Katarina, 65: "Han tog sönder mig som människa, bit för bit" - News55
Annons
Annons

Katarina, 65: “Han tog sönder mig som människa, bit för bit”

Tusentals äldre kvinnor utsätts för våld i nära relationer varje år. Men föreställningar som att våld upphör med åldern försvårar för kvinnor att få hjälp. “Katarina”, som egentligen heter något annat, levde med en våldsam partner –  i 17 år.

Annons
Annons

I en undersökning från Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) från 2014 tillfrågades kvinnor mellan 65 och 74 år om de hade utsatts för våld under det senaste året. Om man räknar om siffrorna till befolkningsnivå kan det innebära att fler än 3 500 utsatts för sexuellt våld, att fler än 5 000 utsatts för fysiskt våld och att fler än 7000 kvinnor mellan utsatts för systematiskt och upprepat psykiskt våld under det senaste året.

Trots att så många årligen drabbas ligger stereotypa föreställningar, som att våld upphör med ju äldre man blir, i vägen för att våldsutsatta äldre kvinnor inte får den hjälp de behöver.

“Katarina”, 65, som egentligen heter något annat, är en av dessa kvinnor. Under 17 års tid levde hon i en relation där hot och våld var en del av vardagen.

“Han gjorde sönder mig som människa”

– Även om det var många år sedan har det som hände satt sina spår. Han gjorde sönder mig som människa, bit för bit. Jag har anklagat mig själv för att jag inte stack tidigare än jag gjorde och för att jag inte skyddade mina barn tillräckligt. Det finns saker i livet man kan ersätta men psyket, kroppen och sina barn kan man inte ersätta, säger Katarina till News55.

Annons
Annons

Som i många andra liknande fall visade sig de våldsamma sidorna först efter ett tag. I början var allt fantastiskt, berättar Katarina, och beskriver hur hon kände första gången de träffades.

– Jag vet inte riktigt varför jag blev förtjust i honom för han var annorlunda än alla andra jag hade varit med innan. Men han var spännande på något vis, säger Katarina.

De blev ett par och fick sitt första barn tillsammans men snart kände Katarina att det var något som inte stod rätt till. Vad hon däremot inte visste då var att detta var starten på en lång relation präglad av hot om våld, rädsla och psykisk misshandel.

– Jag insåg rätt snabbt att han hade problem, bland annat med alkohol och psykiska problem, men jag tänkte att kärleken skulle lösa allt. Till en början var allt bra, men sedan kom förändringen snabbt. Han hade väldiga humörsvängningar, vi trippade på tå hemma. Han ville kontrollera och äga mig, det var som att jag inte var en egen människa. Och så var han fruktansvärt svartsjuk, på mina vänner, på allt, säger Katarina till News55.

      LÄS MER: Män blir hemska när de får makt

Flyttade från släkt och anhöriga

Annons

Katarina födde sitt andra barn och familjen flyttade ut till ett villaområde en bit utanför stan. Detta ledde till att hon och barnen blev allt mer isolerade från vänner och anhöriga. Den psykiska misshandeln kunde på så sätt fortsätta. Det handlade om hot, trakasserier och våld.

– I en villa hör och ser man ju inte om någonting händer därinne. Om jag inte hade varit så långt borta från min familj hade det nog inte kunnat pågå under så många år utan att någon märkte det, säger Katarina.

– Jag minns en gång då han var svartsjuk på något och klippte sönder alla mina klänningar. En annan gång ville han att jag skulle följa med honom på någon tillställning, jag minns inte riktigt vad det var, och när jag sade att jag inte ville följa med blev han tyst. Sedan sade han: “Är det ditt svar? Jag räknar till tio”. Jag stod fast vid mitt beslut. Då öppnade han fönstret, tog min alldeles nya symaskin och kastade ut den genom fönstret, fortsätter hon.

Så till slut, efter flera år, hände något som fick Katarina att vakna upp.

– En granne kom förbi vårt hus när min man inte var hemma. Han berättade att min man hade sagt att om jag lämnade honom skulle han döda mig. Han hade väl känt på sig att något var i görningen. Det var då jag bestämde mig för att sticka. Jag bestämde mig för mina barns skull.

Annons

Tog sin tillflykt till kvinnojouren

När Katarina insåg att hennes eget liv stod på spel tog hon mod till sig och berättade om sin situation för en vän som agerade direkt. Socialstyrelsen och polisen kopplades in och med hjälp av vännerna och sin chef flydde Katarina och barnen efter flera veckor av planering. En vän väntade utanför deras hus när Katarina och hennes yngsta barn tog sig ut ur huset, klättrade över trädgårdshäcken och hoppade in i vännens bil. De tog sin tillflykt till kvinnojouren på orten.

Det visade sig dock att problemen inte upphörde när Katarina bröt relationen. Under flera år efter att hon hade lämnat sitt ex fortsatte han att förfölja, trakassera och hota henne och barnen. Katarina berättar hur han kunde dyka upp utanför familjens dörr sent på kvällarna och kräva att bli insläppt eller hota henne på offentliga platser. Idag har de dock ingen kontakt, men de spår som han lämnade efter sig sitter fortfarande djupt. Likaså skulden.

Annons

– Jag vet att jag väntade alldeles för länge innan jag bröt trots att det fanns så många varningstecken. Men jag kände en sådan skam. Jag skämdes för min situation och för att jag inte klarade av att ta mig ur den själv så därför stod jag inte ut med att berätta för någon. Istället skapade jag en fasad av att allt var okej, men ju längre det förblev en hemlighet desto värre blev det och desto mer växte skammen. Jag önskar att jag hade berättat tidigare, när jag gjorde det kändes allt med en gång lättare, säger Katarina.

       LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

“Våldet har ingen ålder, det måste vi förstå”

Katarinas berättelse är på inget vis unik, men oftast det yngre kvinnor som står i fokus för debatten om våld i nära relationer. Därför måste kunskapen om det våld som äldre kvinnor upplever bli bättre, menar Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen, en stödtelefon för våldsutsatta kvinnor.

– Det kan vara svårt att föreställa sig att mormor blir illa behandlad av morfar, men våldet har ingen ålder, går inte i pension och alla kan drabbas. Det måste vi förstå, säger Åsa Witkowski till News55.

Annons

Att berätta att man är våldsutsatt kan vara särskilt svårt för en generation som inte pratar om känslor. Därför är det så viktigt att de som möter dessa kvinnor, till exempel vårdpersonal, är utbildade i att prata om våld. Alltför ofta uteblir frågan om en äldre person upplever våld, säger Åsa Witkowski.

– Man ska inte förringa vad som kan tyckas vara den enklaste av frågor: Hur mår du? En sådan konkret fråga kan göra att en person vågar öppna upp för ett samtal. Vad som än händer ska man aldrig sluta höra av sig.

Till Kvinnofridslinjen kan man ringa dygnet runt om man utsätts för våld, eller om man misstänker att någon anhörig far illa. Varje dag tar socionomer eller sjuksköterskor emot samtal från hela landet. De som svarar har tystnadsplikt, samtalen syns inte på telefonräkningen och man kan vara anonym när man ringer.

Annons

– Det handlar om en samlad bild, att man känner att det är något som inte stämmer. Det kan vara sådant som att någon alltid ställer in eller “glömmer bort” möten med väldigt kort varsel och allt eftersom har man lagt ned både tisdagsgympan, vävningen eller umgänget med vännerna. Eller så kan det vara så att båda kommer fast man bara har bjudit den ena personen. Sen är det ju det mest uppenbara som blåmärken och bortförklaringar. Men de här personerna är ju duktiga på att uppehålla sin fasad, avslutar Åsa Witkowski.

“Jag gick och jag fick mitt liv tillbaka”

– Jag har lärt mig att vara modig och reagera om jag misstänker att något är fel. Genom att göra det kan man stoppa mycket lidande och jag önskar att någon hade gjort det för mig, säger Katarina. 

Trots att det var flera år sedan hon bröt upp från sitt ex kommer då och då de där dagarna av svärta. Dagar då skulden gentemot barnen och sorgen över den tid som gått förlorad nästan är omöjlig att hantera. Men så klarar hon det i alla fall, fast allt känns övermäktigt. Det handlar om att inte ge upp, säger hon, och att inse sitt eget värde.

Annons

– Jag har mycket svart inom mig, men jag kämpar mot det. Och mot bitterheten. Det är inte som att jag inte njuter av livet, för det gör jag. Och jag vet att jag är precis lika mycket värd som alla andra. Det finns alternativ även om det inte alltid känns så och det är aldrig för sent att gå. Jag gick och jag fick mitt liv tillbaka, säger Katarina till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Råd till dig som misstänker att en närstående utsätts för våld

 • Fråga!
  Underskatta aldrig effekten av en enkel fråga. Fråga rakt ut om personen utsätts för våld.
 • Stötta!
  Det kan vara svårt och skamfyllt att berätta att man lever i en destruktiv relation. Därför kan det ta lång tid innan en person vågar öppna sig. Visa att du finns där och vill lyssna. Och när personen väl berättar, visa att du finns kvar och att du är stark nog att fortsätta vara en vän.
 • Informera!
  Hjälp personen som är utsatt att hjälpa sig själv. Informera om att det finns hjälp av samhället att få. Ett sätt är att ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50, samtalet syns inte på telefonräkningen och du kan vara anonym.
 • Agera!
  Om personen vägrar att själv söka hjälp är det din skyldighet som närstående att kontakta polis eller annan myndighet.

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Katarina, 65: “Han tog sönder mig som människa, bit för bit” Katarina, 65: “Han tog sönder mig som människa, bit för bit”