Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension - News55
Annons
Annons

Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension

News55 träffar Richard Herrey och pratar om troll, stämningsansökningar, det nya jobbet och framtida författarskap.

Annons
Annons

– Jag gillar Hard Rock-konceptet väldigt mycket, säger Richard Herrey.

– Det är musik, det finns en anrik historia och de har väldigt god amerikansk mat. Jag som bodde i USA under många år är förtjust i både temat och maten, så det passade bra.

För två veckor sedan blev Richard manager för Hard Rock Café i Stockholm och det är också där vi möts för en lunchintervju. När han inte håller ställningarna på det nya jobbet – “Jag är här mer än heltid just nu” – sitter han bakom mikrofonen på Sveriges Radio under helgnätter och sänder programmet Önskenatt. Ibland bokas han till olika företagskonferenser eller julshower och tiden som blir över tillbringar han helst med familjen som består av hustrun Marie och döttrarna Mirelle och Melina.

“På Twitter är det hårdare”

Richard Herrey har visserligen ofta figurerat i media sedan han blev internationellt förknippad med gyllene skor, men just nu handlar det mest om hans stämning mot tidningen Aftonbladet vars journalist i en tweet kallade Richard Herrey för rasist.

Annons
Annons

Stämningen mot Aftonbladet är intressant på många sätt. Gränserna för vem som är ansvarig över vad som skrivs på sociala medier är luddiga. Vad är förtal och kränkning, vad är skämt och vad är allvar? Richard Herrey har konton på Instagram, Facebook och Twitter – men det är särskilt på det senare han har känt av det hårda klimatet.

– Man kan posta samma inlägg i alla tre forum men responsen är helt olika. På Twitter är det hårdare – det är mer anonymt där, folk är lite mer krassa och vassa i sitt sätt att utrycka sig vilket jag tycker är tråkigt. Anonymiteten gör tyvärr att det blir så.

Richard märkte ganska fort att det kryllade av så kallade troll i sociala medier.

– Det finns oerhört många som enbart sysslar med lögn och förtal. Men samtidigt finns det personer som känner att de inte kan uttrycka sin åsikt då klimatet bidrar till en rädsla för att bli attackerad.

– Även om inte åsikten är speciellt radikal eller vass så vågar de inte uttrycka sig eftersom priset blir för högt att betala. Det är jättedåligt och bidrar till att det enbart finns två sidor; antingen eller.

Ibland rycker döttrarna in och varnar

Annons

Och det är på Twitter vissa går till överdrift när de uttrycker sin åsikt, som i fallet med Richard Herrey och Aftonbladet där Richard Herrey fick nog, satte ner foten och stämde tidningen för förtal.

– I det här fallet är det ju helt absurt, när någon helt utan fog bara vräker ur sig någonting offentligt som är ren ärekränkning och där personen ifråga dessutom jobbar på en av Sveriges största tidningar.

Man kan inte förtala hur som helst, menar Richard. Framförallt inte när det är någonting så långt bort från vad han själv står för.

– Det måste finnas regler för vad man får säga till en person där man inte tycker likadant. Vissa går till överdrift i sitt sätt att uttrycka sitt missnöje över personers åsikter och det är den debatten jag tycker att man behöver ta.

– Man bör föregå med gott exempel när man jobbar inom media och använda ett språk som är respektfullt, oavsett om man håller med varandra eller inte.

Journalisten ifråga har bett om ursäkt till Richard Herrey. Det har däremot inte Aftonbladet, som inte anser sig vara ansvarig för den anställdes tweet. I väntan på rättegång pysslar Richard Herrey vidare med sitt så gott det går.

– Jag tar det som det kommer, när juristen kommer med nyheter tar vi det då.

Annons

Ibland rycker dock döttrarna in med varningsflagg när det gäller hans egna tweets.

– Det kan hända att de säger “men pappa, säg inte så här”. Som avsändare kan man ju ha en avsikt med en tweet, men den som tar emot den kanske uppfattar det på ett annat sätt.

Aldrig funderat på pension

En engelsktalande servitör kommer till bordet med vår lunch. Det låter som att han kommer från Kalifornien.

– Det stämmer, bara tjugo minuter från där jag bodde i Orange County, säger Richard Herrey.

Saknar han tiden i USA?

– Ja, det gör jag. Men samtidigt saknade jag Sverige när jag bodde i USA. Man är ju svensk i själen på något sätt även om jag är lite amerikan också. Jag älskar att bo i Sverige, det är ett fantastiskt land. Visst kan man kritisera och kommentera vissa saker men i grunden är det ett av de bästa länderna man kan bo i.

Richard säger att det ibland kan kännas som om Sverige kämpar för att hålla en stadig balans mellan frihet och självbestämmande å ena sidan och å andra sidan de lagar och regler som man trots allt måste anpassa sig till.

– Men Sverige är trots allt demokratiskt och humant, ett samhälle som försöker ta hand om invånarna, värnar om att alla ska få gå i skolan och ha samma möjligheter.

Vädret då? Det är kanske inte det bästa…

Annons

– Nej, men samtidigt har vi sällan naturkatastrofer eller farliga djur.

Hur är det med igenkänningen på stan?

– Det varierar. Visst är det framförallt bland de äldre som det förekommer större igenkänning, men jag var ute och gick med nattvandrarna innan skolavslutningen i somras och då var det en del gymnasieelever som kände igen mig. Det förvånade mig lite.

Det här med att gå i pension då?

– Det är ingenting jag någonsin funderat på. Det är kul att jobba, jag är vaken när jag behöver vara vaken och sover när det finns tid. Ibland jobbar jag 24 timmar i sträck och då får det bli så.

Slutligen, när kommer boken om Richard Herreys liv och karriär?

– Jag har funderat på det, säger Richard.

– Jag har inte svårt att vara personlig men vill samtidigt inte lämna ut andra. Det har varit bromsen för mig. Men jag har ju gjort rätt mycket saker och bott i olika länder, säger han.

– Alla människor har sin historia, oftast kan den vara nog så intressant oavsett vems det än är, så även min.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. McCloud – cowboysnuten i New York

  Klädd i boots och cowboyhatt löste den orädde sheriffen Sam McCloud mordfall i storstaden med gam...

 3. Belfrage möter Svante Thuresson – ”Melodifestivalen är ett stort, hemskt jippo”

  Med en stämma och en jobbiver som få är jazzkungen Svante Thuresson, 78, fortfarande het på gr...

 4. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 5. Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel

  News55 träffar den nyblivna 90-åringen Kjerstin Dellert som ger sina bästa tips på att få ut me...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension Jag har aldrig ens funderat på att gå i pension