Katarina Hultling i stor intervju: "Sluta reta er på kungen" - News55
Annons
Annons

Katarina Hultling i stor intervju: “Sluta reta er på kungen”

News55 träffade Katarina Hultling och pratade om livet efter cancern, åldersdiskriminering och kungahusets vara eller inte vara. Och om drömmen hon har kvar att uppfylla.

 

Annons
Annons

När Katarina Hultling drabbades av bröstcancer för fyra år sedan valde hon att gå ut offentligt och berätta om sin sjukdom. Idag är hon friskförklarad och jobbar vidare med sina många uppdrag som föreläsare, moderator och sportkommentator.

Utöver sina journalistiska uppdrag är Katarina idag ambassadör för CancerRehabFonden, en ideell organisation som samlar in pengar för att cancerdrabbade ska kunna få rehabilitering.

– Cancerfonden får ju in jättemycket pengar till forskning och när forskningen går framåt och allt fler överlever blir det fler som är i behov av rehabilitering. Men det är en underskattad del av cancerbehandlingen, det är först nu man pratar om värdet av rehabilitering. Problemet är att det inte finns några pengar, det är under fem procent av de som haft cancer som får rehab genom landstinget.

Hur ser ditt ambassadörskap ut?

– Det handlar mycket om att vara ute och prata i olika föreningar och företag. Jag har ju jobbat som moderator i 16 år, ”programledare i verkligheten” som jag brukar säga, och mina föreläsningar har ofta varit på temat mänskligt mod, om konsten att kunna kommunicera med sig själv för att bli bättre på att kommunicera med andra. Och när jag blev sjuk blev cancern ytterligare en sådan ingrediens som jag kan använda i mitt föreläsande.

Annons
Annons

Varför var det viktigt för dig att gå ut offentligt med din sjukdom?

– Jag tror jättemycket på öppenhet, att man vinner mycket i livet i stort på att våga prata med varandra. Sorg ingår i livet, det måste man också lära sig. När jag blev sjuk tog jag kontakt med alla mina vänner och berättade. Jag ville att de skulle veta och att de skulle höra av sig. I alla skeenden i livet tycker jag att man ska vara mindre rädd för att höra av sig.

      LÄS MER: Kayo hoppar av efter cancerbesked

Varför tror du vissa vänner ”försvinner” när man drabbas?

– Cancer är fortfarande så förknippat med död trots att så många överlever. Det handlar mycket om den egna ångesten. Jag kan själv känna det när jag läser om andra människor som dör. Då kan jag känna att ”Tänk, nästa gång kan det vara jag”. CancerRehabFondens bästa slogan är ”Var cancern än suttit hamnar den i huvudet till slut”.

Och där sitter den kvar?

– Alltid. Hela livet. Det går inte en dag utan att jag tänker på cancern. Och varje gång jag får ont någonstans tänker jag ”Nu är det en ny cancer”.

Henning Mankell slutade aldrig planera för framtiden och hade mängder av projekt på gång till slutet. Planerade du framåt under din tid som sjuk?

Annons

– Nej, ingenting. Däremot bestämde jag mig tidigt för att jag skulle se min behandlingsperiod som ett jobb, jag bestämde mig för att bli en väldigt bra cancerpatient. Sedan hade jag också en vacker röd anteckningsbok som jag skrev i. Inte någon dagbok, mera slumpartade små anteckningar om mina tankar och hur jag mådde.

Har du gått tillbaka till den efteråt och tittat?

– Ja, jag har gått tillbaka ett par gånger.

Hur är det?

– Svårt. Jättesvårt att läsa det. Då kan jag slungas tillbaka i den känsla som jag hade när jag genomgick den tuffaste delen av cellgiftsbehandlingen under 2012.

Du har fått pris som årets moderator av Talarforum. Varför tror du att du fick det?

– Dels för att jag har varit programledare i tv i över hundra år, dels att jag är van vid direktsändningar och att hantera problem som uppstår i flykten. Sedan har jag aldrig förställt mig, har alltid legat väldigt nära mig själv så som jag är privat. Och så är jag ganska orädd av mig, exempelvis för överheter.

–Jag gjorde ju de här kungaprogrammen på nittiotalet när kungabarnen var små. Vi hade de mest fantastiska små intervjusejourer med kungen, mycket skratt. Och det berodde delvis på att jag aldrig gjorde så stor sak av det.

      LÄS MER: Little Gerhard drabbad av cancer

Vad anser du om kungahuset?

Annons

– Jag har inga problem med att ha ett kungahus. Jag sällar mig till dem som tycker att det är oförargligt. De gör ett jättebra jobb när de är ute, det vet jag eftersom jag ju själv har följt dem. De är oerhört ambitiösa när de åker runt i världen och representerar. Jag tycker att det är ett ickeproblem att de finns där. Visst, jag kan väl också tycka att man inte ska kunna födas in i sitt ämbete men kungen har ju ingen makt så sluta reta er på honom.

Den här orädslan du nämnde, har den alltid funnits där?

– Jag har nog alltid varit en ganska orädd människa. Jag har en brorsa som är knappt två år äldre och i vår uppfostran var det aldrig någon skillnad, aldrig något tal om att han skulle få göra saker som inte jag skulle få göra. Det var väldigt mycket frihet under ansvar när vi växte upp. Jag har jäkligt bra föräldrar.

Hur var det att jobba på tv-sporten som kvinna när du började jämfört med idag?

Annons

– Det är skillnad som natt och dag naturligtvis. När jag kom var det ju de här männen som vi alla känner namnen på; Arne Hegerfors, Bosse Hansson och Bengt Grive och dem. Det var klart att det var grabbigt men det var inte för att de inte tyckte det skulle vara tjejer där. Alla var positiva till mig och jag ansåg att jag bland annat kunde bidra med att jag själv hade ett sportförflutet med EM-segrar och VM-silver i curling, dels att jag som kvinna kunde komma in med ett lite mjukare förhållningssätt. I dag finns många kvinnliga programledare, men jag kan önska att man fick in fler kvinnliga kommentatorer.

Har du någonsin känt av någon åldersdiskriminering?

– Nej, inte än så länge men jag kan ju bäva lite grann för att snart dras väl snaran åt. Det är ju betydligt tuffare för kvinnor… en kvinna blir en gammal kärring, en man blir gärna distingerad och sober sådär. Men jag träffade en bankdirektör i Skåne som bara anställde kvinnor över 55; ”de har vuxna barn, de behöver inte vara hemma, de är jätteerfarna, arbetar som bara den och älskar sina jobb”.

      LÄS MER: Stefan Sauk: “Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

Du har ju kört Tjejklassikern med Anne Lundberg där bl a Tjejvasan och Tjejvättern ingår. Det här med att det heter ”Tjej-”, är inte det att förminska kvinnoidrottande?

Annons

– Nej, jag tycker det är så töntigt. Idag är man så skiträdd för att klassificera någonting fel, det här med ”hen” är ett bra uttryck för det. Man ska alltid vara så försiktig och… jag tycker att det finns betydligt större problem att handskas med.

Använder du ”Hen”?

– Nej, men jag tycker det är intressant att se vilket fotfäste det ändå har fått på ganska kort tid. Det kommer säkert att bli mer av ”hen” men jag har väldigt svårt för folk som uppfostrar sina barn så, som kallar sina barn för ”hen” för att de själva ska få välja kön.

Har du något drömprojekt?

– Jag skulle jättegärna vilja driva en herrgård med boende, mat och en scen med olika kulturella aktiviteter. Att ha en herrgård är en dröm jag har haft sedan jag var liten, med allé och grusgång och gräsmatta med flaggstång. Jag älskar flaggstänger och blev överlycklig när jag fick en i sextioårspresent!

Härom året utbildade du dig till bartender…

– Det var skitroligt. Bartenderi är lite som frisöryrket – man har sin kam och sax och klarar sig var i världen man än är, och om man har sin egen barsked och muddler klarar man sig också ganska bra, tänkte jag.

Vilka är dina favoritdrinkar?

Annons

– Jag gör ju aldrig drinkar, jag är faktiskt ingen drinkmänniska. När jag slutade på skolan fick jag en lista över vad man skulle ha hemma för att ha ett bra grundutbud, det skulle gå på 3 200 kr. Jag gick direkt till systemet efter skolavslutningen och köpte alltihop men nästan ingenting har gått åt sedan dess…

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Nyblivne 60-åringen Olle Jönsson: "Åren mellan fyrtio och sextio har gått jävligt fort"

  Egentligen ville Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson fira 60-årsdagen den 1 december i London, men...

 2. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 3. Paul Paljett - då och nu

  Han var en av våra största stjärnor och orsakade upplopp på sjuttiotalet och sålde runt en milj...

 4. Marianne Rundström i stor intervju: "Idioti att inte ta tillvara erfarenhet"

  Hon tillhör våra mest folkkära programledare i Sverige. Och vid 65 års ålder är hon knappast...

 5. Tonårspanelen: "Inför en övre åldersgräns på Facebook"

  Domen från News55s tonårspanel är stenhård. Föräldrar är pinsamma och gamlingar ska hålla si...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Katarina Hultling i stor intervju: “Sluta reta er på kungen” Katarina Hultling i stor intervju: “Sluta reta er på kungen”