News55 testar senaste träningstrenden: Kom i form efter helgmaten - News55
Annons
Annons

News55 testar senaste träningstrenden: Kom i form efter helgmaten

“Biggest Losers” tränare visar News55 hur det går till att vibrera sig i form. Många äldre som vibrationstränar har fått bättre balans och reflexer och är därmed inte lika rädda för att ramla.
– Se till att ha roligt när du tränar, säger Sabina Dufberg.

Annons
Annons

I Storbritannien och USA har många äldreboende de senaste åren kompletterat sina gym med vibrationsträning. För att ta reda på mer om vad det är tar News55 med en pensionär till mässan Allt för hälsan och Fitnessfestivalen för att prova den nya träningsformen.

Eller nya förresten… redan 1865 kunde stockholmarna vibrera sig i form på dåtidens gym som läkaren Gustaf Zander öppnat. Mycket har hänt sedan dess. Nutidens vibrationsmaskiner skakar inte lika våldsamt för tekniken har hunnit ifatt och det går att ställa in styrka och hastighet på vibrationerna. De nutida vibrationsplattorna räknar sitt ursprung från när kosmonauter kom tillbaka till jorden och behövde bygga upp muskelmassa och stärka skelettet efter tiden i rymden.

Tv-tränaren leder vibrationspasset

News55 välkomnas av personliga tränaren Sabina Dufberg som många känner igen från tv-programmet ”Biggest Loser”. Hon ska leda träningspasset som 73-åriga pensionären Margaretha ska testa.

– Sedan jag blev mamma har jag valt vibrationsträning för jag kan inte träna som jag brukade tidigare. Nu har jag ganska knappt om träningstid för mig själv och då är vibrationsträning fantastisk. Jag gör klassiska armhävningar, dips, mag- och benövningar och får en väldigt fin styrkeeffekt på kort tid, säger Sabina Dufberg.

Annons
Annons

      LÄS MER: 71-åringen som både löper och modellar

Oavsett ålder, form och träningserfarenhet går det att vibrationsträna för det är enkelt att göra och skonsamt mot kroppen. Du behöver inte ens kunna stå på maskinen utan kan sitta i en stol och exempelvis lägga ett ben på den.

– Vibrationsträning aktiverar musklerna och nervsystemet genom våra naturliga reflexer och har visat sig ge goda effekter på exempelvis benskörhet, ryggproblem, artros, viktminskning och mycket mer, säger Staffan Göransson som är vd för THR Träning Hälsa & Rehab AB och som sprider vibrationsträning i Sverige.

– Ju äldre du är, desto mer rekommenderas motståndsträning där du i stället för att hoppa och studsa gör någon form av yttre belastningsträning, säger Sabina Dufberg.

Kortare vibrationsträning lika effektiv

Ett pass på 20 minuter motsvarar ungefär en timmes traditionell träning. Träningstekniken används som ersättning för styrketräning eller som ett komplement till andra träningsformer och kan användas av såväl friska som för de som vill komma igen efter en skada eller operation.

Annons

– Det går att träna hur hårt eller hur lätt som helst beroende på vem du är och vad du vill. På Viberoom-centren är de äldsta som tränar 90 år. Många äldre vittnar om att de fått bättre balans, blivit starkare, fått bättre reflexer och därför inte är lika rädda längre för att falla. De går från träningen pigga och glada och inte trötta och utpumpade, säger Staffan Göransson.

      LÄS MER: Dags att ta tag i kalaskulan gubbar – vi vill ju behålla er

News55s pensionär har inga skador eller sjukdomar förutom en aning högt blodtryck. Vanligtvis tränar 73-åriga Margaretha på gym och på en motionscykel.

– Kom ihåg att ta av dig glasögonen om de är progressiva annars kan du få ont i huvudet eftersom ögat kan behöva korrigera för vibrationerna trettio gånger per sekund, påpekar Staffan Göransson.

Bygg upp stabiliteten med vibrationsträning

Riskerna med träningen är små. I sällsynta fall kan vibrationerna framkalla yrsel om en person har anlag för åksjuka men det går över efter ett par gånger.

Annons

Däremot ska den som har kraftiga vibrationsskador låta bli träningsformen. Några yrkesgrupper som är extra utsatta för at få den sortens bestående skador i blodkärl, nerver och muskler på grund av dagliga vibrationer i jobbet är byggarbetare och chaufförer eftersom de arbetar med handhållna vibrerande maskiner eller utsätts för helkroppsvibrationer i motorfordon.

– Det är viktigt att den som är äldre tränar i väldigt korta omgångar på fem eller sex minuter till en början för att få upp stabiliteten, säger utbildningsdirektör Steve Powell som har arbetat med vibrationsträning i 15 år.

      LÄS MER: Hon har recepten för 60-plussarna

Personliga tränaren Sabina Dufberg sätter igång maskinen och instruerar News55s pensionär. Eftersom hon är van vid att träna blir passet femton minuter.

– Det känns i hela kroppen men mest i benen, säger Margaretha när plattan börjar vibrera.

– Det är viktigt att stå med benen böjda hela tiden, påminner Sabina Dufberg.

Efter att ha stått på ett ben och gjort många andra rörelser är det dags att börja använda redskapen som hör till för att maximera träningen. Margaretha drar i gummibanden som är fästa vid maskinen och efter det får hon en gul boll i händerna medan hon står på vibrationsplattan.

Annons

– Gummibanden var jobbigare än de såg ut och det var skönt att sträcka ut sig med bollen, det påminde om Idlaflickorna, säger pensionären.

Vibrerande avslappning efter träningen

Som avslutning blir det avslappning vilket innebär att vibrationerna höjs till 40 hertz.

– Det var härligt att ligga ner och slappna av, då vibrerade det bara lite. Nu efteråt känns det i hela kroppen men mest i magen. Som om jag tränat situps. Det var jätteroligt, säger News55s testare.

– Se till att ha kul för träning som blir av är den bästa träningen. Har du aldrig tränat förut utgå från det du tycker är roligt. Gillar du att vara ute i naturen börja med promenader, tycker du om att simma gå till simhallen, gillar du att vara på gymmet börja med lättare styrketräning, avslutar personliga tränaren Sabina Dufberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära reportage

 1. Clara Henrys pappa: ”Jag är väldigt stolt över att hon är en förebild för många unga tjejer”

  Clara Henry slog blixtsnabbt igenom på sociala medier och idag har 21-åringen både hunnit sommarp...

 2. De är Sveriges äldsta fångar

  Några av landets fångar utmärker sig genom att vara betydligt äldre än genomsnittet. News55 be...

 3. Peter Harryson: ”Det är inte så dumt att vara pensionär”

  Peter Harryson har spelat ”en jädrans massa pjäser” sedan han klev upp på Norrköpings stadst...

 4. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

 5. Ellery Queen – en klassisk pusseldeckare

  I sann Agatha Christie-anda var ”Ellery Queen” en typisk pusseldeckare, där tittaren själv fic...

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel News55 testar senaste träningstrenden: Kom i form efter helgmaten News55 testar senaste träningstrenden: Kom i form efter helgmaten