Från hellyllepappa till anklagad för våldtäkt – Cosbys fall blev högt - News55
Annons
Annons

Från hellyllepappa till anklagad för våldtäkt – Cosbys fall blev högt

Bill Cosby skulle gå till historien som en av de svarta män som bröt rasbarriären i USA – i samma liga som Sydney Poitier, Sammy Davis Jr., Chuck Berry, Louis Armstrong, Harry Belafonte, Ella Fitzgerald, Eartha Kitt och några till. Nu är han i mångas ögon degraderad till serievåldtäktsman och monster.

Annons
Annons

I fredags kom beskedet att det kan bli så att Bill Cosby dras inför rätta. Länge verkade det som om Bill Cosby skulle klara sig undan rättsväsendet på grund av preskriberingstider, men ändå vara för evigt förvisad till den offentliga skamvrån.

Det var innan den välkända kvinnorättsadvokaten Gloria Allred, som representerar 17 av Cosbys mer än 40 påstådda våldtäktsoffer, fick klartecken från en kalifornisk domstol att gå vidare med ett förhör, en så kallad deposition som sker under ed.

En av hennes klienter, Judy Huth, hävdar att hon bara var 15 år när Bill Cosby 1974 tog med henne till Playboy Mansion, drogade henne och våldtog henne. För våldtäkt på barn gäller inte samma preskriberingstid som mot en vuxen kvinna. I Kalifornien, där detta fallet utspelade sig, finns ingen preskriberingstid för våldtäkt mot barn.

Bill Cosbys advokater har försökt få det fallet avskrivet, men en domare har avslagit hans vädjan. Cosby har lämnat in en stämningsansökan mot Huth för utpressning.

Annons
Annons

I ett annat fall från 2005-2006, där Cosby gjorde upp i godo och betalade en okänd summa i skadestånd, hölls ett depositionsförhör med Cosby bakom lyckta dörrar under flera dagar. Den tusen sidor långa förhörsutskriften har nu offentliggjorts. Bland de största avslöjandena är att Cosby medger att han köpt droger för att ge till unga kvinnor och ha sex med dem.

Det var 2006 Cosby betalade Andrea Constand för hennes tystnad. Nu kräver his advokater pengarna tillbaka, enligt the New York Daily News, för att tystnadsplikten brutits.

I takt med att anklagelserna ökar och nya avslöjanden ser dagens ljus så ökar kraven på sanktioner mot stjärnan, som att hans hederspriser tas tillbaka.

När president Barack Obama fick frågan om han skulle återkalla Frihetsmedaljen som tilldelades Cosby 2002 av dåvarande presidenten George W. Bush svarade han rakt på sak:
– Vi har inget protokoll för att annullera medaljer,  men jag kan säga så här mycket; att om du ger en kvinna eller en man droger utan deras medgivande och sedan har sex med dem, då är det våldtäkt.

Annons

Hollywoods handelskammare som kontrollerar stjärnorna på Hollywood Boulevard har också utsatts för starka påtryckningar att ta bort Bill Cosbys stjärna från Hollywood Boulevard. Cosby tilldelades sin stjärna 1977. 38 år senare har den nuvarande ordföranden för handelskammaren ett enkelt svar på alla krav från civilrättsaktivister och andra:
– Svaret är nej.

Han förklarar att ”Walk of Fame” är ett registrerat historiskt landmärke och så snart en stjärna har lagts ned är den en historisk del av the Hollywood Walk of Fame. För dem spelar det ingen roll att nära 50 kvinnor har vittnat om Cosbys övergrepp.

Mr. Hollywood, Johnny Grant, etablerade principerna med ”Stjärnorna är belöning för professionella meriter. En kändis politiska åsikter, filosofi, irrationella beteenden, uppseendeväckande uttalanden eller något liknande har aldrig varit en anledning att ta tillbaka en stjärna.”

Disney däremot kör ett annat race. De har tagit bort en staty av Bill Cosby från sin nöjespark utanför Orlando i Florida, likväl som en byst i sin Hollywood Studios anläggning. En kommande tv-serie har lagts på is på obestämd framtid och kanalen TV Land har slutat sända repriser av ”The Cosby Show”. Flera universitet som hade löpande kontrakt med Cosby har sagt upp dem med omedelbar verkan.

Annons

I en intervju med Larry King från 1991 kan man se och höra King och Cosby skämta om och skratta åt att droga kvinnor för att ha sex med dem.

”The Casting Couch” är ett välkänt uttryck som refererar till både män och kvinnor som utnyttjar sin maktposition för sexuella tjänster.  I Sverige brukade vi kalla det ”att gå sängvägen”, där uttrycket i sig skuldbelägger offret. Den brittiske skådespelare Charles Shaughnessy, känd från ”The Nanny”, menar att det var ett dolt kvinnoförtryck i gamla Hollywood som gjorde beteenden som detta möjligt.
– Kvinnor förväntade sig att ”ställa upp” för en roll, säger han.  Och ingen reagerade, precis som ingen reagerade när det stod en skål kokain på bordet på ett Hollywoodparty för tjugofem år sedan. Nu accepterar vi inte sådant beteende längre, säger Shaughnessy.

Han pratade med Bill Cosby om en eventuell gemensam tv-serie för ett par år sedan.
– Det som slog mig mest var att han verkade vara en gammal man vars kreativitet svalnat, säger han.

Populära reportage

  1. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

    Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

  2. Stefan Sauk i stor intervju: ”Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

    News55 träffade skådespelaren Stefan Sauk och pratade åldersdiskriminering, hårdrocksopera och h...

  3. Marita: "Min man ville aldrig acceptera sin diagnos"

    När Marita Andreassons man insjuknade i Parkinson var det Marita som fick ta det största ansvaret...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Från hellyllepappa till anklagad för våldtäkt – Cosbys fall blev högt Från hellyllepappa till anklagad för våldtäkt – Cosbys fall blev högt