Ingvar Carlsson, 81: Vi äldre måste få mer att säga till om - News55
Annons
Annons

Ingvar Carlsson, 81: Vi äldre måste få mer att säga till om

Det är 20 år sedan Sveriges före detta statsminister Ingvar Carlsson hoppade av politiken och han ångrar sig inte en sekund. I en intervju med News55 berättar han nu bland annat om besvikelsen under EM, hans relation till Olof Palmes familj och hur det är att bli gammal.

Annons
Annons

Han var 12 år, då han hittade sin far död på golvet efter en hjärtinfarkt.

40 år senare mördades hans nära vän Olof Palme och han fick ta över som statsminister.

– Självklart är det händelser som satt sina spår i mitt liv, säger 81-årige Ingvar Carlsson.

News55 träffar förre statsministern Ingvar Carlsson för en exklusiv intervju. Vi träffas på ett café i Gamla stan i Stockholm. Det är bara två dagar innan han ska sommarprata i radions P1.

Ingvar växte upp i textilstaden Borås under enkla förhållanden. Han föddes år 1934, mitt under depressionen och Hitler hade året innan tagit makten i Tyskland.

      LÄS MER: Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

Jobbade som springpojke

– Jag hade en fantastiskt fin uppväxt. Mina föräldrar var mycket måna om sina söner och ville att vi skulle ha det bra. Det var också viktigt att vi utbildade oss.

Efter pappans död fick mamma Ida dra ett stort lass Hon hade tre pojkar att försörja. I sin bok Lärdomar: personliga och politiska, skriver Ingvar Carlsson: ”Så långt jag kan minnas ser jag henne vid sin symaskin av märket Singer”.

– Mamma var fantastisk. Men vi grabbar hjälpte också till med försörjningen. Själv började jag jobba efter pappas död. Bland annat som springpojke och piccolo på stadshotellet i Borås, säger Ingvar Carlsson.

Annons
Annons

Fotbollen blev viktig för honom. Han var en lovande spelare och värvades till Elfsborg från Norrby. Men karriären fick ett abrupt slut.

– Jag åkte på en knäskada och från den ena dagen till den andra slutade jag med fotboll och började med politik istället. Jag gick med i Socialdemokratiska ungdomsförbundet.

       LÄS MER: Robert Wells i stor intervju: Jag tror inte på curlande

Firar 60 år som gifta

Det var i dessa umgängeskretsar han träffade sin blivande fru, Ingrid.

– Det var på en kräftskiva. Vi hade inte träffats tidigare. Två dagar senare skulle Ingrid flytta till Lund för att studera. Om vi inte hade träffats på den där festen hade förmodligen livet sett helt annorlunda ut.

      LÄS MER: Helena Bergström: Min ålder är min merit

Nästa år firar paret 60 år som gifta.

– Som du förstår tror jag inte på uttrycket att det skulle vara grönare på andra sidan.

Ingvar Carlsson tror det viktigaste för äktenskapets överlevnad under alla dessa år är att de delar så många intressen; kultur, natur och idrott är mycket viktigt för familjen.

Annons

– Idrott har alltid varit stort och viktigt för oss och våra barn. Vi har varit mycket engagerade och nu går vi ofta och tittar när barnbarnen spelar fotboll. Vår äldsta dotter, Ingela, sitter förresten i Elfsborgs styrelse, trots att hon bor i Tyresö. Det händer ofta att hon och jag åker till Borås fram och tillbaka, 84 mil, för att titta när Elfsborg spelar, säger Ingvar Carlsson.

Besviken på EM:s topplag

Men han saknar Anders Svensson, Elfsborgs störste genom tiderna, som slutade spela fotboll efter förra säsongen.

– Ja, det var underbart att se hur han smekte bollen. Och han rörde sig som en balettdansör. Jag brukar jämföra honom med två andra giganter, nämligen Gunnar Gren och Torbjörn Nilsson. Det är lite surt bara att alla tre kommer från Borås hamnstad Göteborg, säger Ingvar och skrattar.

      LÄS MER: Stefan Sauk: Sverige är världens mest åldersfascistiska land

Under fotbolls-EM blir det förstås mycket tittande på tv. Ingvar är inte så imponerad över det han ser. Topplagen har inte levererat, tycker han.

Annons

– Jag trodde faktiskt att en outsider skulle ta hem det i år. Och kanske kan det bli så. Titta på Island under Lagerbäcks regim. Jag är oerhört imponerad av deras lagarbete. Speciellt när det gäller defensiven. Matchen mot England visade hur skickligt Lagerbäck byggt upp laget. Men visst är risken stor att det blir förlust mot Frankrike i kvartsfinalen.

Och när vi nämner England kan vi så klart inte undvika Brexit.

– Det var fullständigt oansvarigt av premiärminister Cameron att sätta hela Storbritannien på spel genom en folkomröstning. En katastrofal missbedömning. Nu tror jag nog att EU kommer sätta hårt mot hårt, säger Ingvar.

Palmemordsnatten “helt overklig”

Ingvar Carlsson har varit med om mycket i sitt politiska liv. Det mest dramatiska är förstås mordet på Olof Palme den 28 februari 1986.

      LÄS MER: Kattis Ahlström: Jag är inte så präktig som folk tror

– Jag hade just somnat när telefonen ringde. Det var statssekreteraren Ulf Dahlsten som ringde och berättade att Olof Palme hade blivit skjuten på Sveavägen. Jag frågade om han var död.

Stadssekreteraren hade svarat ett kort “ja”.

– Det var som om blixtar for genom huvudet. Det var helt overkligt. Men vi bestämde att så fort som möjligt sammankalla regeringen. Och snart satt jag i en taxi på väg till Rosenbad.

Annons

– Vi var ju väldigt nära vänner sedan många år tillbaka. En nära nog livslång kamratskap. Jag tyckte mycket om Olof. Vi umgicks väldigt mycket familjevis. Och jag har fortfarande god kontakt med Lisbet och sönerna och deras familjer.

“Christer Petterson höll pistolen”

Bara ett par dagar efter mordet på Olof Palme tillträdde Ingvar Carlsson som Sveriges statsminister.

– Det var verkligen inget jobb jag ville ha.

I svaret på frågan vem han tror mördade Olof Palme råder ingen tvekan:

– Det finns ingen anledning att misstro Lisbets omdöme. Jag känner henne så väl att om hon pekar ut Christer Pettersson som den som höll i pistolen, litar jag på det.

– Om det sedan var fler inblandade vet vi ju inte.

Nu är det 20 år sedan Ingvar Carlsson hoppade av politiken.

– Jag längtar definitivt inte tillbaka. Jag bestämde mig för att jag ville leva ett annat liv, helt enkelt. Men jag är fortfarande intresserad av politik. Jag är som en gammal fotbollspelare. Förr var jag på planen, nu sitter jag på åskådarplats.

      LÄS MER: Sven Nordqvist: “Det var roligare att fylla 30 än 70”

Som 81-åring har han märkt av negativa sidor gällande att bli gammal, både kroppsligt men även politiskt.

– Jag tänkte först inte så mycket på att jag åldrades men efter 75 började hörseln, minnet och balansen bli sämre.

Annons

– Jag tycker vi äldre ska ha mer att säga till om. Vi har ju blivit väldigt många, då borde vi också ha större inflytande i frågor om stöd och omsorg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Ingvar Carlsson, 81: Vi äldre måste få mer att säga till om Ingvar Carlsson, 81: Vi äldre måste få mer att säga till om