Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn - News55
Annons
Annons

Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn

Tidigare skämdes författaren Christina Stielli över att hon var själv på julafton. Idag har hon lärt sig hantera ensamheten och upptäckt hur det blivit allt mer okej att inte fira traditionsenligt.

Annons
Annons

Många svenskar firar julen i ensamhet, trots att det är en högtid då man ”ska” umgås med släkt och vänner med dans kring granen i härlig gemenskap.

En som har erfarenhet av ensamjulfirande – och lärt sig hantera det – är författaren och föreläsaren Christina Stielli, något hon även skrivit en hel del om.

– Jag har varit ensam rätt länge, men själv ser jag på min egen ensamhet som något som berikar mig även om det inte alltid är helt accepterat. Indirekt betyder det att man inte har någon.

– De här traditionerna upplever jag och många bekanta till mig som en strypsnara. Allt som inte blir enligt de traditionerna anses per automatik dåligt.

      LÄS MER: Alexandra Charles: ”Tänk på dina ensamma vänner i jul”

“Alla var så superlyckliga på Facebook”

Christina har två vuxna döttrar men när de var yngre och Christina inte ”hade” dem på julen brukade hon resa bort för att slippa sitta hemma själv, något det fortfarande händer att hon gör.

– Jag minns när jag skämdes över att vara ensam på julafton, det var fruktansvärt. På Facebook och Instagram såg man hur superlyckliga alla andra var, eller åtminstone ville framstå som. Jag gjorde vad som helst för att inte vara ensam.

Annons
Annons

– För åtta år sedan provade jag att ge mig ut på stan för att äta finmiddag själv, men nästan ingenting var öppet, bara Grand Hotel och Operakällaren.

Allt mer accepterat att inte fira med släkten

Men på senare år har Christina märkt av en vändning, att det börjat bli mer socialt accepterat att inte fira jul med släkt och vänner kring julgran, dopp i grytan och Kalle Anka.

– Framför allt är det en yngre generation som inte har samma attityd till julen längre, där är det mer creddigt att säga ”Nej, vi firar inte julen hemma, vi går ut istället”.

      LÄS MER: ”Låt ingen fira jul ofrivilligt ensam”

Hur firar du jul i år?

– I år har jag skitit i allt vad julpynt och gran heter. Jag och min pappa äter lunch för att sedan skiljas åt. På kvällen är jag hembjuden till en väninna som lade ut på Facebook att hon skulle ha ”Julfest för alla trötta själar”.

– Men jag tycker nyårsafton är värst, värre än julen. Man förväntas vara så glad då, allt ska vara så glittrigt.

Så vad gör du under årets nyårsafton?

– Då ska jag bara sitta och stirra in i väggen. Om det dyker upp något kommer jag att tacka nej. Att få en hel dag och kväll där jag får göra precis som jag vill, det är det som är så härligt med att vara själv – att man slipper ta hänsyn.

Annons

Har du några tips på hur man hanterar ensamheten i jul?

– Se julafton som en dag när du kan tänka helt och hållet på dig själv: Se all tv som du inte hunnit se, ät rödkål hela kvällen om du känner för det, behandla dig själv som en fin gäst och duka vackert med tända ljus. Och om någon bjuder in dig, tacka ja – sluta se dig själv som ett offer. Det är viktigt att du är snäll mot dig själv.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn Författaren Christina Stielli: Det bästa med ensamjul är att slippa ta hänsyn