Kojak lade inte fingrarna emellan - News55
Annons
Annons

Kojak lade inte fingrarna emellan

Till skillnad från i dag, då var och varannan hipp man har helrakad skalle, var Theo Kojaks blanka hjässa en unik och lite lustig syn i tv på 70-talet. Serien om den välklädde kommissarie Kojak, som satte skräck i New Yorks kriminella, blev en av de mest populära amerikanska deckarna hos den svenska tv-publiken.

Annons
Annons

Jämfört med flera samtida serier skildrades polisarbetet på ett trovärdigt sätt i ”Kojak”. Trots att alla delar av serien, förutom några utomhusscener, var inspelade i Los Angeles lyckades man skapa en känsla av ett tufft 70-tals-New York, fyllt av brott och våld.

Kojak var både envis och orubblig i sitt utredningsarbete och tittarna fick ofta se en mörk och cynisk sida av kommissarien. Han var omutlig, men samtidigt villig att tänja på reglerna om det kunde få en brottsling bakom galler. I många avsnitt tryckte Kojak upp den misstänkte mot en vägg och hotade honom för att få fram sanningen.

Totalt producerades 118 avsnitt av serien mellan 1973 och 1978.

Korruption och diskriminering medvetet grepp

Karaktären Kojak skapades i en tv-film, med premiär samma år som serien. Filmen var baserad på ett mycket uppmärksammat dubbelmord på två unga kvinnor i New York under 60-talet. Trycket var stort på polisen att lösa fallet och en ung svart man, som de pressat fram ett falskt erkännande från, var nära att dömas för mordet innan den riktige mördaren hittades. I filmen om händelsen är det kommissarie Kojak som rentvår mannen och stoppar sina fördomsfulla kollegor från att sätta dit en oskyldig.

Savalas på jakt efter undangömt guld bakom tyskarnas frontlinje i andra världskrigs-komedin "Kellys hjältar". Foto: Mayer / TCM.

Savalas på jakt efter undangömt guld bakom tyskarnas frontlinje i andra världskrigs-komedin “Kellys hjältar”. Foto: Mayer / TCM.

Annons
Annons

Att ta upp korruption och diskriminering inom polisen var ett medvetet grepp av seriens skapare Abby Mann. Manusförfattarnas vilja att behandla tidens sociala problem gick också att se i hur man tacklade mjukare frågor; Kojak rökte i den första säsongen, men i takt med att man under 70-talet blev allt mer medveten om riskerna med rökning gav han upp cigaretterna. I stället började han gå runt med en slickepinne i mungipan för att stilla röksuget – en klubba som, tillsammans med den rakade skallen, sedermera kom att bli h
ans signum.

Många skådespelare gjorde gästspel i serien, däribland den svenska Bondbruden Maud Adams, som var med i två avsnitt, liksom en mycket ung och skäggig William Hurt.

Grekiska rötter

Precis som Theo Kojak hade huvudrollsinnehavaren Telly Savalas grekiska rötter. Han föddes 1922, som Aristotelis Savalas på Long Island utanför New York.

Telly Savalas som Kojak 1973. Foto: CBS Television.

Telly Savalas som Kojak 1973. Foto: CBS Television.

Föräldrarna drev en liten restaurang som serverade rätter från hemlandet. I hemmet talade man bara grekiska och Savalas lärde sig inte engelska flytande förrän han började skolan.

Annons

Under sin ungdomstid arbetade Savalas som badvakt och han plågades under många år av minnena av en man han inte lyckades rädda från att drunkna. Efter att ha arbetat på amerikanska inrikesdepartementets informationsavdelning under andra världskriget rekryterades han till ABC News, där han så småningom blev nyhetschef.

Spelade ofta onda karaktärer

I början av 60-talet slog sig Savalas in på skådespeleriets bana. Han gjorde inhopp i en lång rad filmer och tv-serier. Bland annat kan man se honom – med hår på huvudet – i den ursprungliga versionen av ”Twilight Zone”, innan han rakade skallen för rollen som Pontius Pilatus i ”Mannen från Nasaret”.

Efter att ha spelat mot Max von Sydow, som gjorde Jesus i den påkostade Kristusfilmen, fick Savalas både spela ledare för terroristorganisationen Spectre i Bondfilmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst” och psykotisk galning i andra världskrigsrullen ”Tolv fördömda män”. Överlag spelade han oftare onda än goda karaktärer.

Efter att ”Kojak” lagts ned 1978, gjordes flera tv-filmer om karaktären. Bortsett från dessa innehade Savalas under resten av sin karriär mest småroller.

Annons

– Jag älskar att spela Theo Kojak. Jag skulle kunna fortsätta göra det hur länge som helst, så länge folk tittar, sa Savalas i en intervju 1989, när han på nytt tog sig an karaktären i en av tv-filmerna.

Kuriosa om Savalas är att han var god vän med skådespelaren John Aniston och gudfar till dennes dotter Jennifer Aniston. Han var också en duktig pokerspelare och deltog i världsmästerskapen i poker.

Telly Savalas dog 1994, 72 år gammal.

Andra karaktärer i ”Kojak”

Förutom Telly Savalas var ytterligare tre skådespelare med i samtliga säsonger av ”Kojak”.

Kevin Dobson spelade Kojaks unge sidekick, detektiv Bobby Crocker. Före Kojak hade Dobson försökt slå igenom som skådespelare i nästan sju år utan att få några större roller. Han provspelade tre gånger innan han fick rollen som detektiv Crocker.

– ”Kojak” var mitt genombrott. Jag minns det som ett av de största ögonblicken i min karriär när jag kom till inspelningen första gången tillsammans med Telly Savalas och upptäckte mitt namn på en av stolarna bredvid hans, berättade Dobson långt senare i en intervju.

Kojak (Telly Savalas), poliskapten Frank McNeil (Dan Frazer) och Jean LeBouvier som spelade poliskaptenens kidnappade fru, Lillian, i ett avsnitt Foto: CBS Television

Kojak (Telly Savalas) var ofta oense med sin chef poliskapten Frank McNeil (Dan Frazer). Här syns de båda tillsammans med poliskaptenens fru, Lillian (Jean LeBouvier), som kidnappades i avsnittet. Foto: CBS Television

Annons

Efter ”Kojak” har den i dag 72-årige Dobson medverkat i en rad såpor, bland annat ”Våra bästa år” och Dallas-spinoffen ”Knots Landing”.

Även Tellys Savalas yngre bror, George hade en roll i serien. Han spelade Kojaks glada medarbetare detektiv Stavros. Med sin runda mage och sitt stora burriga hår stod han för mycket av komiken i serien.

George Savalas blev aldrig lika framgångsrik som brodern. Han var främst teaterskådespelare, men hade även roller i några tv-serier och filmer som ”Rosemarys baby” (1968) och ”Kellys hjältar” (1970). Han dog 1985 i leukemi.

Kojaks chef, poliskapten Frank McNeil, spelades av Dan Frazer. Kapten McNeil var en strikt och mycket korrekt polischef som inte alltid hade koll på Kojaks oortodoxa polismetoder. Samtidigt litade han på sin protegé och var villig att se mellan fingrarna så länge Kojak uppnådde resultat.

Skådespelaren Dan Frazer var, liksom bröderna Savalas, uppvuxen i New York och väl förtrogen med seriens miljöer. Från 50-talet och framåt hade han småroller i olika tv-serier, innan han 1963 gjorde biodebut i det hyllade dramat ”Liljorna på marken”, där han spelade präst mot den Oscar-belönade Sidney Poitier. Tydligen tyckte rollbesättare att Frazer passade att spela präst, en roll han fick iklädda sig vid ett flertal tillfällen under sin karriär.

Frazer hade även småroller i de tidiga Woody Allen-komedierna ”Ta pengarna och stick!” och ”Bananas”. Efter ”Kojak” var han till stor del verksam på teaterscenen, men också en återkommande gäst i polisserien ”I lagens namn” (Law & Order).

Populära reportage

 1. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 2. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 5. Dokumentärfilmaren Tom Alandh: "Solidaritet existerar knappt i dag"

  Han är en av Sveriges mest kända dokumentärfilmare, som i åratal skildrat livsöden och orättvi...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Kojak lade inte fingrarna emellan Kojak lade inte fingrarna emellan