"Nu gäller det mig" – intervju med Harald Norbelie - News55
Annons
Annons

“Nu gäller det mig” – intervju med Harald Norbelie

På tal om: "Mitt livs svåraste intervju"

Artur Ringarts nära och svåra intervju med en sjuk man – tillika god vän – i livets slutskede. Om smärta, rädsla och att förbereda sig för det allra sista.

Annons
Annons

Varför tycker du att man ska utreda om vi ska tillåta dödshjälp i Sverige?

– Det är en fråga som jag har haft med mig länge. Men att jag väcker den just nu beror på att jag befinner mig i ett stadium där jag vet att jag inte har långt kvar. Och om jag kommer i ett stadium där jag har svåra smärtor vill jag ha möjlighet att frivilligt bestämma att nu får det vara slut.

Varför är det här viktigt?

– Människans fria val är viktigt. Vi ska ha rätt att bestämma över vårt öde när den stunden kommer. Och om smärtan är svår och man har uttryckt sin vilja om hur man vill avsluta sitt liv, så ska det också respekteras. Jag är rädd för smärtan.

Är du rädd för döden?

– Inte som tillstånd. Döden är som att gå in i evigheten och det känner jag ingen skräck inför. Jag kan vara rädd för om döendet blir svårt. Jag sörjer döden, för jag är en människa som älskar livet.

Vilka insikter har du fått sen du blev sjuk?

– Jag har succesivt blivit lugnare. När jag fick beskedet om att jag hade cancer för elva år sedan var det en chock. Jag skulle då fylla sextio år och skulle förbereda mig på döden. Min pappa blev bara sextiosex år. Sen dess har jag gått igenom olika faser. Jag har insett vilka resurser samhället har för att ge livskvalité. Vilken fantastisk sjukvård vi har som är offentligt finansierad. 

Annons
Annons

– Man får gå på kontroller och känna oro inför varje kontroll.  Man blir en del av livets slut utan att känna rädsla. För även jag har tänkt ”Inte jag, inte just jag ska dö”.

– Jag är också glad, om man kan säga så, att det har tagit sin tid. En del säger att det är bra om döden kommer snabbt. Det tycker inte jag. Jag har fått tid att förbereda mig. Att förbereda mina anhöriga och att reflektera.

Varför har vi i Sverige så svårt att tala om döden?

– Vi har tagit bort religionen utan att ersätta den med något annat. Vi har vänt historien ryggen. Förr var döden alltid närvarande. Nu har vi kastat alla reflektioner om döden på soptippen.  Vi talar inte om den. Vi lever i en värld där det bara är det materiella som räknas. De andliga värderingarna – som inte behöver vara religiösa – räknas inte.

– Det är lätt att säga att ”en dag ska vi alla dö”, men det är en helt annan sak att stå inför det faktum att nu gäller det mig. Nu är det du på riktigt.

Populära reportage

 1. De största svenska såporna – från Varuhuset till Skilda världar

  Tv-kritikern Leif Schulman minns höjdpunkterna bland svenska tv-såpor. Från de första stapplande...

 2. Kojak lade inte fingrarna emellan

  Trots hatt och flint var Theo Kojak New Yorks hårdaste polis.

 3. 68 år gammal och nyanställd

  Rolf Porseryd har varit korrespondent och utrikesreporter i 35 år. Nu flyttar han som 68-åring til...

 4. "Män blir hemska när de får makt" - Cay Bond möter Gunnel Lindblom

  Scenens grand old lady, Gunnel Lindblom, deltar med sin film “Sally och Frigheten” med m...

 5. Deckarhjältarna från 70-talet

  Columbo, Kojak, Baretta och sju andra klassiker.

Visa fler reportage
Annons
Annons
Läs nästa artikel “Nu gäller det mig” – intervju med Harald Norbelie “Nu gäller det mig” – intervju med Harald Norbelie