”Jag vill inte vara ensam, men jag vill bli lämnad ifred” – ett bildligt möte med Greta Garbo - News55
Annons
Annons

”Jag vill inte vara ensam, men jag vill bli lämnad ifred” – ett bildligt möte med Greta Garbo

Hon är en av Sveriges genom tiderna mest mytomspunna kvinnor, och förmodligen en av våra största ikoner. Cay Bond tar oss med på ett möte med Greta Garbo, genom bilder du förmodligen aldrig tidigare stött på.

Annons
Annons

“Bilden av Garbo” heter en fantastisk utställning i sommar som visar fotografier på den mytomspunna Greta Garbo – Sveriges stolthet och kanske största ikon – innehållandes många bilder som man nog aldrig sett tidigare. De visas på Fotografiska i sommar ända till den 21 augusti och är en privat samling som ger en lite närmare bild av legenden som hela Sverige hyllar. Och det med rätta. Vilken kvinna, Vilken integritet. Och vilken framgång! 

Men låt oss ta det från början.

Greta Louisa Gustafsson föddes i Stockholm 18 september 1905.  Hon upptäcktes då hon arbetade på Kungliga Dramatiska Teatern som scenskådespelerska under 20-talet av den store filmregissören Mauritz Stiller. Greta fick göra ett prov för en mindre roll i filmen Gösta Berlings Saga som Stiller regisserade och det lär vara han som också kom på hennes artistnamn Garbo. Då han efter denna film blev inbjuden att arbeta som regissör för filmbolaget MGM i Hollywood tog han med sig sin nya upptäckt. Hon slog ner som en bomb.

      LÄS MER: Camilla Thulin: Idag får man inte vara kvinna

Stiller menade att det aldrig funnits, och kommer aldrig att finnas, ett mer perfekt ansikte på filmduken än hennes. I Hollywood  spelade hon smäktande roller i 28 filmer under 20 och 30-talet mot bland andra Clark Gable ochRobert Taylor.

Vägrade följa sociala regler

Annons
Annons

Greta Garbo var en av de få kvinnorna som arbetade ihop en förmögenhet på sin filmkarriär. Ett tag lär hon ha varit den rikaste kvinnan i USA. Men så anses hon också som Hollywoods intressantaste skådespelerska någonsin.

Det går väldigt många rykten kring Greta Garbos liv och många vill göra anspråk på att känna till sanningar. Men faktum är att hon hade en så stark integritet, att hon helt enkelt inte gjorde sig särskilt åtkomlig. Privatlivet höll hon för sig själv, vilket måste ha varit svårt då när hon var på topp av sin filmkarriär.

    LÄS MER: Hollywoods Maud Adams: ”Det känns skönt att vara vuxen”

Hon vägrade följa Hollywoods sociala regler och gjorde sig därför obekväm. Om hon gav 15 intervjuer under sin storhetstid kan det till och med vara högt räknat. Hon älskade sitt arbete men var inte bekväm i Hollywood. Därför drog hon sig också tillbaka från rampljuset redan när hon var 37 år med orden ”jag vill inte vara ensam, men jag vill bli lämnad ifred”.

      LÄS MER: Per Holknekt: Jag är 55 år, låt mig vara

Bortom rampljuset gick flytten till en stor våning på 52:a gatan i New York där Garbo bodde resten av sitt liv och blev en av världens största konstsamlare. Hon hade ett brett umgänge av berömda kulturpersonligheter som hon varmt välkomnade och underhöll i sitt vackra hem.

Annons

Inspirerade Jane Fonda med sin sunda stil

Greta Garbo spelade in 28 filmer. Flera blev hon Oscarsnominerad för, som exempelvis “Kameliadamen och Ninotschka”. Men hon mottog aldrig en statyett under sin verksamma tid.

Däremot fick hon en hedersstatyett 1954 på Oscarsgalan, men – hon närvarade inte under prisutdelningen. Den skickades hem till henne per post. Hon fick dock många andra utmärkelser för sina äkta rolltolkningar och sin inlevelse som skådespelerska, under sin storhetstid.

      LÄS MER: Vikander väljs in i Oscarsakademin

Dessutom var hon var, och är fortfarande, oerhört beundrad för sin skönhet som ju dessutom ljussattes med perfektion i de filmer hon medverkade i. Bara hennes uppenbarelse imponerade.

Garbos säkra stil, som hon sedan utvecklade genom åren, har varit beundrad av många, framför allt i modevärlden och bland kolleger.

Jane Fonda, som var tonåring när hon träffade henne i föräldrarnas bostad vid Medelhavet och tog en simtur med henne då, har berättat i en intervju att hon blev så imponerad av Garbos sportiga och sunda figur när hon själv som tonåring tvivlade på sitt utseende och var i närheten av anorexi. Mötet med Garbo markerade Jane Fondas liv och inställning och inspirerade henne därefter till att eftersträva en hälsosam levnadshållning.

Annons

      LÄS MER: 71-åringen som både löper och modellar

Och ja, Greta Garbo levde ett sunt liv. Författarinnan Bronwyn Cosgrave skrev, ”hon var mycket hälsosam, hon ville hålla sin kropp i form, därför ägnade hon sig åt Yoga. Hon var en tidig följare av Joseph Pilates, Ja, före Jane Fonda, fanns Greta Garbo”.

Utställningen på Fotografiska i Stockholm tar publiken med på en mytomspunnen resa, mycket är uppenbart, speciellt i de gamla filmerna som också visas men annat får man gissa sig till.

Hemligheterna är väl bevarade.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel ”Jag vill inte vara ensam, men jag vill bli lämnad ifred” – ett bildligt möte med Greta Garbo ”Jag vill inte vara ensam, men jag vill bli lämnad ifred” – ett bildligt möte med Greta Garbo