Johan Croneman i stor intervju: Allt snack om att nå de unga är ju att förnedra de trogna tv-tittarna - News55
Annons
Annons

Johan Croneman i stor intervju: Allt snack om att nå de unga är ju att förnedra de trogna tv-tittarna

När Johan Croneman tycker till så gör han det med besked. Men det är förmodligen också en anledning till att så många uppskattar hans skarpa recensioner i DN.

– Självklart ska jag som tv-recensent kritisera om jag tycker att ett program inte håller måttet. Annars fyller jag ju inte någon funktion, då kan jag lägga ned mig själv.

Annons
Annons

Det finns de som säger att Johan Croneman har ett mycket stabilt humör. Han är alltid arg …

Och nog stämmer det att det finns många som genom åren fått sina fiskar varma då de inte gjort sitt jobb i tv-rutan. Johan Croneman har låtit piskan gå, utan pardon. För en månad sedan var det två unga journalister på Sveriges Television som hamnade i onåd hos herr Croneman.

”Finns det verkligen inte några råskinn kvar på SVT längre?”, löd rubriken i DN.

      LÄS MER: Öppet brev till Sveriges Television

– Ja, det var förfärligt. Där fick en representant för arbetsgivarna sitta helt ostört och berätta varför det skulle vara bra för Sverige med lägre ingångslöner för unga och nyanlända. Man må tycka vad man vill om det, men visst kan man väl kräva åtminstone någon kritisk fråga? undrar Johan retoriskt.

– Men, nej då, det blev bara myspys. Sånt håller inte. Det är inte utan att man saknar det gamla nyhetsankaret Lars Orup …

Att Johan Croneman rör upp känslor, och gör kändisar både ledsna och arga, har han fått bekräftat många gånger.

– Ja, för tusan. En gång ringde skådespelaren Börje Ahlstedt upp och var fullkomligt rasande. Likaså författaren Björn Ranelid. Jag förstår inte hur dom kan nedlåta sig till sånt.

Annons
Annons

      LÄS MER: Björn Ranelid i stor intervju – “Jag talar väldigt lite om mig själv”

Svenska mediekåren alldeles för mjäkig

Johan Croneman växte upp i Norrköping. Att han blev journalist beror på hans far.

– Han hatade av någon anledning journalister. Jag vet faktiskt inte varför. Eftersom jag var lite upprorisk av mig på den tiden sökte jag mig så klart till journalistiken …

Johan gick ut Journalisthögskolan i slutet på 70-talet och arbetade sedan bland annat på Radio Östergötland, Göteborgs-Posten och Aftonbladet. I början på 90-talet blev han chefredaktör på Nöjesguiden.

– Det var en underbar tid. I dag saknar jag känslan av att tillhöra en redaktion. Redaktionen var som ett lag där alla jobbade för varandra. Nu sitter jag mest hemma och skickar iväg mina krönikor till tidningen.

      LÄS MER: Claes Elfsberg om sitt liv på Rapport

Hans föredömen när det gäller tv-kritik finns i de amerikanska och engelska tidningarna. Där finns de vassa pennorna. Där vågar man tycka till, menar han. Den svenska kritikerkåren däremot tycker han alltför ofta smeker för mycket medhårs.

– Lite mer humör och modighet skulle inte skada.

Efterlyser “mogen-tv”

När det gäller svensk tv tycker han den står sig bra internationellt sett.

Annons

– Så är det. Gör en tv-turné genom Europa så märker du snart hur mycket skräpprogram som produceras. Rent allmänt håller svensk tv hög kvalitet.

Däremot efterlyser han en större satsning på tv för äldre. Eller ”mogen-tv”, som han uttrycker det.

– Åtminstone när det gäller SVT. Det är ju de äldre som tittar och bär upp public service. Allt snack om att nå de unga är ju att förnedra de trogna TV-tittarna. Satsa mer pengar på nyhetsbevakningen och dokumentärer istället för att flörta med unga tittare.

      LÄS MER: Sverker Olofsson – “Vad SVT:s beslutsfattare verkar ha missat”

Favoritprogram?

– Brittiska Akuten är fantastiskt. Men också Korrespondenterna, Veckans brott och Agenda. Jag tittar också mycket på nyheter och historiska program.

– Dessutom missar jag sällan Sportnytt. Jag tycker att SVT och TV4 har bra, habil och trovärdig sportbevakning. C More och Viasat gör också väldigt bra ifrån sig. Vi ska heller inte glömma Eurosport, den kanske bästa sportkanalen.

Bästa sportprofilen i tv?

– Jag tycker inte någon är outstanding, men jag säger Mats Nyström på TV-Sporten. Jag gillar också Niklas Jihdes stil i Viasat. Lasse Granqvist i C More har blivit bättre som studioankare än kommentator.

Annons

På tal om sport. Ditt förhållande till förbundskaptenen i fotboll, Erik Hamrén, verkar lite komplicerat …

– Vi måste ha en förbundskapten som kan prata med media, och kunna ta till sig kritik. Och som förstår att det ju är via media han når ut till fansen, hur ogärna han än vill. Utan fans, tittare, publik och media överlever inte fotbollen. Det fungerar inte att ha en förbundskapten som har en fientlig attityd till journalister.

“Fullkomligt usel publik service”

Nämn några bra programledare.

– Anna Hedenmo visar vad erfarenhet betyder. Hon blir bara bättre och bättre. Jag gillar också Camilla Kvartoft i Veckans brott. Och Marianne Rundström i sina bästa stunder.

      LÄS MER: Marianne Rundström – ”Idioti att inte ta tillvara på erfarenhet”

Nyhetsankare då?

– Det finns många bra. Nike Nylander, Anders Kraft, Lisbeth Åkerman och Filip Struwe, för att nämna några.

Vad vill du inte se i svensk tv?

– “Gift vid första ögonkastet” är fullkomligt usel publik service. ”Under samma tak” där två generationer ska lära känna varandra är ju bedrövligt ur alla synvinklar …

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Johan Croneman i stor intervju: Allt snack om att nå de unga är ju att förnedra de trogna tv-tittarna Johan Croneman i stor intervju: Allt snack om att nå de unga är ju att förnedra de trogna tv-tittarna