Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen - News55
Annons
Annons

Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

Ingela ‘Pling’ Forsman, 65, saknar inte att skriva låtar till Melodifestivalen. Tävlingens nya karaktär är inte hennes grej men hon håller sig ändå sysselsatt trots att pensionsåldern tagit vid. News55 träffade henne för att prata om det senaste jobbet, att lämna plats åt nya talanger och brister inom äldrevården.

Annons
Annons

Hon är aktuell med nyöversättningen av musikalen “My Fair Lady” som har premiär den 18 februari i Helsingborg. Musikalen är en samproduktion mellan Helsingborgs stadsteater och Malmö Opera och det är en något nedbantad version av musikalen, med två flyglar i stället för full orkester.

– Jag hoppas ändå att de ska komma till Stockholm med full orkester för det är en väldigt rolig musikal med jättebra låtar, säger Ingela Forsman till News55.

      LÄS MER: Här återförenas Abba på premiären av sin nya musikal (webb-tv)

Att översätta “My Fair Lady” var som att uppfinna hjulet på nytt, säger Ingela Pling Forsman.

– Det var ett väldigt stort och svårt jobb. Min mor sjöng alla de här låtarna – hon var delvis sångerska – så de sitter ju som berg i mitt huvud. Jag var nu tvungen att tänka om och börja helt från början. Men samtidigt var det en utmaning, så jag tackade ja.

Melodifestivalen – fjortonåringarnas porr

Namnet “Ingela Pling Forsman”, har hörts av många svenskar i samband med Melodifestivalen. Under åren som gått har hennes namn ropats upp som låtskrivare bakom många vinnarlåtar som fortfarande i dag spelas på radion. Men i år har inte hennes namn hörts.

Annons
Annons

– Jag måste helt ärligt säga att när jag tittade på Melodifestivalen i lördags saknade jag det inte alls. Det som är lite synd nuförtiden är att många bra låtar kommer i skymundan. Pernilla Anderssons låt var fantastisk fin både i text, musik och framförande. Men jag var helt förberett på att den inte skulle gå vidare, säger hon.

      LÄS MER: “Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

Det är ganska förutsägbart. Det som går vidare är en scenshow, förklarar hon och tillägger att det helt enkelt handlar om att utvecklingen går framåt. Nuförtiden faller rösterna på låtar som “Bada nakna” av artisterna Viktor och Samir. En låts som handlar om att bada naken på Sergels torg och leva livet utan sorg:

“Kom och festa här med oss
du och jag skall fucka loss
vi skall bada nakna på Sergels torg”

– Ja, det är ju fjortonåringarnas Markoolio, det är klart att det kommer bli en hit. Och det får det väl bli, men tyngdpunkten ligger ju inte på texten i alla fall säger Ingela Forsman.

“Kom nu alla sköna
dansa hela natten lång”

Annons

– Kanske inte på melodin heller, mest framförandet och någon form av upprepning som många gånger kännetecknar en hit. Många fina låtar försvinner, de hör inte hemma här längre. Så har det blivit. Det här är väl fjortonåringarnas porr, säger hon med ett leende.

      LÄS MER: Därför var musiken bättre förr

Om hon skulle få erbjudandet att skriva en låt till Viktor och Samir skulle hon tacka nej.

– Jag har ingenting emot dem, det är väl kul att det kommer roliga låtar. Men det är inte min grej, det har aldrig varit min grej. Jag kan inte skriva “Fyra bugg och en Coca Cola” heller, jag är en ballad-människa.

Livet efter 65

I och med att hon fyllt 65 år har Ingela Forsman möjlighet att jobba med det hon vill, när hon vill. Efter fyra års jobb som speaker på sjuan – tidigare TV4 plus – som hon sade upp sig från i somras, bestämmer hon nu själv över sitt schema.

– Jag var uppbunden två morgnar i veckan, varannan vecka, året runt. Även om jobbet var väldigt roligt och gick snabbt så var jag ju tvungen att infinna mig. Jag har en sambo som är lite äldre än jag och varje gång vi skulle resa någonstans så skulle jag jobba.

      LÄS MER: Rolf Porseryd – 68 år gammal och nyanställd

Till slut kände Ingela Forsman att hon fick bestämma sig, vad var det hon ville egentligen?

Annons

– Och då bestämde jag att det är viktigare att leva mitt liv med honom än att prata i en garderob, hur kul det än kan vara.

En häst på en balkong

Mallorca är en plats där Ingela Forsman spenderat mycket tid. Det var inför 50-årsfirandet som hon upptäckte ett hotell på Mallorca som då ägdes av ett svenskt par.

– Det såg så häftigt ut och jag tänkte: ‘där skulle jag vilja fira min födelsedag’. Och så blev det.

      LÄS MER: News55 Resa: Mallorca i alla väderstreck

Ingela Forsman fastnade för ön och köpte en lägenhet med sin dåvarande man. De hade lägenheten i tio år.

– Sen blev det en ny gubbe och en ny lägenhet. Just nu är den också såld men möjligheten finns ju faktiskt att köpa någonting nytt.

Det finns mycket som lockar med Mallorca.

– Atmosfären är fantastisk och Palma är en underbar stad, lagom stor. Maten är fantastisk, likaså de lokala vinerna. Det finns kultur – de gör jätteroliga utsällningar och installationer. Plötsligt kan man se en häst på en balkong. Det poppar upp nya ställen hela tiden och så har vi alla skördefester, karnevaler och den skiftande naturen.

Att bygga upp pondus

Annons

Precis som Ingela Forsman bestämde sig för att fokusera på sig själv och sitt välmående, bestämde hon sig också för att lite smått “kliva av” karriärs-stegen och lämna plats åt nytt folk. Visst är det svårare att ta sig fram i musikbranschen i och med att man blir äldre, men Ingela Forsman har inga bekymmer med det.

– Annars vore det ju konstigt om samma människor satt och gjorde samma sak hela tiden. Det måste komma nya, unga talanger och det är enormt att jag har varit med så här länge. Jag är bara tacksam och ödmjuk inför att jag haft möjligheten att skriva ihop med många unga människor också.

      LÄS MER: Samhället borde lära sig av Så mycket bättre-succén

Med åldern och erfarenheten har hon även byggt upp en pondus.

– Jag var ju en av de första svenska skivproducenterna och kommer ihåg när jag fick ta över en inspelning av ett dansband en gång när jag var yngre. Då var det lite ‘lilla gumman’ bland de äldre kollegorna, det kände jag verkligen då. Men man får en viss pondus med åren och lär sig att sätta ner foten. Man har några år när man tackar ja till allt som låter, det har jag slutat med för länge sedan.

Äldrevården måste visa respekt

Annons

Ingela Forsmans idoler är bland annat Beatles och Paul Simon. Astrid Lindgren är också en stor inspirationskälla, likaså Gandhi. Men Ingela Forsman poängterar även att många personer i vardagen förtjänar medaljer, fast de kanske aldrig får några.

– Bland annat de som arbetar inom vården, där vi alla kommer att hamna förr eller senare. Speciellt sjuksköterskor och biträden. Vårdpersonal överhuvudtaget gör en fantastisk insats och vi blir ju äldre och fler, så det blir tyngre för dem. Trots detta så får de ingen riktig lön och ingen riktig cred, tycker jag.

      LÄS MER: Skärpt bemanning på äldreboenden

Gällande äldrevården i Sverige har Ingela Forsman sett en del problematik från insidan. Det var när hennes mors boende skulle bli till bostadsrätter och alla på äldreboendet var tvungna att flytta.

– De skulle flyttas, vart som helst egentligen. Men jag vägrade, så min mor bodde ensam kvar tills det kom upp ett bra förslag.

Tack vare att Ingela Forsman var envis kunde hennes mamma flyttas till ett bra boende där hon fick leva gott under sina sista år.

– Men det finns många människor som inte har någon som kämpar för dem och det är helt förskräckligt. Äldrevården måste bli bättre och det måste visas respekt – bara för att man är gammal är man inte dum i huvudet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Baretta – hårdkokt men godhjärtad tv-snut

  När serien om den hårdkokte Tony Baretta sändes första gången i svensk tv hösten 1978 blev den...

 3. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

 4. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen