Jerzy Sarnecki i stor intervju: "Näthatare är inga lyckliga människor" - News55
Annons
Annons

Jerzy Sarnecki i stor intervju: “Näthatare är inga lyckliga människor”

Han närmar sig 70 men kämpar fortfarande hårt för demokrati och ett mångkulturellt samhälle. För är det någon som vet att det behövs, är det professor Jerzy Sarnecki.

Annons
Annons

Jerzy Sarnecki är 68 år och pensionär. Men det betyder inte att han ligger på latsidan. Han jobbar halvtid som professor vid Stockholms universitet och har en professur vid Högskolan i Gävle. Dessutom utbildar han poliser vid Södertörns högskola.

– Jag vill vara aktiv. Och jag gillar mitt jobb. Jag delar gärna med mig av min kunskap, så länge någon vill ha den. Och att jag tycker det är kul förstås, säger professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki.

      LÄS MER: Vicky von der Lancken – “Jag tycker man ska få jobba så länge man vill!”

Och han berör människor. Han kallas för ett sorgligt svin, krokig judegubbe och smutsig polack på sociala medier.

– Det är ju inte så trevligt. Men är man en offentlig person får man räkna med sånt.

Men han berättar också för News55 att han blivit mordhotad.

– Ja, det har hänt och jag har naturligtvis polisanmält det hela.

“Är man med i leken får man leken tåla”

Egentligen vill Jerzy inte prata om vad han råkat ut för på nätet. Han vill inte göra någon stor sak av hoten mot honom.

– Jag deltar ju i det offentliga samtalet. Jag säger och skriver vad jag tycker. Är man med i leken får man leken tåla, så att säga. Och när det gäller mordhoten var det något enstaka fall och för länge sedan.

Annons
Annons

Annars talar han gärna om den anonyma aktiviteten på nätet. Och han är lite kluven. Han är inte främmande för att anonymitetsskyddet på sociala medier plockas bort i i framtiden.

      LÄS MER: Vem bär ansvar i sociala medier?

– Vi är absolut inte där idag. Men om det skulle ställa till stora skador för enskilda, eller för den skull samhället, blir vi förmodligen tvingade att titta över det hela. Det vore ju sorgligt om det skulle behöva gå så långt. En stor förlust för demokratin. Vi vill så klart att det öppna samhället, där alla har rätt att fritt framföra sin åsikt, ska leva vidare.

Jerzy Sarnecki vet att nättrollen i de allra flesta fall är män. Frusterade unga män utan någon tillhörighet. Dom sitter oftast ensamma hemma vid sina datorer.

– Det är personer som står långt ned på samhällsstegen. Missnöjda, irriterade och aggressiva i sitt utanförskap. Det är inga lyckliga människor, säger han.

Näthatet en del av samhället

När det gäller jakten på ensamkommande flyktingbarn, de många attackerna och bränderna på flyktingboenden, menar Jerzy att det är samma män som hatar på nätet. Näthatet och de våldsamma attackerna i samhället hör ihop.

      LÄS MER: Kvällstidningar och kändisar spär på näthatet

Annons

– Ja, det är unga män som inte får, eller har förmågan, att ta del av det goda samhället har att erbjuda. Dom har blivit kvar på vagnen, så att säga. De ser politiker, media och forskare som en elit i storstan. Själva har dom fastnat på någon liten ort på landsbygden med sin EPA-traktor.

Jerzy Sarnecki menar att dom stod kvar på stationen när tåget gick.

– Sedan försöker de ta ut sin frustration på någon eller några som står ännu längre ned på samhällsstegen. I det läget har de möjlighet att få tillhöra någon form av gemenskap.

“Sverige ska ha en en generös flyktingpolitik”

Under andra världskriget försvann stora delar av Jerzys släkt och familj i det fruktansvärda förintelselägret  i Auschwitz. Hans föräldrar klarade sig dock. De hann fly till Sovjetunionen då nazisterna ockuperade Polen 1939. De förvisades till Sibirien och kom tillbaka till Polen 1945.

Med detta i starkt minne flydde Jerzy tillsammans med sina föräldrar till Sverige 1969.

– Det rådde återigen starka antisemitiska vindar i Polen i slutet av 60-talet, säger Jerzy.

Hoten gjorde att familjen inte såg någon framtid i landet. Flykten gick via Wien och Rom och familjen kom till slut till Sverige som kvotflyktingar.

      LÄS MER: Artur Ringart: “Min far överlevde Auschwitz – här är hans råd till dagens flyktingar”

Annons

– Jag har skrivit om min familjs livsöde i boken ”Hilarys historia”, som kom ut 2013. Jag är förstås mycket tacksam för att Sverige tog emot oss. Med tanke på vad jag själv varit med om tycker jag att Sverige ska ha en en generös flyktingpolitik, även om det medför stora påfrestningar, åtminstone på kort sikt, säger Jerzy.

Han menar att stora delar av Europa har svikit. Bördan har blivit för stor för länder som Tyskland och Sverige.

Jerzy ser också med oro på den högerpopulistiska vågen som drar fram i USA och Europa. Ett stort hot mot demokratin på lång sikt, menar han.

– Amerika har Donald Trump. Frankrike Marine Le Pen och Sverige har Jimmie Åkesson. Det är politiker som vill skapa splittring i samhället. De ställer olika grupper mot varandra.

      LÄS MER: Lena Adelsohn Liljeroth – “Jag är oroligare än någonsin för framtiden”

Trots att Jerzy Sarnecki snart är 70 år vill han vara med och forsätta försvara demokratin. Och kämpa för det mångkulturella samhället.

– Ja, jag tänker fortsätta så länge jag kan och orkar.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Cay Bond på Stockholm Art Week – "Frågan om vikten av konst och kultur är så eftersatt, och därmed så aktuell"

  “Jag hävdar att konst och kultur är navet i samhället. Det är ursprunget till det mesta oc...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Jerzy Sarnecki i stor intervju: “Näthatare är inga lyckliga människor” Jerzy Sarnecki i stor intervju: “Näthatare är inga lyckliga människor”