig till en populär remake av en film vi redan sett. Nostalgin blir rörande.

Svenskar uppskattas “over here”

Annons

Att komma till denna del av jorden går numer geschwint. Sedan april månad, tar SAS oss med direktflyg till Los Angeles. Tacka sjutton för det, så många svenskar som av arbetsskäl numer pendlar mellan LA och Stockholm. Film-, media- och musikvärlden attraherar många svenska begåvningar att ta sig hit.

Det är ju här det händer, när det händer. Max Martin, Alicia Wikander, Filip och Fredrik, Jonas och Bea Åkerlund, Alexander Skarsgård,  Isabella Scorupco, Malin Åkerman med flera. Alla är också mycket uppskattade “over here”.

Av samma skäl har också jag den stora förmånen att, i över tio år nu, återkomma och umgås med min filmregisserande son och hans familj.  Mina barnbarn ägnar sig åt olika sport- och musikaktiviteter som de gärna vill att jag tar del av. Antagligen har jag väl blivit en svärmorsmardröm som dyker upp så ofta, men det är det ingen som protesterar ännu, gudskelov.

En samlingspunkt som väcker frågor till liv

Annons

Jag har kommit att längta hit när jag inte är här. Det beror inte bara på det vänliga klimatet utan lika mycket på den vänliga livsstilen. Människor i Kalifornien är omtänksamma. Du blir tilltalad. Folklivet sprudlar och det är en tillsynes lättsam atmosfär. Men bakom den jobbar alla frenetiskt. Här också finns förstås också stora problem, som i de flesta samhällen idag. Men människor är mer benägna att engagera sig och hjälpa till att lösa viktiga frågor.

Farmers Markets är en samlingspunkt som väcker frågor till liv. Här handlar man sina lokalt odlade ekologiska varor och lyssnar på vad bönderna har att säga under det att någon samhällsaktivitet också är på gång. Eller så möts man över en lokalt odlad frukost eller lunch, ackompanjerad av uppträdande jazzmusiker.

Överhuvudtaget äter man både gott och nyttigt, vare sig man handlar i de fantastiska matvarubutikerna och lagar till något själv eller om man går på restaurang, som det finns hur många som helst att upptäcka och njuta av för en billigare slant än hemma.

“Även vi som är far- och morföräldrar är välkomna”

I USA finns ju ingen socialhjälp, den får man fixa själv, därav så många privata initiativ och organisationer. Obama Care fungerar ännu så länge inte fullt ut, men de som vågat gå med inser värdet.

Annons

Inställningen till sin nästa och att alla har samma värde får man redan lära sig i skolan. På så sätt blir även föräldrar indragna i olika aktiviteter och uppmuntras att närvara. Även vi som är far- och morföräldrar är välkomna. Vad sägs till exempel om ”Grandparents day” som äger rum varje år.

Skolan stimulerar både barn och föräldrar. Här verkar man ha insett sin viktiga roll i att tidigt vara med och skapa ett gott samhälle, där tryggheten beror på människorna själva. En sådan plats är lätt att trivas på!

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel En plats att alltid längta till – välkommen till vänliga Los Angeles! En plats att alltid längta till – välkommen till vänliga Los Angeles!