Leif GW Persson: "Utan medicinerna dör jag" - News55
Annons
Annons

Leif GW Persson: “Utan medicinerna dör jag”

Han fyller 71 om tre månader och när han inte medverkar i “Veckans Brott” eller blir citerad i diverse nyhetsmedier angående aktuella fall skriver han på sin nya roman. News55 tar en selfie med Leif GW Persson, någonting han för övrigt inte är alltför förtjust i.

Annons
Annons

Han sitter i morgonrock vid sin dator och förbereder sig inför morgondagens inspelning av Veckans Brott där han bredvid programledaren Camilla Kvartoft agerar expertkommentator, en roll han satte på kartan under sina tolv år i programmet Efterlyst.

Saknaden efter polishuset

Men det är inte bara Veckans Brott som håller kriminologen upptagen. Han skriver böcker, publicerar kolumner i tidningen Expressen och håller i föreläsningar.

– Jag saknar inte jobb om man säger så. Men jag märker att det tar längre tid nuförtiden. Det kommer med åldern, dubbelt så lång tid oavsett vad jag ska göra. Blir det dubbelt så bra? Svar nej.

Men någonting han saknar, det är passerkortet till polishuset.

– Jag har inte längre tillgång till utredningsmaterial som jag hade förr, i och med att jag är pensionär. Jag har ju fortfarande kvar en del kontakter men det är inte som förr när jag var en del av det hela. Det saknar jag.

Trist när vissa snutar tvingas pensioneras

Leif GW Persson som i dag är 70 år var yrkesverksam som polisprofessor till och med ålder 67.

– Längre än så får jag inte sitta men hade jag fått så hade jag gjort det.

Dagen innan 67-årsdagen bloggade han:

Annons
Annons

“I morgon fyller jag 67 år och förvandlas i ett slag från fullvärdig medborgare och yrkesverksam professor till pensionär och professor emeritus. Det senare kan ju låta fint nog, närmast som en befordran, om man nu inte råkar känna till att det latinska ordet emeritus faktiskt betyder “uttjänt”, i meningen akademiskt förbrukad, och att språklig bildning skulle vara till hjälp på vår jordavandring gäller tyvärr inte alltid”

– Det är många gamla snutar med betydande erfarenhet som skickas ut per automatik trots att de har åtskilligt att bidra med och det tycker jag är lite trist. Du har ett bäst-före-datum, sen är du kasserad och det är inte alltid sakligt motiverat, säger han.

Men inom författarbranschen har inte Leif GW Persson stött på någon åldersdiskriminering, snarare tvärtom.

– Där kan man ju hålla på tills folk skakar på huvudet åt det man har skrivit. Det är marknadskrafterna som bestämmer. Jag är Sveriges mest lästa författare sen många år tillbaka så jag har inga bekymmer med den delen.

Livet är ändå, menar Leif GW Persson, ganska behagligt.

– Dels gör jag bara sådant som jag vill göra, andra ber jag fara åt helvete. Sen så tjänar jag bra med pengar på det.

Ida Johanssons mördare har tittat lite för mycket på vissa nätsajter

Annons

Leif GW Persson är också en av de populäraste personerna som reportrar hör av sig till när de vill få ett expertutlåtande om ett aktuellt fall. Exempelvis de två uppmärksammade morden i somras på Lisa Holm, 17, och Ida Johansson, 21.

– Hovrätten kommer fastställa domen i Lisa Holm-fallet. Mord, livstids fängelse. Att det var ett sexuellt motiv där är givet. Även den här andra stollen, Ida Johanssons mördare, han har suttit och tittat lite för mycket på vissa nätsajter.

Sociala medier har han inte tid med men hamnar ibland på andras.

– Om jag går runt på stan så händer det att personer kommer fram och vill ta en sådan där selfie. Det går väl att stå ut med, men kan bli lite jobbigt när man ska gå ut med hustrun och äta middag.

– Jag har fått för mig att de flesta gillar mig. Säkert finns det en del som inte gillar mig men dem bryr jag mig inte om.

“Jag käkar en jävla massa mediciner”

Tidningen läser han helst på papper. Då kan man stryka under, klippa ut och rita fula gubbar. Samma sak känner han för kontanter.

– Det är ju jävligt praktiskt istället för att dutta med de där koderna. Jag har skitsvårt att tänka mig ett kontantlöst samhälle. Hur fan ska det gå för alla grönsakshandlare, ska de ha stora jävla kassaregister där de står i snålblåsten?

Annons

Hjärtat är överansträngt. Och så har han även andra hjärtproblem.

– Jag käkar en jävla massa mediciner. Utan dem skulle jag ju dö. Hjärtinfarkt eller hjärnblödning.

En gång höll det på att gå illa. Leif GW Persson befann sig i lägenheten i stan när han drabbades av hjärnpropp.

– Jag låg i min säng och hade just somnat när det small till i huvudet på mig.

– Då dröjde det bara några minuter innan jag var på intensiven. Hade jag varit på landet hade jag haft en god chans att dö i ambulansen. Det är inte så att jag tänker på det här oavbrutet men jag är medveten om att det kan snabbt ändra sig. När man har varit med om sådant här så får man ett annat förhållningssätt va.

Leif GW Persson kommer fortsätta skriva böcker så länge han klarar av det. Den nya boken förväntas komma till våren. Handlingen är Leif GW Persson förtegen om. Böcker diskuterar man först när de är tryckta. Julen ska han spendera hos sin dotter med släkten och det han ser fram emot mest just nu:

– Snälla barn och fred på jorden. Det är väl inte så dumt faktiskt.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Leif GW Persson: “Utan medicinerna dör jag” Leif GW Persson: “Utan medicinerna dör jag”