Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen" - News55
Annons
Annons

Maud Adams: “Det känns skönt att vara vuxen”

News55.se har träffat Maud Adams i det ålders- och skönhetsfixerad Hollywood. Hon tycker att livet är som bäst nu.

Annons
Annons

55 är rena lyckotalet för Maud Adams. Det var så gammal hon var när hon gifte sig med sin ”Skip”. Livet efter 50 har erbjudit henne all den harmoni hon längtade efter när hon var yngre.
– Det känns skönt att vara vuxen, säger hon.

Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.
– Jag blir ledsen över att se människor runt omkring mig skönhetsoperera sig till oigenkännlighet i jakten efter evig ungdom, säger hon.

Hon är lättad över att hon inte gått i samma fälla. Det kan vara lätt gjort för dem som levt på sitt utseende, eller de som åldras i ett Hollywood där ungdomskulturen styr.  Det är en plats som sätter standarden för många delar av världen genom de filmer som pumpas ut härifrån. Där skönhetsoperationer, ansiktslyft och fettsugning är en miljardindustri. Och där drömmen om glamour ofta står i vägen för världsliga upplevelser.
– Kommersialismen och ungdomsidealen är värre nu än när jag var ung. Och kändisskap har blivit en valuta i sig självt, oavsett vad man är känd för. Tänk att man ens ska behöva säga att lyckan inte är en rynkfri hud, säger hon.

Men hon säger det.
– Skönhet förlorar glansen. Det är personligheten som är viktig. Ytan ska återspegla vad vi känner på insidan, lägger hon till.

Annons
Annons

Fast även om hon inte sticker under stol med sin egen ålder skriker hon inte ut den heller.
– Numera räknar jag bara tre åldrar; ung, vuxen och “du ser bra ut”.

Älskar att resa
Hon bor i Beverly Hills, ett av de rikaste områdena i Los Angeles och en av de tätaste vad det gäller plastikkirurger.  På sin lilla bergstopp är hon både ”mitt i smeten” och långt ifrån all hets, med naturen direkt inpå knuten. Naturen, familjen, husdjuren och vännerna utgör den största delen av hennes nuvarande liv. Nya upplevelser är en annan viktig del.
– Jag är lyckligt lottad som har råd att resa, säger hon.

Senaste äventyret är precis avslutat. En fjordkryssning längs norska kusten med en slututflykt till Luleå där Maud har en trerumslägenhet med utsikt över älven.
– Jag hade ett hus så länge mamma var i livet, men det blev en belastning för alla. Inte minst min bror som skötte om det åt mig.

Annons

Mötte kärleken på blind date
Med på resan var hennes man. Han heter Charles Rubin och kallas för Skip. Han är pensionerad domare som funnit en ny karriär som toppmedlare. Paret möttes på en blind date för 20 år sedan och har hängt ihop sedan dess.
– Vi är trygga med varandra och kan bråka utan att riskera vår relation. Vi kan i stort sett säga vad som helst till varandra utan att vara rädda för konsekvenserna. Det bidrar till tryggheten och harmonin i mitt liv.

Maud är fortfarande en del av den glamorösa värld som en gång var hennes vardag. Hon går på premiärer, röstar i Oscarsakademien och representerar Bondfilmerna. Det innebär att resa till premiärer i olika länder när det kommer ut en ny Bondfilm och att ställa upp för intervjuer. Hon medverkar också i olika dokumentär- och bokprojekt.

“Vore roligt att spela Bonds mamma”
Hon är fortfarande den enda Bondbruden som spelat kvinnliga huvudrollen i två Bondfilmer; “Octopussy” och “Mannen med den gyllene pistolen”. Hon hade en biroll i en tredje och hon leker fortfarande med tanken på en fjärde:
– Det skulle vara roligt att komma tillbaka som Bonds mamma, säger hon.

Annons

I USA bor de i ett hus med stor trädgård. Hon har successivt bytt ut alla sina växter mot sådana som tål torka och hon rev ut sin gräsmatta långt innan det blev modernt. Ett nödvändigt måste i ett nästan-öken-samhälle med torka och vattenbrist.
– Jag sitter med i Beverly Hills Garden Clubs styrelse och vi förespråkar att plantera växter som växer naturligt i Kalifornien och som inte kräver så mycket vatten. Det gäller att leva som man lär, säger hon med ett skratt.

Hon känner fortfarande i stort sett ”alla” från det gamla Hollywood. Så ett besök i hennes vackra svenskinspirerade hem bjuder ofta på familjära ansikten. Ett ”Oh, my darling how nice to see you”, från Sidney Poitier eller en middag med Roger Moore.
– Livet är underbart, tycker den glada pensionären.

Jodå, hon är fortfarande svensk medborgare, Maud har dubbelt medborgarskap, och även om hon har rätt till svensk pension har hon avstått från den.
– Det vore omoraliskt att ta emot det tillskottet, säger hon. Jag har bott i USA större delen av mitt vuxna liv och jag har dessutom pengar så jag klarar mig.

Diana Ljungaeus

Populära reportage

 1. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 2. Maud Adams: "Det känns skönt att vara vuxen"

  Maud Adams har precis fyllt 70 och försöker inte dölja sin ålder i en ungdomsfixerad värld.

 3. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 4. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 5. Rackartygarna-Alex pappa om berömmelsen: ”Det är klart man är stolt över honom"

  Alexander Hermansson blev snabbt omåttligt populär bland landets unga genom akrobatikgruppen Rac...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel Maud Adams: “Det känns skönt att vara vuxen” Maud Adams: “Det känns skönt att vara vuxen”