"Män blir hemska när de får makt" - Cay Bond möter Gunnel Lindblom - News55
Annons
Annons

“Män blir hemska när de får makt” – Cay Bond möter Gunnel Lindblom

Scenens grand old lady, Gunnel Lindblom, deltar med sin film “Sally och Frigheten” med manus av Margareta Garpe i helgens film- och seminarieprogram i Filmhuset, Stockholm. Cay Bond träffade henne för att prata om film, varför inga manliga manusförfattare duger och att vara Ingmar Bergmans assistent.

Annons
Annons

Filminstitutet skriver nu om filmhistorien och lanserar en inspirerande sajt och sökmotor om kvinnor i svensk film, Nordicwomeninfilm. En lysande idé, projektledd av Jannike Åhlund. Den hyllar alla kvinnor genom tiderna, inom film; regissörer, producenter, manusförfattare, redigerare och filmare.

Var Ingmar Bergmans assistent

Jag träffade Gunnel Lindblom på Filmhuset som berättade om hur hon började göra film.

Gunnel hade redan prövat på regiyrket på teatern som assistent till Ingmar Bergman och hennes egen regidebut ägde rum 1973 på Dramaten med Frödingpjäsen ”Sjung vackert om kärlek”.

Visserligen var hon själv redan mycket hyllad som skådespelerska på teaterscenen och även i filmroller, särskilt i Ingmar Bergmans filmer. Men trots det var lusten att regissera film stor även om hon först inte var säker på om hon skulle duga till det.

Inga män dög som manusförfattare

Men hennes man pushade henne och 1979 regisserade hon sin första film “Paradistorg” En filmatisering av en roman av Ulla Isaksson. Det var en vacker och stark film om ett möte i en gammal skärgårdsvilla med en familj av flera generationer kvinnor. Kraftfulla scener om oliktänkande som resultat av den kvinnliga frigörelsen och om de faror som därför hotade Välfärdssverige, är något jag aldrig glömt. Jag såg filmen flera gånger.

Annons
Annons

Alla Gunnels filmer uppskattades av publiken och fick också priser. Hon valde enbart kvinnliga manusförfattare och när hon fick frågan om det inte fanns någon man som dög, var svaret kort och konsist:

– Nej.

“Män blir hemska när de får makt”

Den kvinna som på den tiden var hennes förebild som filmskapare var Mai Zetterling som också tog upp de då så provocerande samhällsfrågorna med kvinnan i centrum. I dag beundrar hon bland annat Jane Campion. Gunnel ser mycket film hela tiden.

När jag frågade Gunnel vad hon trodde om skillnaden mellan män- och kvinnors val av filmmanus svarade hon:

– Vi, män och kvinnor står på olika jord. En man upplever annorlunda och blir tilltalad på ett annat sätt. Män blir hemska när de får makt.

– Vi har olika bagage. Men å andra sidan, bortom det är vi människor som kan gråta och vara fåfänga. Tänk så förfärligt det måste vara för mannen när håret försvinner, ve och fasa.

Belyste kvinnors val genom film

Gunnel fortsatte inte sitt filmskapande särskilt länge och “Sommarkvällar på Jorden 1986” var den sista hon gjorde. Men hon har fortsatt att regissera vid sidan om skådespeleriet, både på scenen och för TV.

Annons

Det som utmärkte Gunnels filmskapande var att belysa kvinnors val, ofta svåra och avgörande, i samhället. När man ser om “Sally och Friheten” är det påfallande hur lite moraliska frågor har förändrats. Ämnet är lika aktuellt i dag trots att vi upplever att vi kvinnor kommit mycket längre.

En éloge till Filminstitutet som nu också digitaliserar alla kvinnliga regissörers filmer så att en ny generation filmare kan ta del av kvinnlig filmhistoria.

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. Familjeintriger, kärlek, mord och skilsmässor

  Allt om Dallas och sju andra såpor som förändrade tv.

 4. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 5. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel “Män blir hemska när de får makt” – Cay Bond möter Gunnel Lindblom “Män blir hemska när de får makt” – Cay Bond möter Gunnel Lindblom