Från böna till kaka i chokladens förlovade land - News55
Annons
Annons

Från böna till kaka i chokladens förlovade land

På Cay Bonds önskelista står det alltid choklad högst upp. Men inte vilken choklad som helst. Följ med på en resa i kakaons spår och upptäck ett litet himmelrike för smaklökar med höga krav.

Annons
Annons

När smakar choklad som bäst? ”HVERGANG” (hämtat ur en gammal Tuborg annons: Storm P´s teckning av två luffare som säger ”Du Perikles- hvornor smager en Tuborg besdt? -Hvergang!”).

På min julklappsönskelista till tomten står alltid CHOKLAD högst upp (i år var inget undantag). Men inte vilken choklad som helst. Den bör uppfylla dagens hantverk och miljökrav. Jag är ständigt uppmärksam på god mörk, ekologisk choklad, vart jag än kommer i världen.

En internationell delikatess

Intressant är att se vilken chokladboom det tycks vara överallt. I Sverige stoltserar många olika regioner med sina specialgjorda  smakupplevelser och internationellt sätt anses choklad vara en delikatess. Det har helt enkelt blivit en sport för mig att hålla ögonen öppna för den bästa möjliga chokladen.

      LÄS MER: Recept – En chokladmousse i hälsan tecken

Jag kan faktiskt erinra mig varifrån min lust till choklad har kommit. Som barn fick jag ofta tjockflytande choklad gjord på chokladkaka, inte med pulver, vilket var drömlikt gott och betryggande. Den smaken går aldrig ur. Så ett är säkert, ”riktig” choklad gör mig fortfarande euforisk, om även för ett par korta minuter – den tid den tar att smälta i munnen.

Annons
Annons

Men jag är inte glupsk, skulle aldrig kunna smälla i mig en hel kartong i ett svep, så som nidbilden brukar se ut. Jag inbillar mig att det är smakupplevelsen som gör mig hög, tillsammans med den rätta mängd mineraler och antioxidanter som den ska innehålla. Och 70 procent skall det vara! Gärna Fair Trade-odlad.

Systrarna Kanold – en lisa för själen

Nyligen föreläste jag om modekultur på Röhsska i Göteborg. Det var inför en oerhört vänlig publik och i slutet blev jag dessutom tackad med en ask Kanold choklad. Jag som gammal Göteborgare blev nästan rörd till tårar.

Ni som inte kommer därifrån kan naturligtvis inte förstå vad det betyder. Den chokladfabriken trodde jag var nerlagd för länge sedan, men den återuppstod i mitt medvetande denna kväll. Ren lycka!

      LÄS MER: Istället för lyckopiller

Jag fick veta att Systrarna Kanold startade om en mindre verksamhet 1998 i Victoriapassagen. Där drev de en liten butik och hade tillverkning i källaren, enligt chokladkonstens alla regler, där man bara använder de finaste bönorna. I dag finns en butik även i Saluhallen och ett café på Grönsakstorget. Och som sig bör kan man även beställa på nätet. Jag kan garantera att en kartong nu i jul – och annars också för den delen – är en lisa för själen!

Annons

I Stockholm har vi Chokladfabriken på Södermalm dit många vallfärdar för att få hantverkstillagad choklad. Där kan man också få den serverad varm att dricka, en succéutflykt för mammor och barn. Och för oss chokladberoende.

Chokladfilosofi à la Mast Brothers

Under höstens Design Festival i London stod även choklad på designkartan som nyskapande hantverk. Jag fick det stora nöjet att få uppleva Mast Brothers Chocolate från Brooklyn, som öppnade en butik med tillverkning och försäljning i trendiga Shoreditch. Bröderna Rick Mast och Michael Mast som  förvaltar ett familjearv har redan blivit kult.

      LÄS MER: Cay Bond tar modepulsen på London

De arbetar med ”bean-to-bar”-hantverk och följer bönornas ursprung i ett samarbete med mindre odlare runt ekvatorn. Bröderna arbetar enligt vad de kallar “The Seven Crowns philosophy” som inbegriper familj, hantverk, noll avfall, ursprung, innovation,ärlighet och med förpliktelsen att tillverka allt delikat. Det finns inte många som jobbar på det sättet i USA idag.

Bröderna fick idén att slå sig samman och fortsätta det deras familj tidigare grundat. Bara på några år har de blivit världsberömda. Flaggskeppsbutiken ligger i Brooklyn och därifrån skeppas chokladkakor, ytterst vackert förpackade, till speciella delikatessbutiker och restauranger runtom i världen.

Annons

Så tänk er, här hamnar jag, intet anande, framför bröderna i Shoreditch under en designvecka i London och får en full genomgång av hela processen, från böna till färdig kaka. Föreställ er bara den förförande doften som omgav oss.

      LÄS MER: Blod, svett och väldoftande droppar av Zlatan 

En nyhet för mig var att man gärna lagrar vissa sorter till en viss årgång.  När det var dags för provsmakning fick jag en ”ganache”, som det heter när man serverar chokladen färsk med tillsatt smör eller grädde. Himmelskt! Ut från denna butik kom jag med flera olika chokladkakor och en nyligen utgiven recept och historiebok som jag inhandlade. (Mast Brothers Chocolate, a family cookbook/ Hachette Book Group, New York)

Så vår jul hemma smakar choklad på olika sätt. Kokboken är full av recept på drycken, desserter och maträtter. Vad sägs till exempel om en “Cocoa coq au vin”?

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Elva moderna efterföljare

  Om du gillade de klassiska 70-talsdeckarna är det inte helt osannolikt att du även uppskattar de h...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Från böna till kaka i chokladens förlovade land Från böna till kaka i chokladens förlovade land