Författaren Ana Porss debuterade som 45-åring: "Det är aldrig för sent!" - News55
Annons
Annons

Författaren Ana Porss debuterade som 45-åring: “Det är aldrig för sent!”

Efter ett liv som lärare bestämde sig Ana Porss i fyrtioårsåldern för att bli författare. Hon debuterade 2005 med en roman om en barnamörderska som dömdes till halshuggning på 1800-talet och i dagarna blev Ana klar med manuset till sin femte roman som är tänkt att komma ut under nästa år.

Annons
Annons

Många drömmer om att någon gång i livet skriva en bok och att kanske till och med få den utgiven.

För de flesta stannar det vid en dröm – kanske hittar man inte tiden att ägna sig åt skrivandet, kanske vet man inte riktigt i vilken ände man ska börja. Och så kan man ju lätt drabbas av känslan att man är för gammal idag när det inte är ovanligt med romandebutanter i de tidiga tjugoåren.

      LÄS MER: “Det går bra nu” – dessa författare tjänar bäst

Men inget av det där var något som hindrade Ana Porss, 54. När Ana var i fyrtioårsåldern fick hon veta att en kvinna i hennes släkt, en utnyttjad piga vid herrgården Gimmene, dömdes till halshuggning 1845 för att ha dödat sina nyfödda barn. Det gav inspiration till en historisk roman baserad på kvinnans liv, ”Utan fräls oss ifrån ondo” som kom 2005.

Ana har precis blivit klar med råmanuset till sin femte roman som utspelar sig i Borås under nittonhundratalets första decennier och skildrar en kvinnas liv under en tid då överheten i form av kyrkan, skolan och kvinnors rättigheter i samhället förändras.

“Jag kan inte sluta skriva, det är ett behov hos mig.”

Annons
Annons

– Jag hade aldrig skrivit innan men jag har alltid varit kreativ. Som ung spelade jag fiol och målade lite. Det här har blivit mitt sätt att skapa, jag har inte kunnat sluta med det trots att det varit motigt emellanåt med förlag som tackat nej. Då har jag varit nedslagen i några dagar men sedan har jag rest mig. Jag kan inte sluta skriva, det är ett behov hos mig.

      LÄS MER: Manusförfattaren till filmklassiker död

Idag bor Ana i Stockholm med sin man, men när hon började skriva på debutromanen var hon ensamstående mamma i Alingsås och jobbade som högstadielärare i tyska och svenska. Hon försökte ta sig tid varje dag att skriva och när Ana var 48 år kom hon in på den tvååriga författarskolan vid Lunds universitet.

– Jag trodde inte att det var sant! Först tänkte jag att ju inte kunde hålla på och resa fram och tillbaka, men min son som fortfarande bodde hemma tyckte att jag självklart skulle göra det. Så jag gick ner till deltid och pendlade 2-3 dagar i veckan Alingsås-Lund. Det var otroligt roligt att få respons på det jag skrev, innan var det bara en väninna som hade läst.

      LÄS MER: Finns det läckor i Svenska Akademien?

Ångrar inte att hon började sent i livet

Annons

Examensarbetet resulterade i den historiska romanen ”Livets och kärlekens vatten” som kretsar kring de rykten som funnits om att den svenske greven Axel von Fersen hade en kärleksaffär med Marie Antoinette, en bok som gavs ut 2013 och fick fina omdömen.

– Jag är även ute på bibliotek och släktforskarföreningar och berättar om ”Livets och kärlekens vatten”, om hur man kan skriva skönlitterärt med utgångspunkt från släktforskning och om min senaste roman ”Blå flicka” som är ett psykologiskt drama som utspelar sig i Göteborg i slutet av sjuttiotalet.

Även om Ana upptäckte skrivandet relativt sent i livet ångrar hon inte att hon inte började tidigare.

      LÄS MER: “Jag är en tjej på 67 höstar som just börjat på skrivarlinjen”

– Jag skriver om livet och vill förstå mig på det, varför människor är si eller så, och det hade jag nog inte kunnat om jag var yngre. När jag var 25 var jag en helt annan människa än jag är idag.

Hur ser dina skrivrutiner ut?

Annons

– Ganska ofta vaknar jag med en idé i huvudet. Det händer även att jag går upp mitt i natten och skriver för att jag inte vill riskera att idéerna försvinner. När jag har kommit så långt att jag har ett råmanus sätter jag mig vid datorn och skriver en bit på en scen några timmar. Jag skriver i princip varje dag om jag inte har för mycket att göra.

Vad läser du själv?

– Senast läste jag Stoner av John Williams. Lena Andersson gillar jag skarpt, och Kristina Sandberg, Jojo Moyes är lätt att ta till sig. Och så älskar jag Selma Lagerlöf. Just nu plöjer jag mitt eget förlag Thorén och Lindskogs böcker; Väggen av Marlen Haushofer är nog den mest fantastiska bok jag läst överhuvudtaget, den är helt otrolig.

      LÄS MER: Fiffig läsning för alla oss som har barnbarn

Vilka råd vill du ge den som vill skriva en bok?

Annons

– Generellt när man skriver en bok måste man brinna för det man vill berätta och börja med att skriva allt man kommer på, bara låta flödet komma, men sedan måste man däremot vara stenhård mot sig själv. Man måste våga ”kill your darlings, struka sådant som egentligen inte är nödvändigt för historien. Man kan tro att man skrivit något jättebra och så låter man det ligga en tid innan man läser det igen och tänker ”Herregud, det här var för dåligt!” Jag stryker nog mer än två tredjedelar av allt jag skriver. Till sist är det absolut nödvändigt att läsa det man skrivit högt för sig själv så att man hör att rytmen är bra. Det är oerhört viktigt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

– Jag tror att man kan lära sig skriva bättre så länge man lever. Det är aldrig för sent.

Populära reportage

 1. Mikaels mamma tog sitt liv vid 89 års ålder

  Att åldras är en stor omställning för många. Ibland så stor att den ger upphov till psykisk o...

 2. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 3. Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

  Med en stämma och en jobbiver som få är jazzkungen Svante Thuresson, 78, fortfarande het på gr...

 4. Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension

  News55 träffar Richard Herrey och pratar om troll, stämningsansökningar, det nya jobbet och framt...

 5. Svenne Hedlund: Jag får fortsätta använda namnet Hep Stars

  I början av mars förlorade Svenne Hedlund rätten att använda namnet Hep Stars. Men nu har det he...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Författaren Ana Porss debuterade som 45-åring: “Det är aldrig för sent!” Författaren Ana Porss debuterade som 45-åring: “Det är aldrig för sent!”