Helena Bergström: "Min ålder är min merit. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet" - News55
Annons
Annons

Helena Bergström: “Min ålder är min merit. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet”

Hon är en högljudd motståndare till åldersdiskriminering. Och med en aktuell biofilm som speglar vår samtid pratar Helena Bergström, 51, med News55 om sociala mediers påverkan, hur hon slåss mot könsnormer och varför vi måste ta hand om varandra i tider som dessa när rädslan för terrordåd är extra hög.

Annons
Annons

Hon är aktuell med dramakomedin “En underbar jävla jul” som hon både regisserat och medverkar i. Manus är skrivet av Edward af Sillén, Daniel Réhn och Helena Bergström. Filmen handlar om det unga paret Simon och Oscar som köpt ett hus tillsammans med vännen Cissi som är höggravid. De tre ska nämligen bilda familj, någonting släkten ännu inte blivit informerad om men som det uppstår ett ypperligt tillfälle för när familjerna samlas för att fira jul i det nya huset. Det visar sig dock att tanken på homosexualitet inte är lika naturlig för alla i släkten och julfirandet blir inte riktigt som Simon, Oscar och Cissi tänkt sig.

– Allt jag ville berätta med filmen finns där på duken, den har ett enormt starkt budskap, säger Helena Bergström.

Det är en berättelse om nutiden vi lever i och hur vi ser på varandra.

– Jag ville, genom skratten, berätta om olikheter och vad olikheter faktiskt kan gagna. Och att alla ska få plats, vi ska inte döma någon oavsett vad den tycker.

      LÄS MER: Han gjorde mer för att motverka förtryck än tusen granskande reportage

Det är stentufft där ute

Det är ett hårt samhällsklimat som råder just nu, menar Helena Bergström. Minskad empati varvas med osäkerhet.

Annons
Annons

– Vi lever mer och mer på nätet, vi tror vi slipper ta ansvar för hur vi uttrycker oss mot varandra och näthatet blir mer utbrett när vi sitter och gömmer oss bakom en dator eller telefon. Om jag säger att “du är en idiot” så blir du ledsen och det ser jag om jag sitter framför dig. Men bakom skärmen ser jag inte reaktionerna i dina ögon.

Hon har också märkt hur många påverkas av internet och visionen om hur alla andra har det så bra, med sina “perfekta” bilder och uppdateringar på sociala medier.

– Man lägger ju bara upp det som är bra och som ser bra ut. Någonting jag speciellt tror påverkar unga tjejer negativt. Det är stentufft där ute.

      LÄS MER: Tonårspanelen om sociala medier

Och det är inte bara i det digitala som klimatet är rått. Terrordåden i Paris och den höjda säkerhetsnivån i Sverige bidrar till mer rädsla.

– Det räcker ju med att någon beter sig märkligt i en biosalong så utryms hela biografen. Det är ju verkligen jätteläskigt just nu och därför måste vi ta hand om varandra, mötas och kommunicera. Jag är extremt bekymrad över den tid vi lever i och framförallt för unga människor som tillbringar mycket tid på nätet – det blir viktigare att registrera och skicka ut istället för att uppleva.

“Jag hatar att vara till lags”

Annons

Men även äldre personer har det kämpigt. Åldersdiskriminering är någonting som Helena Bergström själv har upplevt trots att hon är en högljudd motståndare.

– I min bransch är det extremt tydligt när bäst-före-datum passerar, speciellt för kvinnor. Helt plötsligt så räknas man inte med längre. Och de unga tjejerna i min bransch, de ska vara till lags, någonting jag alltid har försökt bryta – jag hatar att vara till lags.

      LÄS MER: På de sydligare breddgraderna är ålder en merit

Att ta för sig i branschen på det sätt Helena Bergström gör kan svida i vissa ögon, berättar hon. Inte minst de filmrecensenters som så tydligt hyllar manliga roller medan de inte alls talar om kvinnliga skådespelare på samma sätt eller med samma ord. När en manlig roll får publiken att “skratta” får den kvinnliga rollen publiken att “fnissa”.

– Att som kvinna, 50 plus, skriva, regissera och spela, det är extremt provocerande. Men eftersom jag numera så tydligt ser att det är normer som omedvetet påverkar personers åsikter kan jag också förstå varför vissa reagerar som de gör.

Lägg av bara

Annons

Är vi på väg åt rätt håll då? Visserligen har vi en lång väg kvar att gå, men någonting som slog Helena Bergström vid inspelningen av “En underbar jävla jul” var att det aldrig var någon skillnad på kvinnligt och manligt.

– Allt handlade bara om arbete. Och då blir man väldigt fri som människa när man får slippa förhålla sig till könsroller, man är bara en person. Så som min inspelning var, så skulle jag vilja att det såg ut där ute.

      LÄS MER: Först 2062 får kvinnor och män lika pensioner

Att personer ska få ta plats och använda sin erfarenhet inom yrkeslivet ska vara en självklarhet. Och till de som ser på en högre ålder som ett problem snarare än en merit säger Helena Bergström:

– Lägg av bara. Jag har en ryggsäck som är fantastisk att använda sig av. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet.

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Telefonlinjen för alla ensamma äldre

  Kommer du fira jul själv i år? I så fall är du inte ensam. Mer än hälften av Sveriges äldre...

 3. Svenne Hedlund: Jag får fortsätta använda namnet Hep Stars

  I början av mars förlorade Svenne Hedlund rätten att använda namnet Hep Stars. Men nu har det he...

 4. Leif GW Persson: "Utan medicinerna dör jag"

  Han fyller 71 om tre månader och när han inte medverkar i “Veckans Brott” eller blir c...

 5. Desertörerna som hittade hem

  Vissa skulle kalla dem hjältar. För andra är de landsförrädare. Alan McMillion, 67, och William...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Helena Bergström: “Min ålder är min merit. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet” Helena Bergström: “Min ålder är min merit. Vill ni inte ha det så är ni dumma i huvudet”