Belfrage möter Lennart Johansson - News55
Annons
Annons

Belfrage möter Lennart Johansson

Få svenskar har haft så stor betydelse för världsfotbollen som Lennart Johansson. Som arkitekten bakom Champions League och ordförande för Uefa i nästan två decennier har han satt sitt avtryck. Idag är Lennart Johansson 85 år. Hälsan är inte längre vad den än gång varit, men han har fortfarande bestämda åsikter om allt från korruptionsskandalen i Fifa till damlandslagets misslyckande i VM. I sitt möte med Lennart Johansson går Fredrik Belfrage på djupet om åldrande, striderna i maktens korridorer, kärleken till AIK och sorgen över läktarvåldet.

Annons
Annons

LYSSNA PÅ HELA INTERVJUN MED LENNART JOHANSSON HÄR

I natt spelas finalen i damernas fotbolls-VM mellan USA och Japan i Vancouver, Kanada. Det svenska laget är redan hemma igen efter att inte ha lyckats ta sig vidare från åttondelsfinalen mot Tyskland. När jag träffar Lennart Johansson berättar han att han har följt turneringen och är besviken på damlandslaget prestation. Han tycker att det finns anledning till oro nu när de stora framgångar vi tidigare vant oss vid nu har lyst med sin frånvaro på senare tid.
– Sverige var tidigt ute och trodde på damfotbollen. Det var väl egentligen vi och Norge som födde damfotbollen i Europa och det förvånar mig att vi så dåligt har tagit tillvara på den bakgrunden, säger han.

Tycker du att årets turnering är ett misslyckande?
– Ja, jag tycker det. Jag undrar om de försöker tillräckligt mycket och tillräckligt professionellt. I det avseende att tränar de verkligen så som de bör göra? Lyssnar de ordentligt på de coacher som vi har haft? Och är de mentalt inställda på att göra en insatt? Har vi det i kynnet?

Annons
Annons

Vi var, som du sa, pionjärer och har varit med och dominerat damfotbollen. Är det den övriga världen som nu har kommit ikapp eller är det vi som har hamnat efter?
– De har inte bara kommit ikapp, de har gått förbi oss. Titta på Tyskland och USA till exempel. Vi är borta där. Det är ingen som inbillar sig i dagsläget att vi verkligen skulle ha en chans mot Tyskland i det långa loppet i mästerskap framöver om vi inte radikalt ändrar vår inställning.

Han anser att Sverige, till skillnad från årets finallag USA, saknar den rätta mentala inställningen för att vinna.
– Jag tror att det måste bli lite tuffare tag. Det är så gulligt och älskvärt och trevligt nu. Vi får börja ställa krav på dem som ska ställa upp i professionella sammanhang. Titta på USA när de gick in. Frejdiga på amerikanskt vis med attityden att ”Det här ska vi vinna” och ”Vi är bäst”.

En medioker spelare

Lennart Johansson växte upp i Åkeshov utanför Stockholm. Redan som ung visade han ledaregenskaper i fotbollen. I uppväxtorten hade moderklubben inte råd att hålla sig med ett pojklag, så Lennart och några kamrater i tidiga tonåren bildade tillsammans IK Hjälm med pengar de själva jobbat ihop.

Annons

Han beskriver sin barndom som trygg och sorgfri.
– Jag tror att barndomen har en väldig betydelse för en människas utveckling och i mitt fall så hade jag en väldigt lycklig sådan. Jag hade fem syskon och var yngst. Mina bröder var tjugo år äldre än jag, så jag hade två farsor, tre med den verkliga.

Idrottsintresset kom från de äldre bröderna. Pappan var inte ett dugg intresserad.
– En kväll kom han hem från bygget och sa att ”Jag såg att grabben var ute och spelade fotboll på ängen här”, ”Ja, vadårå sa mamma?”, ”Han hade nya gymnastikskor på sig. Du förstår vad det blir av dem om han ska springa och sparka på en boll.” Han tyckte att det var fullständigt meningslöst.

Hur pass bra var du som spelare då?
– Medioker, men jävligt intresserad. Jag höll knappt klassen i Stockholmsserien klass tre, vilket är ungefär division fem idag. Jag spelade centerhalv och var rätt bra på huvudet, men det var också allt.

Vad är det som gör dig till en bra ledare?
– Ja, det är ju huvudet. Nej, för att vara allvarlig och försöka ta din fråga på allvar så är det ju så att om jag nu är en bra ledare, vilket andra påstår också, så är det nog därför att jag har varit mig själv i alla lägen i livet.

Annons

Är det ingen skillnad på personen Lennart Johansson och ledaren Lennart Johansson?
– Som ledare har jag tjusats av ansvaret. Jag har varit karriärist i det avseendet. Jag vill vara med och bestämma och jag har en läggning som inte är så vacker, jag vill att jag ska ha rätt i alla stycken, det har man inte alltid. Med åldern har jag blivit mindre tvärsäker på mina teser.

Pekar ut Blatter som spindeln i nätet

Under våren blossade vad som länge varit rykten under ytan ut i en fullskalig skandal då flera högt uppsatta personer inom Fifa arresterades misstänkta för korruption och mutbrott. Lennart Johansson tvekar inte att peka ut Sepp Blatter som högst ansvarig när jag frågar honom vilka konsekvenser turbulensen kring Fifa får för världsfotbollen.
– Jag hoppas att det får de konsekvenserna att vi i ledningen för världens största sport får en man som motsvarar de krav som man har rätt att ställa på en sådan.

Antyder du att det bara handlar om Sepp Blatter?
– Nej, men han är ju spindeln i nätet och det är mycket som får lov att belastas honom.

Annons

Det förefaller som om fotbollen måste göra en omstart i någon mån eftersom trossbotten i Fifa möglar.
– Ja, det är vad det är frågan om. Jag hoppas och tror att vi med rätt man får en omstart. Att vi får en man som har de egenskaper som eftersträvas. En man som kommer att se till att rensa ogräset.

Jag frågar honom vem han tror tar över ordförandeklubban i Fifa efter Blatter, nu när hans egen favoritkandidat holländaren Michael van Praag dragit sig ur ordförandestriden.
– Jag tror att man hittar en efterföljare i Afrika eller i Asien. Dock inte i Sydamerika, de har förstört sina chanser allt för gediget nu på senare tid.

Dömer ut Ryssland och Qatar som värdnationer

Annons

Efter Fifa-skandalen är Lennart Johansson tveksam till att det blir några världsmästerskap i Ryssland 2018 och Qatar 2022. Han tycker att det finns anledning att fråga sig varför länderna valdes från första början då ingen av dem är idealiska kandidater. Själv skulle han hellre se att nästa mästerskap spelas i England och att Qatar byts ut mot något annat land i Asien med mildare klimat. Han är öppen för att Fifa nu kan komma och ändra sig och byta värdnationer för att markera en omstart.
– Jag tror att de kommer att diskutera det. Det kommer att komma upp på agendan och jag tror att kritiken har varit så bestämd och så fast och så enorm att det kommer att bli en ändring.
– Det bör bli en förändring som folk noterar. Jag tror att den nye mannen som tar samvetet och ansvaret för världsfotbollen kommer att mötas positivt och om han är övertygad om att vara den vi hoppas på så kommer han att få ett stöd som är folkligt.

Men kan man rycka ett VM ur händerna på ryssarna redan om några år bara?
– Ja, om man inte är förskräckt över Putins framträdande. Han har ju verkligen spelat en roll i det här spelet. Han har ju backat Blatter hela tiden, av skäl som man bara kan ana sig till.

Annons

Kan England arrangera ett VM på kort varsel?
– Inte bara England. Utan även Tyskland, Spanien och Italien klarar det. Det visade italienarna redan 1990. När det såg ut att inte bli något spel överhuvudtaget, så målade de bänkarna dagen före premiären likt förbannat. Jag är övertygad om att just England vore besjälade av att få ett sådant här evenemang och att de kommer att klara av det.

Och Qatar, hur blir det där?
– Ja, de får stå där med obehaget av att ha blivit slopade i sammanhanget. Jag tror att det blir så. Det är så mycket som talar mot dem.

Putin utstrålade en obehaglig kyla

Putin och Johansson har haft sina duster. Han minns när han flögs till Moskva för att diskutera en sammanslagning av den Ryska och Ukrainska ligan med den ryske ledaren.
– Det är ett möte som jag gärna glömmer, säger han när jag frågar om händelsen.

Annons

Basen för Chelsea, ryssen Roman Abramovitj, hämtade Lennart Johansson i sitt privatplan och tog med honom till Kreml för att presentera den ryske ledarens förslag på en sammanslagning. Johansson sade nej. Han tyckte att det var en dålig idé och kom med invändningen att förslaget var alldeles för vagt och svårt att genomföra. Frågan hade dessutom aldrig tidigare tagits upp på det brukliga sättet via Ryssland och Ukrainas representanter i Uefa.
– Det som slog mig då, det var den kyla han utstrålade. Den värme i ögonen, som jag alltid vill se någonstans hos människor, fanns inte där. Han var en makthavare av den typ som jag inte gärna vill träffa igen.

Har inga lik i garderoben

När vi talar om Fifa och Blatter så talar vi om en kultur som har blivit totalt felaktig. Då blir du någonstans alltid den goda människan och Blatter den onde. Men är det så att du alltid har gjort rätt, har du alltid följt den etiska linjen?
– Ja, alltid.

Man hittar inga skelett i dina garderober?
– Det tror jag att du har svårt att göra, för jag har inte hittat några själv.

Annons

Men din gamla organisation Uefa, du var ju president i många år, är den ren?
– Ja, mig veterligen. Så vitt jag vet så är den det. Jag har varit stolt över att det hitintills inte kommit fram någonting mot någon i nyckelställning i Uefa. Ingen har belastas med sådana beskyllningar som har skett i Fifas fall. Vi har inte bara slogans, utan vi jobbar mot rasismen, vi jobbar emot korruptionen och vi jobbar för fair-play, och håller fanan högt. Det vill jag tro att vi har gjort under min tid. Jag har strävat efter det i vilket fall.

Krävs det inte att man spelar med i spelet på den här höga nivån som du har jobbat på, med starka egon och starka krafter?
– Jag nekar att tro det och jag har, vågar jag påstå, inte spelat något spel. Jag har inte föreställt någonting som jag inte är, utan jag har försökt att vara mig själv. Därför har jag, och det här får uppfattas som skryt, fått ett gott anseende runt om i världen. Jag kan vända mig vart som helst så är Johansson, märkligt nog, igenkänt. Även när jag kommer till Tokyo eller till Rio de Janeiro så vet de vem de har att göra med. De gör det därför att de har fått den uppfattningen att jag står för det jag står för.

Arkitekten bakom Champions League

Annons

Det var nära att Johansson även blev ordförande för Fifa. I valet 1998 ställde han upp mot Blatter, men förlorade med siffrorna 111 mot 80 i en skandalomsusad omröstning där den tidigare ordföranden João Havelange och Sepp Blatter anklagades för att ha köpt röster. Jag frågar honom om nederlaget fortfarande smärtar.
– Ja, det gör det. Men inte så mycket att jag gått och grämt mig hela tiden. Jag beslöt mig i ett tidigt skede när bevis framträdde, från personer jag litar på, om hur pengar hade fått spela roll i det här sammanhanget.

Lennart Johansson beslöt sig för att istället gå vidare och lägga all sin kraft och energi på arbetet med Uefa.
– Jag har försökt att undvika att gå och tjura och tala om hur synd det är om mig. Det är inte särskilt synd om mig för jag hade det bästa jobb jag kunde ha under 17 års tid, och det är att leda Europas fotboll – som i alla avseenden, finansiellt och sportsligt, har stått sig genom åren. Att jag dessutom fick tillfälle till att ta initiativet till Champions League är någonting som jag är väldigt glad och stolt över. Det fick ju en utveckling som jag aldrig kunde drömma om.

Annons

Idag kan det vara svårt att tänka sig Europeisk fotboll utan Champions League. Men vägen dit var lång. Konceptet bakom Champions League köpte Lennart Johansson och Uefas dåvarande generalsekreterare Gerhard Aigner från de två tyska marknadsförarna Klaus Hempel och Jürgen Lens.
– Det var dags för ett byte. Uefa var ekonomiskt sett på fallrepet och våra stora tävlingar hade inte vunnit den anklang som vi tyckte att de borde ha. Det här var ett koncept som vi trodde att vi skulle kunna övertyga folk i ansvarig ställning om att ställa upp på.

Turneringen blev en dundersuccé som lade makten i Uefas händer istället för hos ett fåtal stora starka klubbar.
– Att det skulle få sådana dimensioner i olika avseenden, det trodde jag inte. Du kan vända dig till Zlatan exempelvis. Frågar man honom vad han helst skulle vilja göra, han som har sett det mesta och hållit sig framme i så många olika sammanhang, så skulle han vilja vara med i en final i Champions League.

Ser huliganismen som sitt största misslyckande

Annons

Samtidigt som Champions League var en av Lennart Johanssons största framgångar finns det annat i karriären som han är mindre nöjd med. Läktarvåldet och huliganismen, inte minst i Sverige, bekymrar honom.
– Jag tycker att jag inte tillräckligt engagerat och bestämt har tagit itu med den huliganism som vi får uppleva. Den är så ovärdig fotbollen att jag mår direkt illa av den. I framför allt i min egen klubb AIK har den visat sitt fula ansikte allt för många gånger.

Men vad kan man göra? Vad går att göra?
– Ja, det är ju därför jag är besviken, eftersom jag inte har hittat modellen. Jag har försökt att verbalt arbeta mot detta. Försökt att uppmuntra till fair-play och ett schyst uppträdande. På min tid, när jag var barn, så visst slogs man, men inte kom någon med kniv inte, utan det var en snyting och sedan fick det vara bra.
– Sedan tycker jag att huliganismen har bidragit till att det är för lite glädje i fotbollen. Det är för lite stöd för motståndaren. Lite för lite av uppskattning av motståndarens insatser. Det skulle jag vilja ha haft mycket mer av. Jag har varit, är och förblir AIK:are hela mitt liv, men det hindrar inte att jag gärna skulle se Djurgården eller Hammarby vinna allsvenskan om inte AIK kan göra det.

Inte längre rädd för döden

Annons

I år fyller Lennart Johansson 86 år. Han kan se tillbaka på ett händelserikt liv i världsfotbollens mitt. Han tycker att han levt ett gott och bra liv.
– Med nästan ett facit i hand kan jag säga att jag tycker att jag har levt ett gott liv. Jag har blivit rättvist behandlad i livet. Jag är nöjd, men inte övermodig över mina insatser. Utan jag tycker att jag har förvaltat dem tämligen väl. Jag är en i botten harmonisk människa.

Hur ser du på ålderdomen?
– Den tar slut. Jag har vant mig vid att vi alla ska vandra den vägen. Jag skräms inte längre av döden. Vartefter att jag blivit äldre har jag ställt in mig på att dagarna är räknade.

Likt många som är i slutet av sin karriär så funderar Lennart Johansson över sitt eftermäle. Han säger att han gärna skulle vilja bli ihågkommen som ”en bra karl”. Jag undrar om han saknar, rampljuset och uppmärksamheten.
– Innerst inne gör jag nog det. Jag har ju vant mig vid det och det vore fel av mig att inte erkänna att jag saknar den tiden då mitt ord betydde mer än det gör idag. Nu är jag en föredetting, inte i allas ögon, men för många är jag en sådan som har gjort sitt.

Annons

Han ser tillbaka på tiden i Uefa som värdefulla år och är stolt över vad han åstadkommit. Som liten fotbollsgrabb i IK Hjälm kunde han aldrig tänka sig att han skulle få ett sådant inflyttande på världsfotbollen.
– Det var inte någonting som jag hade eftersträvat, men jag trivdes med det. Jag ska inte säga annat.

Vill du höra intervju in sin helhet? Lyssna på min oredigerade intervju med Lennart Johansson ovan. Då får du även med bonusmaterial, såsom svaret på vem som är Lennarts största förebild, vad han tycker om att bli kallad diplomat och historien om vad Michael van Praag egentligen sade till Blatter när han bestämde sig för att utmana honom om ledarskapet i Fifa. Missa inte heller Tommy Engstrands krönika om FIFA och mutor.

 

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Belfrage möter Lennart Johansson Belfrage möter Lennart Johansson