En whisky med prins Bertil - News55
Annons
Annons

En whisky med prins Bertil

– Ungefär klockan sju, knackade det på min dörr.
Prinsen ville ha sällskap i baren över en whisky, berättar sportchefen Tommy Engstrand i podcasten Mästare jag mött.

Annons
Annons

Det är i News55:s podcast som Tommy Engstrand beskriver hur hans första nära kontakt med prins Bertil såg ut – det som sedan skulle komma bli en vänskap mellan dem två.

Det var under de olympiska spelen i Sapporo, Japan, år 1972. Tommy Engstrand var där på uppdrag av Sveriges Radio och satt i och jobbade i en hytt vars dörr ständigt slets upp av personer som ville komma in och värma sig från den kalla vinterkylan. En av de personerna som ryckte i handtaget den dagen visade sig vara prins Bertil.
– Vi låg i direktsändning och prinsen gjorde med fingret för munnen klart för oss att han inte skulle störa. Prins Bertil satt där i en halvtimme, tackade för att han fått lite värme och avlägsnade sig.

Nästa gång Tommy Engstrand hade ett nära samtal med prinsen var år 1986 under en kongress. Både prinsen och Tommy Engstrand bodde på första våningen, samma hotell. Skillnaden var att prinsen hade fått sviten och Tommy Engstrand ett litet enkelrum. Strax före middagen knackades det på dörren och Tommy Engstrand fick veta att prinsen ville ha sällskap över ett glas.

“Vad sägs om Berra?”
– Han hade ett bord längst in i dunklet och så fort han satte sig där kom det fram en servitör med en whisky – on the rocks – till oss bägge, berättar Tommy Engstrand.

– Man måste koppla av lite, sa prinsen.

Annons
Annons

– De här middagarna är egentligen jävligt tråkiga.

Tommy Engstrand beskriver prins Bertil som nyfiken, vetgirig och mycket kunnig inom sport. Han var även väldigt lätt att ha ett samtal med. När prinsen fick frågan om det fanns någonting annat han ville bli kallad annat än “prinsen”, svarade han enkelt:
– Du får kalla mig vad du vill, vad sägs om Berra?

Men så bekväm blev aldrig Tommy Engstrand med prins Bertil. Dock fick de båda en väldigt bra kontakt, någonting Tommy Engstrand såg till att utnyttja när sportkommentatorn Lars-Gunnar Björklund fyllde 50 år. Tanken var att Lars-Gunnar Björklund som en del av sitt eget firande skulle få utöva alla sporter han själv refererat – och till 500-metersloppet på skridskor behövdes en starter.

Tommy Engstrand tog tillfället i akt och ringde prins Bertil.

“Jag har en gammal revolver här, den duger”
– Vad fan vill du nu då, var prinsens egna ord när han kom till telefonen, berättar Tommy Engstrand.

Prinsen tyckte det lät som en kul idé att agera starter, ville gärna fira Lars-Gunnar Björklund och lovade komma till Östermalms Idrottsplats den aktuella dagen.
– Jag har en gammal revolver här, den duger som startpistol.

Annons

Under åren som gick blev det många intervjuer med prins Bertil. Den allra sista gjorde Tommy Engstrand för Sveriges Radio:s “Efter Tre”. Året var 1992 och prinsen fyllde 80 år. Tommy Engstrand fick komma ut till Villa Solbacken för en födelsedagsintervju.
– Hur det är att fylla 80? Det skulle man väl kunna hoppa över, svarade prinsen med ett stort leende, berättar Tommy Engstrand.

– Men har inte alla åldrar sin egen charm? frågade Tommy Engstrand.

– Jag ska intervjua dig när du blir 80, så få jag se vad du svarar då.

Sista gången Tommy Engstrand såg prins Bertil i livet var 1995. Då var det en tärd och sjuklig prins han träffade. Tommy Engstrand besättar om hur han två år senare mottog beskedet att prinsen dött.
– När jag kom hem på kvällen den 5 januari 1997 och satte på Aktuellt, så möttes jag av en bild på prins Bertil i stram honör, iklädd amiralsuniform, ombord på ett fartyg och så orden: “Prins Bertil Död”.

 – Det kändes tungt på något vis. Så hade jag aldrig känt inför nyheten om en kunglighets bortgång. Men prins Bertil var inte bara en prins, han var Berra med idrotts-Sverige, säger Tommy Engstrand i Mästare jag mött.

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 3. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 4. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 5. Dokumentärfilmaren Tom Alandh: "Solidaritet existerar knappt i dag"

  Han är en av Sveriges mest kända dokumentärfilmare, som i åratal skildrat livsöden och orättvi...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel En whisky med prins Bertil En whisky med prins Bertil