Lasse Holm: "Det finns en åldersfascism i Sverige" - News55

Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”

Han blir aldrig gammal, bara äldre. Schlagerveteranen Lasse Holm berättar om varför han kliver av Diggiloo-scenen, baksidan med att vara folklig och om samhällets syn på äldre.

– Så fort du blir lite skrynklig och rynkig så räknas du inte längre.

På en gammal bondgård vid norra Vättern ligger Lasse Holms landställe. Varje morgon inleder han med 10 minuters gymnastik på gräsmattan – en och annan gång naken eftersom huset inte har några närliggande granntomter.

Efter morgonpasset går han in i köket och tar en grönsaksshot som han och hustrun Kerstin mixar ihop. Kanske är det grönsaksmixen eller morgongymnastiken som står emot gravitationslagen för just Lasse Holm. Lika ofta som folk fäller kommentarer om hur han “som 72-åring orkar med” sitt hektiska liv får han höra att han ser betydligt yngre ut än vad han är, inte sällan med en avräkning på 10 år eller mer.

– Jag har lyckan att fortfarande vara frisk. Jag har bra kondition och är i kanonform rent fysiskt. Det är väl något jag får tacka mina gener för. Samtidigt lever jag mer sunt idag än vad jag gjorde för några år sedan, berättar Lasse Holm.

“Då ser man att det finns ett slut på livet”

Livsstilsförändringen var något Lasse Holm gjorde för flera år sedan när han började närma sig 50. Efter att ha levt ett hektiskt liv som artist, varit runt på turnéer och arbetat hårt på musikförlag och i studion kom livet ikapp. Han började inse att livet inte är oändligt, en tanke som präglar allt fler beslut i hans vardag.

– När man är över 70 och har sett sina barn och barnbarn växa upp inser man att det finns ett slut på livet. Då tänker jag att jag måste förvalta den här tiden på ett jäkligt bra sätt.

Monica Törnell och Lasse Holm, framför låten "Är det det här du kallar kärlek" i Melodifestivalen 1986. Foto: Jan Collsiöö

Monica Törnell och Lasse Holm framför låten “Är det det här du kallar kärlek” i Melodifestivalen 1986. Foto: Jan Collsiöö

Kliver av scenen

De sista åren har Lasse Holm varit ute på turné med schlagerföreställningen Diggiloo, ett koncept som han själv var med och tog fram 2003. Denna sommar var inget undantag, trots att han för fyra år sedan gick ut med att det inte skulle bli några mer scenframträdanden i showen för hans del.

– I år lät jag mig övertalas och jag ångrar det inte en sekund. Det har varit en fantastisk sommar. Enligt alla trogna besökare var det här det bästa året, vilket gör mig vansinnigt glad.

Showen har gjort succé landet runt sedan start. Inget år har varit det andra likt och artisterna har varierat. Man har sett Lasse i kvinnokläder och utan kläder (nåja, “iklädd” ballong). Kungen och drottningen har suttit i publiken. I år var Thomas Di Leva, Linda Bengtzing, Ace Wilder och Oscar Zia några av artisterna som gjorde honom sällskap på scen.

– Mina arbetskamrater denna sommar har varit mellan 19 och 52 år. Snittåldern blir omkring 35. Jag skulle kunna vara farfar till de flesta!

Efter att ha åkt 900 mil i husbil och stått på scen under tre timmar i 30 föreställningar blir det inga mer övertalningar. Lasse Holm vill ägna sig åt annat.

– En sommar i turnésammanhang blir väldigt mycket resa, sova och gigga. Nu måste jag pausa, men inte för att jag är trött utan för att det finns så mycket annat jag vill ta till vara på.

Lasse Holm och Jessica Andersson övar inför Diggiloo-turnen 2009. Foto Björn Larsson Rosvall

Lasse Holm och Jessica Andersson övar inför Diggiloo-turnen 2009. Foto: Björn Larsson Rosvall

Trött på fördomarna mot äldre

Beslutet att kliva av scenen var inget som kom plötsligt. Lasse Holm menar att många tror att det har att göra med att han blivit äldre och inte har ork att stå på scen, en fördom som han är less på att höra och som han menar är typiskt bland svenskar.

– Det finns en åldersfascism i Sverige. Jag får ofta höra ”Du är ju så gammal, hur orkar du?”. Det är så oerhört svenskt – som om åldern var det viktigaste. Här ses ofta ålder som ett riktmärke för hur man är som individ och person. Hade jag bott i Indien hade jag varit hyllad för min ålder. Bodde jag i USA skulle jag varit en champion. I Sverige är man ofta en loser. Så fort du blir lite skrynklig och rynkig så räknas du inte längre. Du får inte vara äldre, för då är du passé.

Att Lasse Holm själv skulle vara borträknad har man dock svårt att tro. Med över 70 låtar på svensktoppen, fem vinnande bidrag i melodifestivalen och mer än 700 skrivna låtar har han gjort ett bestående avtryck i svensk musikhistoria, något som tydligt fångades upp i årets utdelning av Polarpriset, där han fick ett stort erkännande.

Hyllningen som chockade kritikerna

När en av Sveriges största musikproducenter och låtskrivare, Martin Sandberg, mer känd som Max Martin, höll sitt tacktal på Polarpriset i år passade han på att hylla Lasse Holm.

– Det kom såklart som en överraskning för alla, även för mig. Max Martin är en fantastisk låtskrivare och jag har lyssnat till hans musik i många år. Jag blev oerhört stolt och hedrad, berättar Lasse.

Max Martin hyllar Lasse Holm under prisceremonin på Polarpriset. Foto: Christine Olsson / TT

Max Martin, årets vinnare av Polarpriset, om Lasse Holm: “This guy wrote som amazing songs, I’m telling you. I mean the pre-chorus on ‘Växeln Hallå’.” Foto: Christine Olsson

Det var dock inte alla som höll med. Lasse Holm menar att han länge har betraktats som ”folklig”, något som enligt hans egen uppfattning inte är fördelaktigt om man vill bli hyllad av kritikerna.

– Det har inte varit tillräckligt hippt att skriva schlagerhits. Därför var också Max Martins hyllning en riktig triumf för mig.

Mer tid till vänner och familj

Vad som ska hända nu efter Diggiloo-turnén är ännu inte officiellt, men Lasse Holm ligger inte på latsidan. Nu vill han ägna mer tid åt vänner, familj, resor och nya upplevelser. Golf är ett intresse som växt sig större senaste åren.

– Jag vill värdera min egentid mer och göra sådana saker som gör att man får en substans i tillvaron. I golfen finner jag mitt sociala nätverk, min glädje, motion, koncentration och naturupplevelse, det är fantastiskt! Till alla läsare – börja spela golf, det är aldrig för sent.

Lasse Holm passar också på att rekommendera sin morgondrink – en riktig antioxidantbomb. Här följer receptet exklusivt för News55:s läsare.

Lasses grönsaksshot: Kör ner följande ingredienser i en råsaftscentrifug och mixa: rödbeta, selleri, broccolistjälk, spenat, ingefära, chili, ett halv äpple och en halv apelsin. Pressa över lite lime och njut!

Kort om Lasse

Namn: Lars-Eric Gustav Holm

Född: 9 december 1943

Bor: Har en lägenhet i Vasastan och en gård utanför Tibro i Västergötland

Familj: Hustrun Kerstin, barnen Paula och Peter samt barnbarn

Lyssnar på: Italiensk opera, som Puccini och Verdi, Ray Charles, Stevie Wonder och Chet Baker är några favoriter

Tittar på: Narcos på Netflix

Foto: Bertil Ericson

Lasse Holm med sin hustru Kerstin. Foto: Bertil Ericson


Lasses vinnare i melodifestivalen

1982 – “Dag efter dag”, Chips

1983 – “Främling”, Carola Häggkvist

1985 – “Bra vibrationer”, Kikki Danielsson

1986 – “E’ de’ det här du kallar kärlek”, Monica Törnell och Lasse Holm

1993 – “Eloise”, Arvingarna

Populära reportage

 1. Siw Malmkvist: Jag vill inte bli en patetisk figur

  Det är full fart på Siw Malmkvist som fyllde 79 år på nyårsafton. I december avslutade hon en t...

 2. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Leif GW Persson: "Utan medicinerna dör jag"

  Han fyller 71 om tre månader och när han inte medverkar i “Veckans Brott” eller blir c...

Visa fler reportage
Läs nästa artikel Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige” Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”