Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn - News55
Annons
Annons

Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn

Tidigare skämdes författaren Christina Stielli över att hon var själv på julafton. Idag har hon lärt sig hantera ensamheten och upptäckt hur det blivit allt mer okej att inte fira traditionsenligt.

Annons
Annons

Många svenskar firar julen i ensamhet, trots att det är en högtid då man ”ska” umgås med släkt och vänner med dans kring granen i härlig gemenskap.

En som har erfarenhet av ensamjulfirande – och lärt sig hantera det – är författaren och föreläsaren Christina Stielli, något hon även skrivit en hel del om.

– Jag har varit ensam rätt länge, men själv ser jag på min egen ensamhet som något som berikar mig även om det inte alltid är helt accepterat. Indirekt betyder det att man inte har någon.

– De här traditionerna upplever jag och många bekanta till mig som en strypsnara. Allt som inte blir enligt de traditionerna anses per automatik dåligt.

      LÄS MER: Alexandra Charles: ”Tänk på dina ensamma vänner i jul”

“Alla var så superlyckliga på Facebook”

Christina har två vuxna döttrar men när de var yngre och Christina inte ”hade” dem på julen brukade hon resa bort för att slippa sitta hemma själv, något det fortfarande händer att hon gör.

– Jag minns när jag skämdes över att vara ensam på julafton, det var fruktansvärt. På Facebook och Instagram såg man hur superlyckliga alla andra var, eller åtminstone ville framstå som. Jag gjorde vad som helst för att inte vara ensam.

Annons
Annons

– För åtta år sedan provade jag att ge mig ut på stan för att äta finmiddag själv, men nästan ingenting var öppet, bara Grand Hotel och Operakällaren.

Allt mer accepterat att inte fira med släkten

Men på senare år har Christina märkt av en vändning, att det börjat bli mer socialt accepterat att inte fira jul med släkt och vänner kring julgran, dopp i grytan och Kalle Anka.

– Framför allt är det en yngre generation som inte har samma attityd till julen längre, där är det mer creddigt att säga ”Nej, vi firar inte julen hemma, vi går ut istället”.

      LÄS MER: ”Låt ingen fira jul ofrivilligt ensam”

Hur firar du jul i år?

– I år har jag skitit i allt vad julpynt och gran heter. Jag och min pappa äter lunch för att sedan skiljas åt. På kvällen är jag hembjuden till en väninna som lade ut på Facebook att hon skulle ha ”Julfest för alla trötta själar”.

– Men jag tycker nyårsafton är värst, värre än julen. Man förväntas vara så glad då, allt ska vara så glittrigt.

Så vad gör du under årets nyårsafton?

– Då ska jag bara sitta och stirra in i väggen. Om det dyker upp något kommer jag att tacka nej. Att få en hel dag och kväll där jag får göra precis som jag vill, det är det som är så härligt med att vara själv – att man slipper ta hänsyn.

Annons

Har du några tips på hur man hanterar ensamheten i jul?

– Se julafton som en dag när du kan tänka helt och hållet på dig själv: Se all tv som du inte hunnit se, ät rödkål hela kvällen om du känner för det, behandla dig själv som en fin gäst och duka vackert med tända ljus. Och om någon bjuder in dig, tacka ja – sluta se dig själv som ett offer. Det är viktigt att du är snäll mot dig själv.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Kojak lade inte fingrarna emellan

  Trots hatt och flint var Theo Kojak New Yorks hårdaste polis.

 2. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 3. Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: "Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort"

  Egentligen ville Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson fira 60-årsdagen den 1 december i London, men...

 4. Leif GW Persson: "Utan medicinerna dör jag"

  Han fyller 71 om tre månader och när han inte medverkar i “Veckans Brott” eller blir c...

 5. Psykologen: Så hanterar du ensamheten i jul

  Många firar jul ensamma trots att julen är tänkt att vara en tid av gemenskap och familjefest. P...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn