Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder - News55
Annons
Annons

Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder

Fram till i år har formgivaren Joy Zandéns säregna mönster varit lite av en hemlighet, men nu debuterar hon 94 år gammal som tapetdesigner.

– Man ska inte släppa sina intressen bara för att man blir äldre, säger Joy Zandén till News55.

Annons
Annons

En ung kvinna iklädd en snyggt skuren dräkt, handskar och hatt med flor kommer ut ur en butik på Fifth Avenue i New York. Hon stänger igen sin stora portfölj, suckar djupt och sätter sedan fart mot korsningen vid 59th Street.

      LÄS MER: Desertörerna som hittade hem

“Det fanns inget intresse för mina mönster i New York”

1952 var textilkonstnärinnan Joy Zandén drygt 30 år gammal och på besök hos sin syster i New York.

– Grossisterna tittade och bläddrade bland mina mönster och sade: very nice, very nice, men ingen av dem var intresserade. De ville nog ha något mer nedtonat än mina mönster, säger Joy Zandén till News55.

Drygt sextio år efter bakslaget i New York rullar Joys dotter Jessica ut ark efter ark med sin mammas mönster över ett skrivbord på tapettillverkaren Sandberg Wallpapers kontor i Ulricehamn och kort därefter debuterar Joy Zandén som tapetdesigner på företaget, 94 år gammal.

Från att hennes mönster legat bortglömda i källaren i huset på Särö pryder de nu väggarna i människors hem.

– Det är en fascinerande tanke att vid mer än 90 års ålder få beröm för grejer jag gjorde femtio år tidigare, och vara mitt i ropet i tidningar och tv. Det är fantastiskt, säger Joy Zandén.

      LÄS MER: Stefan Einhorn: “Jag var ett väldigt otryggt barn”

Gick i föräldrarnas fotspår

Annons
Annons

Joys dotter Jessica Zandén har varit mycket drivande i förverkliga sin mammas ambitioner, och i flera sammanhang även fört sin mammas talan. Joy uppskattar all medial uppmärksamhet, men det tar också på krafterna, berättar Jessica Zandén.

Med en skulptör till mamma och en pappa som var kompositör är det kanske inte så konstigt att Joy valde att gå i sina föräldrars fotspår då hon utbildade sig till designer och textilkonstnärinna.

– Joy är ju uppväxt i en kreativ tillvaro där man målade, dansade och sjöng. Hon är full av konst, men hon reflekterar inte så mycket över det. Hon börjar med att måla en prick på ett papper och sen bara rinner det ur henne, så brukar hon beskriva det, berättar dottern Jessica Zandén.

På 1950-talet fick Joy Zandén jobb på en textilfirma i Göteborg.

– Joy fick ett eget ritbord, penslar och färger och där satt hon och målade. Hon var blommor, girlanger och målade det hon tyckte var snyggt. Joy hade känsla för den tidens form och färg, berättar Jessica.

Ja, Joy har ett långt yrkesliv bakom sig. Hon har ritat reklambilder för halstabletter och underkläder, stått i butiken på Moderna museet i Stockholm, jobbat som kartritare och målat dekor och scenografi på operor och teatrar i Köpenhamn, Göteborg och Stockholm.

Annons

Idag målar hon inte längre själv men samarbetet med tapettillverkaren och att se tre av sina mönster som tapeter är en stor fröjd, berättar Joy Zandén.

      LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

“Trenden har vänt”

– Trenden har vänt och idag tilltalar mina mönster den moderna människan. Jag har alltid vetat att det jag har skapat har varit bra, men det är klart att det är fantastiskt att se mina mönster i tryck, säger Joy Zandén.

Mönstren är inspirerade av omgivningarna och uppväxten på Särö och bär namn på platser och människor som betytt mycket för Joy. Nu är planerna att göra fler av Joys mönster tillgängliga för allmänheten, berättar Jessica Zandén.

– Jag och Joyan har startat eget företag där vi ska sälja bruksföremål för hemmet med Joys mönster på. Vi är jättepeppade, säger hon.

Efter 94 år i livet är Joy kanske mer mån än någonsin om att få ägna tid åt det hon älskar. Att fortsätta hålla på med konst, form och mönster är hennes sätt göra avtryck. Man ska inte släppa sina intressen bara för att man blir äldre, tycker hon.

Annons

– Jag vill understryka vikten av att göra ett avtryck i tiden, antingen det hör ihop med nuet eller tid som har passerat. Man ska göra det man tycker om och hålla fast vid det även när man blir äldre. Det är både viktigt och nyttigt för människan.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 3. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

 4. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder