Marianne Rundström: "Sverige är ett dåligt land att åldras i" - News55
Annons
Annons

Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

Det var en gång en programledare som inte ville gå i pension. Nej, det var en gång en kvinna som blev arg. Eller såhär, det var en gång en kvinna som hette Marianne Rundström som blev så arg att hon skrev en bok om åldersdiskriminering.

– Det är ju lite dumt att jag döpte boken till “Passé” eftersom det är just det jag inte är, säger Marianne Rundström till News55.

Annons
Annons

Det finns ett litet café på Bergsgatan i Stockholm, alldeles intill Polishuset. Det är Marianne Rundströms favoritcafé och där träffas vi en kall höstdag i oktober.

– Det blev en synd också, skrattar Marianne Rundström när hon slår sig ned vid bordet med en kaka.

      LÄS MER: Bodil Jönsson: “Allt handlar om livet, hela livet”

“Jag trodde att jag skrev något i marginalen”

Marianne Rundström är aktuell med sin första bok, “Passé – de ofrivilliga pensionärerna”, där hon reder ut gamla föreställningar om åldrandet och kritiserar varför en frisk och pigg människa som inte vill något annat än att fortsätta jobba ska tvingas gå i pension. Och den uppmärksamhet som boken orsakat är enligt Marianne “oväntat sanslös”.

– Jag trodde att jag skrev något i marginalen, men du är den 40:e i raden av journalister som vill intervjua mig. Och det var ju precis det jag ville. Skapa debatt alltså, säger hon.

Marianne Rundström är ett välbekant ansikte – under sina år i branschen har hon haft många prestigefulla uppdrag, främst som programledare, med några av de tyngsta mediahusen i ryggen. Och det var under valåret som hon först lade märke till den attitydförändring på arbetsplatsen som lade grund till att hon några år senare skrev boken.

Annons
Annons

– Det var valåret 2014 och jag jobbade som programledare på SVT. Plötsligt var det inte längre självklart att jag skulle ha de mest prestigefulla uppdragen. Det gick verkligen från en dag till en annan, och jag började fundera. Vad var grejen? Hade jag tappat det? Eller, kunde det ha att göra med att jag blev äldre?

      LÄS MER: Lasse Holm: “Det finns en åldersfascism i Sverige”

“Jag började skriva för jag var så jäkla arg”

Händelsen väckte tankar om åldrandet, om föreställningar och stereotyper som förknippas med att bli äldre. Det är mer känsligt med en skrynklig kvinna i rutan än en man, säger hon. En man kan luta sig tillbaka på “de grå tinningarnas charm” medan en kvinna måste kämpa hårt för att inte se ut som sin ålder. Men, frågade sig Marianne, varför skulle hon som inte ville annat än att fortsätta jobba tvingas att gå i pension redan vid 67 års ålder?

Annons

– Jag började skriva för att jag var så jäkla arg. Jag kände inte igen mig i stereotypen av en äldre människa: tant med hatt och kappa liksom. Till en början utgick jag från min egen situation, men efter ett tag upptäckte jag att mina upplevelser berörde långt många fler, och världen över. Det finns en fruktansvärd frustration hos människor med erfarenhet, men alla har gått runt för sig själva och klagat på sin kammare. Jag tror att min bok kan underlätta för folk att prata om sin livssituation. Det kan vara därför den har blivit så stor.

Sverige är ett mycket dåligt land att åldras i, tycker Marianne Rundström. Till skillnad från andra länder där erfarenhet ger respekt och värde verkar det som att man i Sverige istället förlorar i värde ju äldre man blir. Man skiljs av från samhället och gemenskapen för att man åldras, och känslan av att inte höra till eller ha någon funktion är livsfarlig tror hon.

Vill förändra attityder

– Hos mig finns ingen rädsla för att åldras, men jag känner sorg över att man är ute ur leken bara för att man har uppnått en viss ålder. Det finns en rädsla för att inte vara efterfrågad och behövd som jag tror att många äldre delar. Om man dessutom tvingas att gå i pension och inte ens kan identifiera sig med sitt yrke längre, vad ska man då leva för?

Annons

Marianne Rundström tar av sig sina glasögon och lägger dem på bordet framför sig. Hon var en av de som jublade när Fredrik Reinfeldt föreslog att pensionsåldern skulle höjas till 67. Marianne vet att hon är priviligerad som har ett jobb som hon älskar – det är därför hon inte vill gå – men att ge människor med erfarenhet möjlighet att frivilligt jobba längre kan vara ett sätt att förändra attityder kring åldrande, tror hon.

– Produktionen ligger till grund för hur människor värdesätts i ett kapitalistiskt system, och det kan man ha åsikter om, men att förändra attityder är inte lätt. Det kräver nya regler. För 103 år sedan togs beslutet att vi skulle jobba fram till 65, men då överlevde bara 2 procent av befolkningen så pass länge. Det är sanslöst att jag bedöms efter samma norm då vi både lever längre och är friskare idag. Vi måste ta ner “Rör ej”-skylten och tänka nytt.

      LÄS MER: Snart kan pensionsåldern höjas

Vill inte vara ansiktet utåt

Annons

Det finns ett kompakt ointresse för äldrefrågor i Sverige, tycker Marianne Rundström. Hon anser att det är en fråga som får allt för lite uppmärksamhet och som egentligen bara pensionärsorganisationer som PRO och SPF Seniorerna vågar ta i. Men även om hon själv nu har gett sig in i debatten har hon ingen önskan att bli ansiktet utåt för äldrefrågor.

– Mitt första erbjudande efter att jag släppte boken var om jag ville vara med och arrangera Alzheimersdagen, men då kände jag bara: Näe, jag är inte där än. Jag står fortfarande på andra sidan. Jag vill inte bara identifieras med min ålder och placera mig själv i ett fack. Jag vill att min identitet istället ska vara det jag gör, det jag vill och det jag kan, säger hon.

Klart är att Marianne Rundström har en del tankar om vilka samhällsförändringar som krävs för att i framtiden röra om ordentligt i det åldersnojiga Sverige. Men hur ser hon på sin egen framtid?

Annons

– För tio år sedan var höjden av status att förtidspensionera sig, flytta till Spanien och spela golf tills man dog. Nu är det status att få jobba kvar så länge som möjligt på sin arbetsplats, men jag är inte helt säker på att min dröm skulle vara att jobba kvar på SVT. Jag tror att principen att kunna vara kvar har påverkat mig i det avseendet. Jag har fått mersmak för skrivandet, och jag har startat företag. Det finns massor att göra. En semester i Spanien skulle jag i alla fall tycka vara urtråkigt, speciellt om den varade i 25 år!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i” Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”