Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel - News55
Annons
Annons

Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel

– Jag går hand i hand med döden, säger Kjerstin Dellert när News55 träffar henne i slottsteatern Confidencens kök. För att hålla tankarna borta från det oundvikliga ser den nyblivna 90-åringen till att leva gott och njuta av livet i fulla drag.

Annons
Annons

Just den 17 november är en ödesdag i Kjerstin Dellerts liv. Det var då 1976 prinsessan Christina visade henne en ruin som en gång varit en vacker teater. Där och då startade den forna operasångerskan återupplivningen av Confidencen från dess törnrosasömn. Föga anade hon att det skulle bli hennes livsverk.

– Jag halkade in på ett bananskal, säger Kjerstin Dellert. Det är prinsessan Christinas fel alltihop.

Idag har hon inte bara räddat Sveriges äldsta barockteater, som byggdes 1753 och stängdes 1792, utan Kjerstin Dellert har fyllt den med ljus, luft samt glädje och musik. Till sin hjälp har hon bland andra haft prinsessans make Tosse Magnuson som spelat en mycket stor roll i att skaffa sponsorer och dylikt.

– Confidencen är det jag är mest stolt över. Den har skänkt mitt liv helt andra dimensioner och skapat något för framtiden, säger teaterchefen.

Hon rymde från maken

Kjerstin Dellert har under alla sina 62 år på scen varit en förgrundsgestalt. Även privat har hon varit en ”kärringen mot strömmen”.

– Jag har vågat stå upp för mina åsikter. Jag var först med att slänga behån, bland de första med p-piller. Gick min egen väg. Jag lämnade ett 19-årigt äktenskap och barn då jag träffade Nils-Åke.

      LÄS MER: Grattis Kjerstin Dellert 90 år!

Annons
Annons

Mötet med den 17 år yngre dansaren Nils-Åke Häggbom var omtumlande och passionerat för Kjerstin.

– Det hände något som gjorde att jag förstod att det här gick inte att göra något åt. En vårkväll tog jag bara min väska och lämnade hemmet. Jag bara måste leva med Nils-Åke. Han var rätt för mig.

Kjerstin Dellert och Nils-Åke Häggbom var ett av det sena 60-talets mest omskrivna par och de har bevisat att belackarna som pekade på att åldersskillnaden var ett problem hade fel. De är fortfarande lyckliga, gifta i 45 år.

Att maken är yngre har aldrig bekommit Kjerstin, men den egna åldern gör sig allt mer påmind.

– Svårt att tänka sig att jag skulle bli så här jävla gammal, skämtar hon. Men visst, döden närmar sig obönhörligt. Jag tänker ofta på döden, varje dag. Visst har jag dödsångest. Jag går hand i hand med döden.

Vad gör du då för att hålla tankarna på döden borta? Har du några tips?

– Jag bara lever. Jag äter gott, jag dricker gott och jag promenerar i naturen.

       LÄS MER: Äldre bättre på att ta hand om sin hälsa än yngre

Att hon skulle vara nyss fyllda 90 är svårt att tro. Hon är pigg, vital och rasande vacker.

Annons

– Jag har inga fysiska krämpor, berättar hon. Jo, artros i ena knät vilket inte gör mig lika rörlig. Men jag älskar promenader. Jag måste komma ut, gå ut i naturen för att känna luften och se ljuset.

– Närminnet är inte det bästa, men jag läser böcker utan glasögon och kan till och med trä på en nål.

Åldersgränser är löjliga

Någon form av åldersrasism har Kjerstin Dellert inte råkat ut för. Eller som hon säger:

– De skulle bara våga! Jag gör mycket för andra människor och för publiken. Försöker hela tiden finnas till för andra. Det ger mitt liv en annan aspekt.

– Men visst är åldersgränser löjliga, säger hon. Det måste vara en mänsklig gräns, inte en åldersgräns. Livet är ganska grymt, du vinner ingen empati på att ha erfarenhet.

      LÄS MER: Här ryter Stefan Sauk ifrån om åldersdiskriminering

Kjerstin Dellert har under alla år varit en omtyckt, älskad och omsvärmad primadonna. En av hennes många beundrare var författaren Vilhelm Moberg.

– Han var lite förälskad i mig, erkänner Kerstin Dellert. Vi satt ofta på Operakällaren. Vid en födelsedag uppvaktade han mig med sin roman ”Din stund på jorden”. Raderna han skrev i den försöker jag leva efter: ”Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Kojak lade inte fingrarna emellan

  Trots hatt och flint var Theo Kojak New Yorks hårdaste polis.

 3. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 4. Ingela Pling Forsman: Jag saknar inte melodifestivalen

  Ingela ‘Pling’ Forsman, 65, saknar inte att skriva låtar till Melodifestivalen. Tävlin...

 5. Stor intervju med Sven Wollter 82: Nu ska vi leva livet

  Han är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare genom tiderna. Och en av de mest folkkära...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel Kjerstin Dellert: Allt är prinsessan Christinas fel