Hund och katt istället för lyckopiller - News55
Annons
Annons

Hund och katt istället för lyckopiller

Soltorps äldreboende använder djuren som medicin, istället för tabletter.

Annons
Annons

På Soltorps äldreboende i Sollentuna finns det 32 platser till personer med demenssjukdom, nio korttidsplatser, tre våningsplan, fem boendeenheter, två katter och en hund.

Hittekatterna Dolly och Kajsa är adopterade från Solgläntans katthem. Hunden Kompis – tre år gammal och född på alla hjärtans dag – bor hemma hos sin hundförare Cindy Johansson men jobbar på Soltorp som terapihund. På Soltorp används djuren för att lugna, glädja, träna och leka med de boende.

– Det finns en dam här som katterna gillar att sova över hos. Det gör henne väldigt glad, berättar Elina Hiertner Hanqvist, undersköterska på Soltorp.

Katter och hundar har funnits i flera år på Soltorp. Katterna går fritt på avdelningen och har också en stor terass att hänga på. De boende på Soltorp kan välja att bli besökta av djuren i sina rum eller så kan de hälsa på djuren vilket också ger dem en anledning att lämna sina lägenheter.

– Jag har märkt att djuren känner av när någon är ledsen eller orolig, då kan de lägga sig nära personen vilket ger en lugnande effekt, säger Elina Hiertner Hanqvist.

Terapihunden Kompis istället för medicin

Kompis är en en portugisisk vattenhund. Cindy Johansson fungerar som Kompis stöd, vägledare och trygghet.

Annons
Annons

– Men det är Kompis som gör det stora jobbet med de dementa och äldre på Soltorp, säger Cindy Johansson.

– Mitt jobb är att agera som en mellanhand om det är så att Kompis inte förstår vad de boende försöker förmedla till honom, även om han är smartare än vad man kan tro och ofta förstår utan min hjälp.

Kompis är lekfull, men när han kommer till Soltorp så är det jobb som gäller. Han är tränad att hålla ett lugn och ha tålamod.

– Kompis jobbar som en kontaktperson, sjukgymnast och arbetsterapeut, berättar Cindy Johansson.

Kompis ger de boende mer motivation till att vara sociala. Han kan också fungera som “medicin” istället för antideppresiva läkemedel. Han lyssnar, dömer ingen och finns där med sin värmande tass.

– De boende kan ibland berätta sina innersta hemligheter för Kompis, så han har hört en del.

Kompis hjälper även de boende med att träna motoriken, gå promenader. Eller finmotorik, att använda fingrarna och bli bättre på att greppa. Exempelvis kan Kompis spela Fia med Knuff med de boende.

– Då slår Kompis tärningen när det är hans tur och så får de boende hjälpa honom att flytta gubbarna i spelet. Sen får de hjälpa Kompis att tänka ut vilken strategi som är bäst för honom.

“Du är en riktig Kompis”

Annons

Tanken från början var aldrig att Kompis skulle börja jobba utan Cindy Johansson skaffade honom som en vanlig sällskapshund. Efter ett tag började hon märka hur Kompis – när någon i hennes närhet var upprörd eller ledsen – tydde sig till personen, satte sig nära och ville trösta.

– Så jag valde att testa om han kunde göra nytta för fler människor, säger Cindy Johansson.

Kompis är utbildad på Hundens Hus i Stockholm. Han har bland annat lärt sig att vara kontaktsökande, ha tålamod, vara trygg i sig själv, kunna jobba mot en tredje person och mycket mer.

Kompis jobbar på Soltorp två gånger i veckan, fyra timmar per skift. Och trots att det är dementa personer som ibland har 30-sekunders minne stannar Kompis kvar i mångas huvuden.

– Ibland är det så att de frågar efter Kompis, samtidigt som de inte kommer ihåg vad släktingarna heter, det tycker jag talar mycket för de positiva effekterna djur har på människor.

– Ibland hör jag hur de boende säger till Kompis: “du är min bästa vän här, du förstår mig”.

Det bästa med Kompis är att han skapar så mycket kommunikation, säger Cindy Johansson. Både mellan de boende men också mellan personalen och de boende. Kompis sprider också glädje.

– Alla lyser verkligen upp när Kompis kommer in i rummet.

Annons

Framtiden för Dolly, Kajsa och Kompis ser ljus ut. Katterna verkar trivas och Kompis får fler arbetserbjudanden.

Cindy Johansson tror att användning av djur inom vården kommer växa.

– Vi befinner oss i ett expansionsskede och jag hoppas det i framtiden kommer finnas en självklar valmöjlighet för den som hamnar på ett äldreboende att kunna ha djur nära.

Soltorps djur

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundförare Cindy. Kompis har en blogg och ett konto på Instagram.

Katterna Dolly och Kajsa bor på plan 3.

Personalteamet består av Leva Livet-inspiratör, vårdhund med förare, undersköterskor, vårdbiträden, gruppledare/sjuksköterskor, omvårdnadsansvariga sjuksköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast och verksamhetschef.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Hund och katt istället för lyckopiller Hund och katt istället för lyckopiller